Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

UDRUŽENJE „PROSVJETITELJ-MUALLIM CH“ OBILJEŽILO PRVU GODIŽNJICU RADA
Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 23. September 2016. 19:09:14


Općepoznata je činjenica da u civilnom sektoru djeluje veliki broj razno-raznih nevladinih Udruženja. Neka su sama sebi svrha, dok iza nekih ostaju trajni plodovi njihovog rada. Jedno od onih, koje je u kratkom periodu ostavilo trag i rezultate iza sebe, jeste svakako ogranak „Prosvjetitelja“ za Švicarsku. Po obimu aktivnosti ,moglo bi se reći da djeluje već duže vremena, a oni su tek u subotu, 17. septembra obilježili prvu godišnjicu svoga formiranja.

To je popraćeno godišnjom Skupštinom i svečanom manifestacijom u prestižnoj „Stadthalle“ nadomak Ciriha. Pod motom „Vrijeme je za Prosvjetitelj-Muallim“ nekoliko stotina prisutnih je provelo jednu posebnu „Večer zu Muallim“. Nije to bila klasična bajramska svečanost, kakvih je, u okolini, to večer bilo nekoliko, nego je to bila manifestacija prožeta osjećanjima,ponosom, solidarnošću…
Od same koreografije, gdje su dominirali cvjetovi Srebrenice, preko video projekcije, pa do odabira gostiju, sve je odisalo posebnim emocijama. Moderator manifestacije Mustafa Širbić je na sebi svojstven način prenio opuštenu atmosferu, što je stvorili poseban, domaćinski ugođaj u Sali.

Svojim milozvučnim glasom, odlomke iz Kur`ana i ilahije je učio Mustafa Isaković. Vrhunac je dotaknut premijernom izvedbom numere „Devet je Šehida bosanskih heroja“, za koji je tekst napisao vrijedni aktivista haždi Dževad Ibrahimović. Mnogima je bilo teško savladati emocije, a duboki uzdasi, čestitanja, tapšanje po ramenu (svaka čast) su pokazatelj, da se radi o izuzetnom tekstu i vrsnoj interpretaciji, koja će zasigurno razgaliti mnoga bosanska srca.

U govornom dijelu manifestacije također su dominirale emocije, posebno obraćnje preživjelih Srebreničana, Senada Omerović, čovjeka koji je bio vodič na maršu smrti i Nedžada Avdića, tada šesnaestogodišnjeg mladića, koji je 1995. godine preživio streljanje. Bilo je potresno slušati kakve su patnje i golgote prošli, kako oni , tako i sav narod u Srebrenici i okolini.

Bosanska heroina, nana Fata Orlović je na sebi svojstven način govorila o nepravdi koja joj se nanosi, potvrdiši tezu, da bosanskom prkosu i ponosu, nema ništa ravno.

Ispred domaćina prisutnima se obratio predsjednik Senad Džihanović, zahvalivši se svima na saradnji, a posebno IZ odnosno džematima na ustupljenom prostoru za promociju i aktivnosti Udružnja.U tom konteksu su govorili glavni imam Jasmin ef. Demić i predsjednik IZ Bošnjaka za Švicarsku Džemal ef. Fišek. Iako je to veče bilo još bajramskih sijela, oni su odabrali da budu ovdje i time odaju priznanje ovom Udruženju za njegov rad.

Gosti iz BiH, general Fikret Ćuskić i muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović su izrazili zadovoljstvo viđenim i urađenim. Pohvalili su društveni angažman ovih patriota koji na dobrovoljnoj osnovi ulažu svoj trud, vrijeme i novac za opšte dobro.Posebno je ukazano na važnost cjelokupne dijaspore u odbrani svoje domovine, naroda i vjere, uz naglasak da se poštuje zemlja domaćin i njeni zakoni.

Na kraju, skupu se obratio i Nerzudin Hajdarević, predsjednik udruženja u BiH, čestitajući podružnici u Švicarskoj na postignutim rezultatima, uz želju da ustraju o svojoj misiji na dobrobit zajednice. Prikazivanjem filma o aktivnostima Udruženja, pristni su se mogli uvjeriti u razmjer realiziranih akcija, što je ponukalo moderatora, da sav prihod od njegovih prodanih CD-ova i knjiga tu večer «uvakufi» ovom Udruženju.Ostali prilozi:
» ISLJAM ĆEMAN: BIHOR I PETNJICA VJEČNA ISPIRACIJA
Božidar Proročić | 12. August 2020 19:48
» ESAD-ESKO PLUNAC - 30 GODINA POSVEĆENOSTI I HUMANOSTI
Božidar Proročić | 03. August 2020 20:19
» DŽENADIN RADONČIĆ FLANTROP, HUMANIST I PONOS GUSINJA
Božidar Proročić | 01. August 2020 15:31
» BOSANSKA HIŽASLAVSKA PORUKA 1441/2020 ROĐENIM U POSLJENJOJ DECENIJI PROŠLOG STOLJEĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. July 2020 16:48
» BESJEDA “HANUMA SA UNE”
Said Šteta | 15. July 2020 15:43
» ARHIV FEDERACIJE ODAO POČAST VELIKANIMA
Bošnjaci.Net | 01. July 2020 17:07
» DA LI JE KORONAVIRUS, NOVI NAČIN ETNIČKOG ČIŠĆENJA U SRBIJI
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 30. June 2020 01:26
» AUSTRALIJA: DAN BIJELIH TRAKA IZ NAUČNOG UGLA
Fahir Zečević | 04. June 2020 15:45
Ostali prilozi istog autora:
» POZDRAV DOMOVINI - POZDRAV!!!
25. November 2019 17:49
» ČUVARI EMANETA VJERE I IDENTITETA
21. November 2019 19:00
» VJERA, JEDINSTVO, DOMOVINA
23. September 2019 16:36
» BUDIMO BOLJI I DRUŠTVENO KORISNIJI
19. September 2018 14:31