Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Humanost na djelu
PLAVSKI MATURANTI I PROFESORICA ZA PRIMJER
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 22. October 2016. 14:10:13

Plavski mmaturanti i profesorica sa nanom NailomCvjetna avlija nane Naile
Plav – gradić na obali Plavskog jezera, kojeg sa visine nadgledaju gorde planine, uvijek je bio prepoznatljiv po humanosti svojih građana koji brižno prenose na svoje potomstvo. Jedan primjer koji odvajamo ove prilike jeste; Senada Đešević, profesorica u Srednjoškloskom centru „Bećo Bašić“ u Plavu, sa maturantima svoju humanost su pokazali na djelu. Kako je profesorica Đešević napisala na svom profilu na Facebooku, članovi "Kluba filantropa" pod sloganom “Učinimo pravu stvar”, u petak, 21. oktobra tekuće godine uspješno su realizirali volontersku, naglašavamo, humanu akciju.

Da naglasimo, raznim uzrocima, političkim, ekonomskim, prijeratnim, ratnim i poratnim dešavanjima, plavsko-gusinjski kraj je postao jedan od najraseljenijih mjesta. Građani pomentih gradića danas žive i rade u desetine država širom svijeta. Njihova posjeta zavičaju se svela na jednom godišnje ili u par godina. U ovom kraju mnoge kuće su zaključane… ali ima i onih u kojima u poznoj starosti žive i bitišu naše majke, očevi, nane, djedovi… mnogi od njih su uronulog zdravlja, tako da im je neophodna ruka mlađih.


U predahu...Radna omladina


Naime, grupa plavskih maturanata okupljeni u "Klubu filantropa" sa svojom profesoricom Senadom Đešević, zajedničkom volonterskom akcijom pomogli su nani Naili Olević u uređivanju avlije koja je uvijek bila puna raznih vrsta cijeća iz koje se širio prijatni cvijetni miruh.
Profesorica Đešević na svom profile opisuje koliko je važno “uljepšati dan i izmamiti osmijeh na licu”:

- Nažalost, živimo u doba kada je vlastiti interes postao glavni prioritet, a novac pokretač svega, kada zaboravljamo na prave vrijednosti - "sitnice", koje mogu nekome uljepšati dan i izmamiti osmijeh na licu. Zaboravljamo da smisao života nije u novcu, da svojim dobrovoljnim radom možemo podsjetiti čovjeka da nijesu najviše i jedine vrijednosti u materijalnom.


Uređivanje avlije


Originalnom i snažnom idejom, uz adekvatnu selekciju i pripremu, agažovanjem učenika da dobrovoljno pružaju usluge populaciji (u ovom slučaju penzionerki, gospođi Naili Olević, koja živi sama), uspjela sam da utkam mladima da obavlju poslove bez ikakve prisile, da znaju da se ne radi iz želje za sticanjem materijalnog bogatstva, nego besplatno. Time se solidarišu, rade iz saosjećanja sa drugim i iz iskrene želje da se pomogne drugom, napisala je Đešević.

Profesorica u JU SMŠ "Bećo Bašić" posebno se osvrće na značaj volonterskog duha posebno kod mlađih generacija:

- Da se volonterskim duhom kroz ovakve tipove akcija pruža pomoć nezavismo o rasi, etničkoj pripadnosti, boji kože, polu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom položaju, imovinskom stanju, obrazovanju, društvenom položaju, bračnom ili porodičnom statusu, dobi, zdravstvenom stanju, invaliditetu..., piše Đešević, koja posebno ističe zahvalnost maturantima koji su učestvovali u akciji:- Hvala vam, dragi maturanti, što ste vaše slobodno vrijeme iskoristili na pravi način, čineći dobro, "daleko" od kafića, mobilnih telefona, tableta... i što ste nam na tren vratili vjeru i nadu da još uvijek postoje plemenite osobe koje gaje visokomoralne osobine u sebi, ispoljavajući ih nesebično. Zadovoljna profesorica, - zaklučila je Senada Đešević.

Tim Bošnjaci.Net, koji već godinama djeluje na volonterskoj osnovi, prepoznaje značaj ove volonterske i humane akcije, time upućuje iskrene čestitke maturantima i profesorici plavske gimnazije Senadi Đešević. Ovo su najbolji primjeri kakvi nam trebaju biti vaspitači u školama kako bi omladina slijedila pozitivne primjere i širili humanost.  Dossier: GIMNAZIJALCI - PLAV
» PLAVSKI MATURANTI I PROFESORICA ZA PRIMJER
Bošnjaci.Net | 22.10.2016 14:54
» REALNI ARGUMENTI - INSPIRACIJA AUTORA ZA PISANJE PRIČE
Senada Đešević, prof. | 09.08.2016 14:15

Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: