Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

PROPAO DODIK I PARTNERI
Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 25. September 2016. 23:09:46


Elmedina MUFTIĆ: Koliko je Dodik želio toliko mu se i nije baš ostavrilo, što bi rekli šta zna želja, šta je moguće, tako se i Dodiku pokazalo na ovom parasrpskom referendumu. Odziv građana kao i posebno oni koji nisu izašli pokazali su da su pametniji od svojeg rukovodstva i da ne zavrjeđuju njihovu veliku pozornost. Jednostavno, propao Dodik i njegovi partneri od Banja Luke, preko Beograda do Moskve. Ujedno je pokazatelj da Dodik više ne može da na šovinizmu i krajnjem nacionalizmu i neofašizmu gradi politiku, odnosno dobija vlast na osnovu ratnohuškačke retorike, koja se zasniva na pravljenju ambijenta straha od drugog i drugačijeg, na vjekovnoj zabludi da su Srbi ugrožen narod itd.
Poslije 25.septembra 2016., puno toga neće, odnosno ne bi smjelo biti isto. Naime, u 19.00 sati zatvorena su glasačka mjesta u genocidnoj tvorevini, gdje je održan referendum o Danu RS, unatoč odluci Ustavnog suda BiH o neustavnosti istog, kao i zabrani održavanja referenduma o ovom pitanju koju je izrekao Ustavni sud BiH.

Međutim, odluke i zabrane Ustavnog suda BiH, kao i upozorenja predstavnika međunarodne zajednice u BiH, OHR-a, Visokog predstavnika, Američke ambasade u BiH i dr. kod Milorada Dodika i ostalih saučesnika u ovom udaru na državne institucije i pravosuđe BiH, na ustavno-pravni poredak nije pilo vode, nego su pokazali svu raskoš antidržavnog stava, nepoštivanja Ustava BiH, kao ni najviše pravosudne instance, Ustavnog suda BiH.

Međutim, koliko je Dodik želio toliko mu se i nije baš ostavrilo, što bi rekli šta zna želja, šta je moguće, tako se i Dodiku pokazalo na ovom parasrpskom referendumu. Odziv građana kao i posebno oni koji nisu izašli pokazali su da su pametniji od svojeg rukovodstva i da ne zavrjeđuju njihovu veliku pozornost. Jednostavno, propao Dodik i njegovi partneri od Banja Luke, preko Beograda do Moskve. Ujedno je pokazatelj da Dodik više ne može da na šovinizmu i krajnjem nacionalizmu i neofašizmu gradi politiku, odnosno dobija vlast na osnovu ratnohuškačke retorike, koja se zasniva na pravljenju ambijenta straha od drugog i drugačijeg, na vjekovnoj zabludi da su Srbi ugrožen narod itd. Tako da mu ovaj referendum i nije mnogo poslužio da pokaže svoju neprikosnovenu moć. Uspio je da ovlada samo onima koji su zadojeni teorijom o ugroženosti, mržnjom spram drugih i drugačijih, s onima koji još uvijek sanjaju „veliku Srbiju“. Takvi su danas bili sudionici državnog udara, njegovi izvršioci na terenu. Bilo kako bilo Dodiku neće biti baš pravo kad vidi postotak izlaznosti, jer će time dobiti jasnu sliku stvarnog stanja, odnosno jasnu poruku da se ne živi od demagogije, pustih želja, pljačke države i njenih građana, nego od rada. Od 1.400000 KM koliko je koštao ovaj državni udar moglo se puno toga napraviti, odnosno uložiti u privredu. Posebno je razočaran činjenicom da je parareferendum prošao bez incidenta, odnosno da su mu iluzije o ugroženosti Srba u granicama BiH potopljene zajedno sa snovima o otcjepljenju. Najteže mu je zasigurno palo to što je potvrdio sam sebi da u BiH nema tzv islamskih terorista, da je obični islamofob koji samo izmišlja razloge za strah i napade na Bošnjake. Možda zajedno s Dodikom u ovom segmentu može da žali i Esad Duraković, koji je isto tako prizivao „nekakve puškaranja od strane vehabija“, što bi akademikov pucanj u prazno, i dokaz da u BiH nema nikakvih vehabija, tek samo pusta priča zasnovana u udbaškim krugovima genocidne bande i njihovih slijepih poslušnika koji su svoje akademsko zvanje spustili na rekla-kazala. Među njima je i akademik Esad Duraković, koji uporno podvaljuje onim muslimana koji nose bradu i drže se sunneta, a on umišlja nekakve neprijatelje države i njenih naroda. I dok akademik strahuje od „vehabija“, genocidna bratija sa četničkom ikonografijom nauružani do zuba slobodno se postrojavaju od Prijedora do Višegrada, izvode vježbe na Drini i prave plan za novi genocid. On nikada to u svojim istupima nije pomenuo.

Bilo kako bilo, referendum je održan, što jasno govori da je rukovodstvo genocidne tvorevine, kako pozicija tako i pozicija pokazalo da ju smatraju iznad države BiH, da im pravosudne institucije ne znače ništa, da ne poštuju ono što sve naziva pravna država, i takvim odnosom su izvršili direktan institucionalni udar na najviše državne instance. Ma koliko se pokuašavalo ublažiti ovo stanje, raznim izjavama da je to samo formalnost, da to nema neku posebnu vrijednost, što pokušavaju da nam predoče vlast i opozicija iz RS kako bi izbjegli posljedice, odnosno ublažili sankcije koje moraju uslijediti, ma koliko i sa druge strane odnosno iz Feredacije BiH svoju nemoć i nesposobnost pokušavali prikriti relativiziranjem referenduma, to nikako građane BiH ne smije da zavara.Zbog toga se treba jasno definisati ovakav neposluh spram odluka i zabrana Ustavnog suda BIH i nazvati ga imenom koje ga definiše.

Dana 25.9.2016. godine od strane vladajuće i opozicione struktire RS izvršen je državni udar na BiH, nije samo državni udar kad tenkovi i vojska izađu na ulice, državni udar je i kad se ne poštuju odluke i zabrane najviše pravosudne institucije Ustavnog suda. Zato građani BiH već 26.9.2016.godine od relevantnih državnih organa kao što je Ustavni sud, OHR, Tužilaštvo BiH i SIPA očekuju hitne i konkretne poteze u sankcionisanju nalogodavaca, izvršilaca i pomagača državnog udara. Naime, Ustavni sud BiH treba da dostavi izjavu o neprovođenju i nepoštivanju odluka istog, Tužilaštvu BiH, kako bi oni podigli optužnice i time lišili slobode sve one koji pokušavaju da institucionalno ruše BiH.

Najzad na ne treba zanimati zabranjeni referendum koji jeste pokazao stvarnu snagu Milorada Dodika i koliko se umislio, time da je i međunarodna zajednica inferiorna i više nego mislimo, da su političari iz Federacije BiH više nego nesposobni, izgubljeni i bez ikakve akcije i reakcije, pokazao je i to da u BiH da nema terorista, da ima samo islamofoba.

Na potezu je Ustavni sud BiH i Tužilaštvo BiH, da pokažu ko je gazda u kući, ko kosi a ko vodu nosi. Ko se se pita i odluke donosi, a ko ih mora u djelo da sprovede. Stabilnost BiH ogleda se u snazi njezinog pravosuđa i tužilaštva... Ako Tužilaštvo BiH na to nije spremno, Goran Salihović mora biti smijenjen i da se povede istraga protiv njega.

I na kraju poruka svima jeste, samo oni koji žele da državnom udaru tepaju nazivaju ga Dodikovom prediznornom kampanjom.


Združena namjera - MALO MORGEN, gospodo! (Ilustracija: Šukrija Meholjić)Ostali prilozi:
» NOSTRIFIKACIJA DIPLOME MEHMED EF. HANDŽIĆA
Prof. dr. Jusuf Mulić | 15. December 2017 17:07
» MOSTARSKO-HERCEGOVAČKA PARADIGMA
Mr. Milan Jovičić | 14. December 2017 18:12
» BOSNA I HERCEGOVINA - GLOBALNA RASKRSNICA
Senad Ušanović | 14. December 2017 16:18
» PUT AUSTRIJSKE VLADE TOTALNO ‘’UDESNO’’
Dženis Šaćirović | 13. December 2017 20:42
» BOŠNJAČKI GLOBALNI PRIORITETI (II DIO)
Džebrail Bajramović | 11. December 2017 20:29
» BOŠNJAČKI NAROD JE POLITIČKI OBESPRAVLJEN
Sead Turulja, prof. | 11. December 2017 17:48
» SLAVENSKI ANTISEMITIZAM ZA HEBREJE I ZA BOŠNJAKE
Amir Telibećirović | 10. December 2017 03:19
» VUKOVE „ALFABETE“
Mr. Milan Jovičić | 10. December 2017 02:01
» DRŽAVNIČKI POTEZ BAKIRA IZETBEGOVIĆA
Elmedina Muftić | 07. December 2017 18:46
» BOSNA I HERCEGOVINA U VRTLOGU DOBRA I ZLA!
Senad Ušanović | 07. December 2017 16:21
» GUBITAK IDENTITETA PLAĆA SE ROPSTVOM I PONIŽENJEM
Larisa Karaosmanović | 06. December 2017 21:43
» ‘ODŽA ‘USKIĆ
Aziz Hurem | 06. December 2017 20:26
» OTROVNE EMOCIJE ZORANA ČEGARA
Elmedina Muftić | 04. December 2017 02:15
» U ALUMINIJU, DOMAĆI, UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT
Mr. Milan Jovičić | 04. December 2017 01:50
» SANDŽAK KAO OKUPIRANA I ANEKTIRANA TERITORIJA
Dr. Rizvan Halilović | 03. December 2017 16:13
» DEMOKRATSKE PROMJENE
Haris Hojkurić | 03. December 2017 14:53
Ostali prilozi istog autora:
» OTROVNE EMOCIJE ZORANA ČEGARA
04. December 2017 02:15
» ČASNE SESTRE U SLUŽBI ĐAVOLU
30. November 2017 14:32
» SPIN VELIKO-SRPSKE BRATIJE
15. November 2017 14:52
» ČETIRI BOŠNJAČKA VELIKANA
18. October 2017 19:07
» VAŠAR SEZONE
12. October 2017 18:22
» HIDŽRA
20. September 2017 21:07