Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
VRIJEME RASPLETA
Procitaj komentar

Autor: Jusuf Trbić
Objavljeno: 27. September 2016. 03:09:10

Dodikov referendum srušio ustavno-pravni sistem države i doveo u pitanje Dejtonski sporazum, koji je već odavno zreo za totalno renoviranj


Jusuf TRBIĆ: Mnogi su tako odmahivali rukom i na referendum, takozvani plebiscit srpskog naroda iz novembra 1991. godine, čije su posljedice bile tragične. I danas je na djelu stara velikosrpska ideološka mašinerija, koja za sve što učini njihova vlast – imaju opravdanje. Ponovo je upotrijebljena ista naopaka logika koja je, i uoči i u toku rata, a i nakon njega, opravdavala zločince i krivila žrtve. Agresija na Bosnu i Hrvatsku proglašena je odbranom srpskih ognjišta, koja su branili čak i tamo gdje ih nije bilo, Srbi su se branili čak i u Bijeljini, Banjoj Luci, Prijedoru, Višegradu, koje niko nije napadao, branili su se i oni koji su iz Srbije došli da pale i kolju po Bosni i Hrvatskoj, branili su se Mladićevi zločinci koji su davili Sarajevo, branili su se ubijajući žene i djecu, progoneći, silujući, rušeći džamije, sveteći se Turcima u Srebrenici, branili su se otimajući tuđe, pa su svemu tome dali lijepo ime: odbrambeno-otadžbinski rat. A nikad nisu objasnili od koga su se to oni branili i za koju su se otadžbinu borili.
Konačno je dotjeralo cara do duvara. Referendum o 9. januaru pokazao je svu bijedu Dodikove politike i konačno pokrenuo i državne organe i međunarodnu zajednicu da nešto učine. Očekuju se sankcije RS-u i njegovim vodećim ljudima, a prvi na tapetu je laktaški Baja, koji je, udarajući se u junačka prsa, pokrenuo lavinu koja će vrlo brzo odnijeti i njega i njegovu mašineriju mržnje, pohlepe, kriminala i bahatosti. Dan nakon referenduma bilo je jasno: ništa više neće biti kao do sad.

Pod pritiskom Amerikanaca pokrenuli su se i evropski krugovi moći, jer više nije bilo vremena za čekanje. Prije dvije godine, uoči opštih izbora, pitali su me neki stranci, u povjerenju dakako, šta mislim: da li bi bilo kakve pobune ako bi bio uhapšen Milorad Dodik? Nisu rekli: ako bi izgubio izbore, ako bi učinio ovo ili ono, već su govorili o hapšenju. Podsjetio sam ih da su mi to isto pitanje postavili i prije hapšenja Ratka Mladića, i prije nekih drugih važnih poteza, koji su jačali bosansku državu, pa se ništa značajnije nije dogodilo. Ni sad ne bi bilo nikakvih posebnih reakcija, rekao sam im.

Zato se nisam iznenadio kad sam čuo da je Dodik dobio poziv da se, u svojstvu osumnjičenog, javi na saslušanje u Tužilaštvo BiH. Uz ovu, objavljena je i vijest da je pokrenut proces suspenzije i smjene glavnog tužioca Gorana Salihovića, inače kadra SDP-a, koji je, po svemu sudeći, štitio Dodika od krivičnog gonjenja. Ako bi ga zamijenio neko ko zna i želi da se uhvati u koštac s političkim kriminalom, poput advokata Duška Tomića, politička kriminalna hobotnica u RS-u bila bi vrlo brzo raskrinkana, a i svi ostali bi morali dobro da se pripaze. Time bi bili stvoreni i uslovi za reformu ili donošenje novog Ustava BiH, jer je Dodikov referendum srušio ustavno-pravni sistem države i doveo u pitanje Dejtonski sporazum, koji je već odavno zreo za totalno renoviranje.

Dakle, Milorad Dodik je na korak od hapšenja i otkrivanja i ostalih njegovih malverzacija, od kupovine vile na Dedinju do bogaćenja njega o njemu bliskih ljudi. Važno je to i zbog činjenice da referendum nije bio samo skretanje pažnje sa situacije u RS-u ili predizborni marketing, iako je služio i za to. Referendum je bio dio dugotrajne, brižljivo pripremane strategije razaranja Bosne, i nisu bili u pravu oni koji su na sve odmahivali rukom, govoreći kako to nije važno, jer ne nosi sa sobom nikakve pravne posljedice. Kad bi ovaj referendum ostao bez značajnih reakcija, to bio početak kraja države, jer bi bio otvoren put za seriju drugih sličnih koraka, koji su već planirani. Mnogi su tako odmahivali rukom i na referendum, takozvani plebiscit srpskog naroda iz novembra 1991. godine, čije su posljedice bile tragične. I danas je na djelu stara velikosrpska ideološka mašinerija, koja za sve što učini njihova vlast – imaju opravdanje. Ponovo je upotrijebljena ista naopaka logika koja je, i uoči i u toku rata, a i nakon njega, opravdavala zločince i krivila žrtve. Agresija na Bosnu i Hrvatsku proglašena je odbranom srpskih ognjišta, koja su branili čak i tamo gdje ih nije bilo, Srbi su se branili čak i u Bijeljini, Banjoj Luci, Prijedoru, Višegradu, koje niko nije napadao, branili su se i oni koji su iz Srbije došli da pale i kolju po Bosni i Hrvatskoj, branili su se Mladićevi zločinci koji su davili Sarajevo, branili su se ubijajući žene i djecu, progoneći, silujući, rušeći džamije, sveteći se Turcima u Srebrenici, branili su se otimajući tuđe, pa su svemu tome dali lijepo ime: odbrambeno-otadžbinski rat. A nikad nisu objasnili od koga su se to oni branili i za koju su se otadžbinu borili.


Vakat je!!!


Sad im je kriv Bakir Izetbegović, jer je uputio apelaciju Ustavnom sudu, i to ponavljaju svi, od Vučića i Mladena Ivanića, do seljanki na pijaci. Navodno je ta apelacija ojačala Dodikov položaj, što znači da niko nikad ne treba Dodiku da se zamjeri, da ne bi ojačao njegov položaj! Ispada da nisu krivi oni koji su ustanovili 9. januar kao praznik i krsnu slavu entiteta, u kojem, po entitetskom ustavu, žive tri ravnopravna naroda i ostali, i to u jednoj sekularnoj državi. Za njih je normalno da jedan narod nametne svoje vjerske praznike svima ostalima, a nije normalno ako neko zbog toga zatraži očitovanje nadležnog suda, kao što se radi u svakoj normalnoj državi, pa neka sud presudi ko je u pravu. Obraćanje sudu je pravo svakog građanina, a kakva će biti presuda, to više ne zavisi od njega. U RS-u su već odavno u pripremi i drugi povodi za referendumski cirkus. U ovom entitetu svoju krsnu slavu ima ne samo RS, već i svaka opština i svaka entitetska ustanova, firma i organizacija, na zastavama i grbovima su crkve i krstovi, a javne ustanove nose nazive poput Bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju ili “Sveti vračevi” u Bijeljini. I čim se Ustavni sud očituje o bilo čijem zahtjevu da se razmotri ustanovnost svega toga, krenuće lavina istih reakcija: kako u Bosni mrze Srbe i kako tu za Srbe nema mjesta. A zašto Ivanić, Čavić, pa onda i Vučić, ne zatraže da se s tom diskriminatorskom praksom prekine i da sve sve dovede u sklad sa Ustavom i zakonima, da se ne čeka Ustavni sud, pa bi se tako izbjegli kasniji problemi?

Vrhunac licemjerja je veličanje prava na referendum u RS-u, jer je to, kako kažu, demokratsko pravo naroda, a Bošnjaci, Hrvati i drugi koji se ne slažu s tim, mogu se na referendumu izjasniti šta hoće ili šta neće. Entitetski referendum je opravdan čak i kad ruši Ustav države, i kad jedan narod preglasa druga dva ravnopravna naroda. Ali je zato referendum na nivou države nedopustiv, ma o čemu da se radi, jer bi to bilo preglasavanje srpskog naroda. Treba ih samo pitati jesu li za to da se održi državni referendum o državnom zakonu o praznicima, kako bi svi imali mogućnost da se izjasne o tome, pa da se kuknjava čuje do neba.

U RS-u se odavno najavljuju novi referendumi: o Sudu i Tužilaštvu BiH, o ulasku države (a ne entiteta) u NATO, o odlukama Visokog predstavnika, o vraćanju anetitetskih nadležnosti… Trenutak je da se taj lanac podjela i mržnje definitivno prekine, da se odlučnije krene u izmjene Dejtona i približavanje Evropi, u protivnom će ponovo eksplodirati balkansko bure baruta. A to nikome neće dobra donijeti.

Čini se da je rasplet bliže nego što smo mislili. Dodik silazi s političke scene, sankcije će, nadajmo se, opametiti ostale lidere RS-a, a vladavina zakona počinje u odlučujućem trenutku. Bosna mora brže krenuti ka Evropi, jer druge mogućnosti nema. Ostaje nam da na izborima 2. oktobra održimo svoj referendum za pravdu, za Bosnu, za Evropu, i tome pošaljemo jasnu poruku da zatvaramo vrata mraku i okrećemo se novom danu.

Toliko bar možemo učiniti.

VRHOstali prilozi:
» IZ ZONE SUMRAKA ODJEKUJE: „SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU!“
Mehmed Meša Delić | 26. November 2022 14:50
» DODIK OPET POLUPAO LONČIĆE
Eset Muračević | 26. November 2022 13:22
» POVIJEST (NI)JE UČITELJICA ŽIVOTA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. November 2022 20:05
» OSMORKA I VELIKO SRPSKO-HRVATSKE BAJE!
Mr. Milan Jovičić | 23. November 2022 19:53
» KONTAŠ?
Said Šteta | 23. November 2022 16:28
» RAZMIŠLJANJE JEDNOG LEGITIMNOG BOŠNJAKA: „DRUGA FAZA GENOCIDA NAD BOSNOM“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. November 2022 12:05
» ŠTA TO PORUČUJU I ŽELE NACIONALISTI IZ MOSTARA?
Mr. Milan Jovičić | 21. November 2022 01:09
» ESEJ O “G(L)ADNIM GODINAMA”
Dr. Harun Hadžić | 20. November 2022 14:55
» JETON NEZIRAJ – THE HANDKE PROJECT
Šemso Agović | 18. November 2022 13:56
» UKRAJINSKA POBJEDA U HERSONU POČETAK KRAJA PUTINA
Božidar Proročić | 16. November 2022 16:49
» (NE)POLITIKA KAO UDRUŽENI OSVETNIČKI PODUHVAT
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. November 2022 17:32
» HEROJI MOSTARA ZA VJEČNO PAMĆENJE
Mr. Milan Jovičić | 13. November 2022 16:19
» CRNI KVADRAT NA CRNOJ PODLOZI
Dr. Sead Alić | 12. November 2022 14:48
» SILNIKE NA OVOM SVIJETU ČEKA PONIŽENJE...
Sead Zubanović | 11. November 2022 14:56
» BH. HRVATI "ZAKOPAVAJU" I SAMI SEBE I HRVATSKU
Nada Starijaš Al Issa | 07. November 2022 20:26
» HAJKA NA ALKALAJA
Zijad Bećirević | 07. November 2022 15:10
Ostali prilozi istog autora:
» USTA PUNA MRŽNJE
03. November 2016 13:57
» LAJANJE NA MJESEC
18. September 2016 20:01
» NA RUBU PAMETI
10. September 2016 11:01
» PROŠLOST PONOVO STIŽE
28. August 2016 02:37
» PLAČI, VOLJENA ZEMLJO
20. August 2016 15:55
» JEZIČKI GENOCID
08. August 2016 12:40
» KOCKA JE BAČENA
20. July 2016 16:51
» ZEMLJA ČUDA
17. June 2016 18:22
» KRV I SUZE BOSNE
26. May 2016 16:02
» SVE PO SPISKU
22. May 2016 18:16
» RAT SE NASTAVLJA
18. May 2016 15:29
» KO JE SRUŠIO DŽAMIJE?
07. May 2016 12:59
» MODERNA SRPSKA BAJKA
19. April 2016 16:50
» DAN NEZAVISNOSTI
01. March 2016 03:22
» MI PROTIV NAS
16. February 2016 21:31
» ŠIŠANJE PAMETI
29. January 2016 14:29
» MIR POD STRAŽOM
14. January 2016 15:53
» NAPAD NA DŽAMIJU
08. January 2016 03:20
» ZLOČINCI POD ZAŠTITOM
03. January 2016 16:42
» KOME SUDI USTAVNI SUD?
07. December 2015 01:50
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif