Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Argentarija, Domavija, Srebrenica...
SREBRENICA – KO JE KRIV, ZAŠTO I GDJE JE RJEŠENJE SREBRENIČKOG ĆORSOKAKA?
Autor: Džebrail Bajramović
Objavljeno: 27. October 2016. 18:10:07

Džebrail BAJRAMOVIĆ: Srbija i Hrvatska su svjesne činjenice da je jedino genocidom moguće uništiti bošnjački narod a samim tim i BiH, na taj način se uništava konstituentnost - POSTOJANJE jednog naroda na određenom prostoru i vremenu. Dok konstitutivnost se može oduzeti raznim represalijama i zakonima a to oduzimanje jednakopravnosti su upravo Bošnjaci iskusili kroz historiju i razne okupatore i režime pod kojima je Bosna i Hercegovina bila u prošlosti.


“Jedini način da živiš je da pustiš i druge da žive” (Mahatma Gandhi)

Je li Srebrenica trebala biti poluga za odbranu cjelovite BiH, ili je zadnji izborni rezultat (Velika Kladuša, Stolac, Mostar i Srebrenica) u interesu međunarodne zajednice u “konačnom planu podjele BiH”?
Sačekao sam sve analize “ovih naših” inih analitičara, novinara i političara. Ova moja analiza niti će biti draga aktuelnom vođstvu, kako dolazećem tako i odlazećem, a Boga mi, ni sitnošićardžijama, koji zaboraviše kosti očeva i predaka u Potočarima, i cijeloj BiH od Une do Drine, Neuma i Save.
U postratnom periodu srebreničke tuge, ovo je za sada najteži period za Bošnjake u genocidnom entitetu RS-a, te potvrda ne riješenih prvenstveno političkih zamki koje je međunarodna zajednica (MZ) namjerno ostavila na rješavanje dezavuisanim srpsko-bošnjačkim-hrvatskim vođama, zarad konstantnog pravljenja, kako kažu slučaja Mostara, Srebrenice, Stoca, sutra Velike Kladuše, a nije isključeno da zadnji bude SARAJEVSKI tj. BH SLUČAJ!
Još od ’90-tih, cijenu plaća obični građanin, bez obzira da li živi u ili van BiH. Prihvatanjem bošnjačkih političkih predstavnika da se prognani i izbjegli Bošnjaci javno i u političkom kontekstu nazivaju DIJASPOROM / DIJASPORCIMA, bio je prvi korak odricanja od vlastitog korpusa. Korpusa koji je najvažnija poluga opstanka BiH te opšte prihvaćena podjela na MI i ONI / Dijasporci ili kroz medije sve više mobilizirana novinarska uskočica “HOĆE LI BITI RATA” ili, ne dao Bog - hoće li biti stvarne podjele BiH.
Zašto ovo navodim? Pa iz pravno i praktično političkih razloga prognani i izbjegli su konstanta koja je neprikosnoveno punopravni činioc lokalne samouprave i egzistencije u mjestima u kojima su bili do agresije na BiH, i to traje sve dok god se prognani i izbjegli ne odrekne BH državljanstva i na taj način jedino legitimno izgubi glasačko pravo kao i druga prava. S te strane najveći krivac za podjelu Bošnjaka su bošnjački političari a ništa manje bošnjački akademski krugovi i pojedinci iz vrha Islamske zajednice koji u DIJASPORI vide jedino novac a najmanje žrtve, preživjele žrtve genocida i ravnopravne sugrađane koji su protjerani - istrijebljeni sa svojih vjekovnih ognjišta.
Mnogi javni pozivi na “mobilizaciju” glasača u dijaspori u stvari su bili inicijator za “KONTRAMOBILIZACIJU” srpskog i hrvatskog naroda te jačeg oživljavanja njihovog, nikad zamrlog nacionalizma i fašizma.
Šta su Bošnjaci, KONSTITUTIVNI ili KONSTITUENTNI narod BiH?
U Deytonskom sporazumu KONSTITUTIVNI (iako pogrešno prevedena i protumačena) je ključna riječ za sva tri naroda u BiH. Slažem se potpuno da su sva tri naroda i OSTALI, konstitutivna, ali jedino su Bošnjaci historijski i geografski konstituentni narod države BOSNE I HERCEGOVINE. Ta KONSTITUENTNOST je vijekovna potvrda i kroz izvorno ime “Bošnjanin” (u latinskim izvorima: jednina “Bosnensis”).
Srbija i Hrvatska su svjesne činjenice da je jedino genocidom moguće uništiti bošnjački narod a samim tim i BiH, na taj način se uništava konstituentnost - POSTOJANJE jednog naroda na određenom prostoru i vremenu. Dok konstitutivnost se može oduzeti raznim represalijama i zakonima a to oduzimanje jednakopravnosti su upravo Bošnjaci iskusili kroz historiju i razne okupatore i režime pod kojima je Bosna i Hercegovina bila u prošlosti.
Međutim da se vratimo na temu nas Bošnjaka i naše aktuelne problematike tj. greški i zamki u koje smo upali a ujedno dotaći ćemo se i pokušati futuristički obuhvatiti moguću sudbinu generacija koje dolaze.

ANALIZA SRPSKIH STRATEŠKIH POTEZA I BOŠNJAČKIH PROMAŠAJA;
SARAJEVO, SREBRENICA I POJAVA ĆAMILA DURAKOVIĆA


16.04.2007.
”Pedeset muškaraca, bošnjačkih povratnika u Srebrenicu, jučer je došlo iz ovog podrinjskog grada u Sarajevo da postave šatorsko naselje. Živjet će pod šatorima dok međunarodna zajednica i domaće vlasti Srebrenici ne daju status distrikta”, tvrdi Ćamil Duraković, predsjednik Inicijativnog odbora za poseban status Srebrenice. (Više detalja na: Nezavisne.com )
Zašto se vraćam u 2007. godinu? Jednostavno, jer to je bila godina ”G” za Srebrenicu i PRVA promašena prilika da se promjeni status Srebrenice a time destabilizira genocidna tvorevina er-es.
Sjetimo se izjava i legalno opravdanih zahtjeva ljudi u šatorskom naselju na Koševu za dodjeljivanje statusa DISTRIKT za grad Srebrenicu. Pojavom Ćamila Durakovića, ”slučajnog”povratnika iz SAD-a, sve je dobilo smisla (podizanje istog u visine od populističkih medija i novinara) Bošnjaci imaju mladog, inteligentnog povratnika iz čak Amerike (”Dijete FACE TV-a”, kako se hvali g. Hadžifejzović) da ih vodi i predvodi. Moralo se sačekati par godina pa da se to i legalizuje kroz izbore i na taj način svi banjalučki vukovi siti a ovce na broju. Tako i bi. Nekoliko godina nakon šatora na Koševu, Ćamil Duraković biva izabran za načelnika Srebrenice kao NE/ZAVISNI kandidat, ali brzo zaboravlja na DISTRIKT SREBRENICA. Nije čudo što je Ćamil (koji se uhljebio) zaboravio na DISTRIKT, ali je pitanje kako kompletna bošnjačka politička elita pa i ”Majke Srebrenice i obični narod” zaboraviše svoje zahtjeve za distriktom Srebrenica.
Tresla se gora rodio se miš, rekli bi stari naši. Ništa se krucijalno nije dogodilo oko Srebrenice i u narednim godinama; sve se svodilo na obilježavanja godišnjica, okruglih stolova i promocija pojedinaca u određenim datumima i manifestacijama.


Vučićevo i Ćamilovo jaranstvo od Srebrenice do New Yorka


Ta monotonija u Srebrenici nije odgovarala srpskim političarima koji i pored genocida i skoro totalnog uništenja muške bošnjačke populacije u Srebrenici nisu “DEMOKRATSKI” vladali svojim plijenom iliti ”poklonom” đenerala Mladića, ratnog zločinca koji čeka da kao i njegove kolege dobije priznanje za sve što je uradio “U IME SRPSKOG NARODNOG ČETNIŠTVA”.
Uvidješi da MZ priznaje demokratske rezultate, tim fonom je krenula i srpska politika ”tihog preuzimanja vlasti u Srebrenici”. Kroz zakon o prebivalištu te stranačkim funkcionerima srpske nacionalnosti u CIK-u, uspijevaju da flagrantno umanje broj bošnjačkih BIRAČA, a ujedno onemoguće nove registracije GLASAČA.
Počinje planirana satanizacija, islamizacija, vehabizacija, isilizacija i negacija bošnjačkih prava na teritoriji kako rs-a tako i teritoriji pod izričitom kontrolom Čovićevog HDZ-a.

BOŠNJAČKI ODGOVOR I BOŠNJAČKA NE/ODGOVORNOST

U opštoj panici povratnika u er-es-u, nesigurnosti u kojoj su se nalazili te nestabilnoj stranačkoj infrastrukturi, pohlepnim stranačkim i međubošnjačkim sukobima svoju šansu za političku rehabilitaciju vidi propali ministar obrazovanja Emir Suljagić, koji sa grupom ”Volontera” formira organizaciju 1. Mart te na taj način pokušava ponovno da ujedini probosanske političke opcije u rs-u i naravno bošnjačko glasačko tijelo, kako bi se koliko toliko uspio vratiti politički utjecaj Bošnjaka u Skupštini rs- a. U opštoj euforiji a ujedno i sam sam naivno povjerovao u iskrenost i angažman Emira Suljagića, te smo zajedno sa kolegama u Švedskoj i tadašnjim rukovodstvom SDBiH pripremili dobrodošlicu i pozvali narod da se odazove na registraciju za izbore u Srebrenici, tom prilikom u Geteborgu je 1. Mart tj. Emir Suljagić potpisao ugovor o koaliciji/suradnji i podršci ideji 1. Marta i SDBIH je bila prva politička stranka koja je podržala i potpisala saradnju sa 1. Martom tj. Emirom Suljagićem.
Jedno od interesantnih pitanja a koje se najviše ponavljalo pored uobičajenih pitanja Bošnjaka koji su se željeli registrovati za glasanje bilo je ”gospodine Suljagiću, da li ćete se kandidirati na parlamentarnim izborima 2014. godine?” Odgovor je uvijek bio isti - NE, NE…NE!
Na taj način stekao je povjerenje kod Bošnjaka koji su konačno našli nekog ko je istinski došao da se bori u ime Bošnjaka i za povratak i ostvarivanje bošnjačkog političkog jedinstva pod okriljem političke grane 1. Marta ”KOALICIJE DOMOVINA”.
To je bio PRAVI bošnjački odgovor na srpsko-četnički pritisak na povratnike i svjetlo na kraju tunela je bilo i te kako vidljivo.
Ono što dolazi je bio pravi šok za određene stranke koje su podržale Suljagića i u njemu vidjele pravog patriotu, koji želi samo jedno a to je da se registruje što više glasača tj. birača u rs-u.
Naime, Emir Suljagić se odriče “VOLONTERSKOG” rada u 1.Martu i objavljuje svoju kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH ispred DF-a-Željko Komšić. Taj šok koji je uslijedio bio je propraćen Suljagićevim trgovanjem pozicija političkih stranaka potencijalnih članica KOALICIJE DOMOVINA, gdje je tri dana prije roka o prijavi koalicije Domovina u CIK-u, namjerno izostavio politički Subjekt tj. SDBIH (stranku dijaspore) kao činioca koalicije i stranke koja je dala ogroman doprinos u registraciji glasača iz inostranstva te drugu podršku (finansijsku, informativnu, volontersku itd). Kandidati iz SDBiH su raspodijeljeni na marginalne pozicije u drugim strankama, tako da se desilo da kandidat SDBiH bude u stvari kandidat SDA ili neke druge članice koalicije Domovina. Kandidati SDBiH su bili dezavuisani i ujedno došlo je do urušavanja infrastrukture SDBiH, te kasnijeg ostvarenja cilja VELIKIH PARTIJA da nove stranke i opcije nisu dobrodošle na političkoj sceni BiH. Naravno, krajnji cilj je bio i finansijski. Izostavljanjem SDBiH sa spiska Subjekata koji čine koaliciju Domovina umanjio se broj stranaka koje dijele finansijski kolač koji dolazi kad koalicija prođe izborni prag u vidu budžetskog stranačkog finansiranja po Zakonu o finansiranju političkih subjekata i mandatara.
To je bila bošnjačka NE/ODGOVORNOST čija cijena se plaća i dan danas a najsvježiji primjer je upravo Srebrenica. Ljudi su izgubili povjerenje u kandidate, te one koji su ih pozivali na registraciju, pa čak i iz inata nisu učestvovali u ovom izbornom ciklusu 2016. g. Potrebno je dublje analizirati ko i zašto kod Bošnjaka ovo radi i postoji li metod kojim bi se spriječile i sankcionirale slične manipulacija glasačima tj. Biračima.

SREBRENICA 11.07.2015.

Najbolji dokaz da srpska politika ima dalekosežne strateške ciljeve je pokušaj da se od Srbije kao dokazanog agresora napravi mirotvorac a od zločinačko-genocidne tvorevine tz. Republike Srpske čak i žrtva u očima međunarodne zajednice i nimalo manje u očima vlastitog srpskog naroda da je sve laž i da je genocid i zločin počinjen nad srpskim življem.

Rezolucija koja je ”velikodušno” predložena od strane Velike Britanije uoči 20. godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici 11. jula 2015. g. bila je velika zamka u koju igrom slučaja i nepažnje srpskih političara te uloženog VETA na prijedlog rezolucije od strane Rusije, hvala Bogu, nije upala Bosna i Hercegovina i to je bila prva ”nesvjesna STRATEŠKA pobjeda bošnjačke politike” i to zbog slabe koordinacije Velike Britanije - EU i Rusije - Srbije. Da pojasnim: Rezolucija koja je po prijedlogu Velike Britanije trebala da se usvoji, sadržavala je historijsku zamku za Bošnjake. Jedna od opcija teksta ponuđene rezolucije trebalo je da se ne pomene GENOCID, a time da se izjednače DŽELAT I ŽRTVA i da se u udžbenicima uči da su ”zločini počinjeni na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, a da je genocid počinjen u Srebrenici BEZ DA SE IMENUJE KO JE POČINIO GENOCID A KO JE STVARNA ŽRTVA”. Pošto smo svjedoci a i sam srbijanski akademik Dobrica Ćosić u svojoj knjizi potvrđuje da Srbi žive od laži i na laži, dovoljno nam to govori da bi Srbi, da se kojim slučajem usvojila predložena rezolucija, upravo pozivajući se na pomenutu rezoluciju u kojoj nije naveden pravi počinioc i istinska žrtva, za nekih 20-30 godina u svojim udžbenicima učili djecu da su Bošnjaci počinili genocid nad Srbima u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

To je znači bio prvi promašaj srpsko-ruske taktike ulaganja veta na rezoluciju, bez da su dobro analizirali samu rezoluciju a koja je namjerno ili ne podmetnuta upravo da se Bošnjaci derogiraju kao konstituentno mirotvorni narod.

ŠTA DALJE OSMISLIO JE VUČIĆ

Srbi moraju na 20-tu godišnjicu genocida nad Bošnjacima u Srebrenici 11. jula 2015. pokazati nešto što će u očima MZ pokazati da oni žele pomirenje a u susret njihovoj želji TRČI mlađahni i naivni Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice poziva ni manje ni više nego Aleksandra Vučića da posjeti Memorijalni centar i na taj način pokaže da je Srbija konačno prihvatila istinu da je genocid počinjen nad Bošnjacima. Aleksandar Vučić se srčano odaziva pozivu; znao je vuk da je njegov dolazak konačni udarac homogeniziranom bošnjačkom glasačkom tijelu koje je svojim glasanjem održavalo Ćamila Durakovića na vlasti u Srebrenici a u stvari se najmanje fizički nalazilo u samoj Srebrenici.
Dolazak Aleksandra Vučića u Srebrenicu potakao je negodovanje i gnjev porodica, građana i Bošnjaka u cjelini. Niko nije zaboravio još svježe prijetnje istog tog Vučića, da će ”Za svakog ubijenog Srbina ubiti 100 muslimana”, ratni snimci te druge izjave i služba / družba sa dokazanim zločincem Vojislavom Šešeljem. Najzad pred samu 20.godišnjicu Vučićev (srpski) uticaj na Ruse i veto Rusije u Vijeću sigurnosti u UN-u na Rezoluzciju o genocidu u Srebrenici! Sve to nije bilo dovoljno da se spriječi dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića na stratište Bošnjaka muslimana i gaženje po kostima mrtvih srebreničkih Šehida, bez unaprijed dogovorenog zvaničnog stava o priznanju genocida od strane Srbije. Sve to nije bilo dovoljno da spriječi ”Majke Srebrenice” da ”SIMBOL ŽRTVE – CVIJET SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA - CVIJET SREBRENICE” okače na rever četničkog pot vojvode. Pitanje je zašto su to Bošnjaci sebi dopustili? Ko to predstavlja porodice i ko ih je izabrao i po kojim kriterijima, ko ima pravo da oprosti u ime drugoga?

Prvo grljenje 11.07.2015. sa Vučićem je pokazalo svu manjkavost ili bahatost onih koji predstavljaju žrtve genocida. Ali i tolika nezerlost, nesvjestnost i ne znanje, koji nisu uspjeli da dokuče perfidnost premijera Srbije i ratnog bliskog suradnika zločinca četničkog vojvode Vojislava Šešelja, koji je računao sa svojom pojavom i srpskom tajnom policijom koji su vršljali u civilnim odijelima po mezarima žrtava genocida, ali sve u režiji da se skrene pažnju javnosti čije oči su uprte na 20-to godišnjicu žrtava genocida...

Drugo grljenje i proglašavanje Aleksandra Vučića HEROJEM u New Yorku od strane Ćamila Durakovića ( blic.rs ) se desilo tri dana prije famoznog ne/legalnog referenduma 25. septembra 2016. godine, nije bilo nimalo slučajno već odvratno potvrđivalo da je Ćamil Duraković obični igrač koji nije sposoban da vodi mjesnu zajednicu a da ne pominjemo kolika je odgovornost biti na čelu globalno poznate i genocidom devastirane Srebrenice! Zašto ovo pominjem? Prvenstveno ovih dana se vodi debata među bošnjacima ko je kriv i da li je:

– Srebrenica izdata nakon 22 godine borbe za istinom;
– je li Srebrenica “Pala po drugi put”;
– je li SDA kriva;
– je li možda FUKARA kriva, kako Duraković naziva porodice koje su negodovale i galamile zbog Vučićevog dolaska u Momorijalni centar žrtava genocida u Potočare…

KO JE KRIV

- Srebrenica nije izdata i ne stoji kad mnogi zvučni ”PATRIOTE” proglašavaju i naglašavaju izdaju Srebrenice.
- Srebrenica nije pala po drugi put, Srebrenica je pala 1995. godine i nikad više istinski nije bila pod bošnjačkom kontrolom.
- SDA nije krivac za eventualni Ćamilov gubitak pozicije Načelnika srebrenice; SDA je kriva koliko i svi mi pojedinačno bez obzira kojoj pro-bosanskoj opciji pripadali. Zašto bi samo SDA bila kriva, pa zar je sve do SDA? Je li možda SDA brisala glasače i slala policiju povratnicima ili možda zabranila da neko od Bošnjaka dođe na dan izbora i glasa za g. Ćamila Durakovića? Naravno da nije.
- FUKARA hm... može biti da fukara snosi krivicu, za negativnosti i postoji fukara… Da, FUKARA je kriva, kriva zato što je negodovala i nije halalila dolazak Vučića na mezarja njihove braće, roditelja, djece i rođaka! Fukara je kriva i za referendum koji se održa u rs-u a Boga mi i u Srebrenici, gdje je na vlasti mlađahni Ćamil.
Zašto ovaj moj sarkazam i zašto naizgled napadam i krivim Ćamila Durakovića za preuzimanje Srebrenice od strane četničke šajkače? Evo da pojasnim:

REFERENDUM ILI PRILIKA ZA URUŠAVANJE rs-a

Najavljeni referendum a kasnije i održani na području rs-a je mogao biti (ovo odgovorno tvrdim) inicijator za konačno urušavanje rs-a i ujedno potvrda da je Ustav BiH tj. Ustavni Sud BiH najviše legalno i legitimno zakonodavno tijelo Bosne i Hercegovine. Da je Ćamil Duraković kao načelnik Srebrenice zabranio održavanje referenduma u Srebrenici i pozvao se na poštivanje odluka Ustavnog suda, te sigurnost i rizik za destabilizaciju Srebrenice a time i BiH, sigurno bi dobio podršku institucija BiH kao i MZ a prvenstveno SAD-a. Niko ne bi smio dirati u Srebrenicu i Ćamila Durakovića, jer ne krši zakon, već poštuje odluke Ustavnog suda BiH.
Međutim, vraćam se na: drugo grljenje i proglašavanje Aleksandra Vučića HEROJEM u New Yorku od strane Ćamila Durakovića desilo se tri dana prije famoznog referenduma 25. septembra 2016. godine.
Ćamil Duraković odlazi u SAD da se slika i grli sa velikim Vučićem, a zapostavlja malu Srebrenicu i naročito zapostavlja FUKARU a koja mu je bila preča od grljenja sa Vučićem!
Umjesto da zabrani referendum i ide aktivno na pripreme za izbore 2. oktobra, Ćamil se želio pokazati kao spasitelj nečega/nekoga, a da ni on sam ne/zna čega. Nezabranjivanjem provođenja nelegalnog Referenduma na području opštine Srebrenica, bila je DRUGA promašena prilika da se promijeni status Srebrenice a time destabilizira genocidna tvorevina rs.
Vidjet će se hoće li biti i TREĆA prilika za Srebrenicu tj. Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu.
Da je Ćamil Duraković iskoristio tih 10-tak dana prije izbora i posjetio izbjegle i raseljene Srebrenčane i pozvao ih da organizovano dođu u Srebrenicu, da glasaju, mislim i uvjeren sam da bi to protjerani i izbjegli Srebrenčani uradili. A zašto nisu uradili tj. odazvali se i ispunili građansku dužnost i bez Ćamilove posjete i agitacije? Pa mislim da su se poistovjetili sa svojim načelnikom i posvetili pažnju Srebrenici tj. Ćamilu koliko je i on njima posvetio vremena i pažnje! Da se ne lažemo, Srebreničani koje poznajem, a poznajem veliki broj njih, razočarani su neradom, nepotizmom, korupcijom, bahatosti itd. gradske vlasti Srebrenice, na čijem čelu je do sada bio g. Ćamil Duraković, a ništa manje nisu razočarani ni raznim udruženjima i organizacijama koje defiluju i predstavljaju sebe kao jedine legitimne u predstavljanju žrtve genocida.

SVI SMO MI ŽRTVE…
SAMO NEKO JE PREŽIVIO A NEKO DOŽIVIO!


Ali ja sam lično razočaran nama BOŠNJACIMA, bez obzira odakle dolazili i gdje odlazili; odgovornost je na našoj svijesti i savjesti!
Rješenje srebreničkog ćorsokaka izgledno je, ali opet eventualnom presudom Ustavnog suda BiH u korist Demokratije i prava na transparentnost, a ne na osnovu nasilnog oduzimanja prava glasa, te prebivališta i policijske represalije i podmetanja glasačkog materijala u centru za brojanje glasova u Srebrenici.

Vrijeme će pokazati, je li ovo TREĆA ŠANSA ZA SREBRENICU.Ostali prilozi:
» I SLAVOJ ŽIŽEK VOLI PIVU - MOLIM SARAJLIJE, POČASTITE GA!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. October 2018 21:19
» PODRŠKA HRVATSKOG VRHA ČOVIĆEVOM EKSTREMIZMU
Zijad Bećirević | 15. October 2018 20:04
» SDP-U SMETA JEDINO SDA
Ajša Čišija | 15. October 2018 19:07
» LJILJANI, SA ŽELJKOM KOMŠIĆEM, ČUVARI SU, BOSNE I HERCEGOVINE
Mr. Milan Jovičić | 15. October 2018 18:33
» IL’ MORALNA OBNOVA IL’ NAS NEĆE BITI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. October 2018 12:49
» HE IS MY PRESIDENT
Ivana Robović | 12. October 2018 13:24
» OVO JE NAŠA DRŽAVA I NAŠA ZEMLJA
Aziz Hurem | 10. October 2018 21:14
» JE LI GLOBALIZACIJA ISLAMOFOBIJE POSLJEDICA MUSLIMANSKE NEMOĆI?
Mr. Ekrem Tucaković | 10. October 2018 13:33
» MLADI, MI I BOSNA
Elmedina Muftić | 09. October 2018 15:34
» UKRADENA SLOBODA
Mr. sci. Nurija Omerbašić | 05. October 2018 18:16
» POLITIKA KAO SUDBINA: NA IZBORIMA POTVRDIMO DA SMO KIČMA BOSANSKE DRŽAVE I BOSANSKOG DRUŠTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. October 2018 14:50
» TRIO ŠTETOČINA
Muhamed Mahmutović | 03. October 2018 17:19
» GLAS ZA MIRSADA HADŽIKADIĆA JE GLAS ZA NOVU BOSNU I HERCEGOVINU
Ibrahim Osmanbašić | 02. October 2018 17:12
» POTPISNICI AMANDMANA NE ZNAJU ŠTA SU USVOJILI
Mr. sci. Nurija Omerbašić | 02. October 2018 13:36
» IMA ONA LATINSKA, A I DRUGIH IZREKA IMA I MOŽE BITI
Ajša Čišija | 01. October 2018 19:15
» "SMUTNJA": "ZATIRANJE ISTINE NEISTINOM"
Hakija Đozić | 01. October 2018 15:37
Ostali prilozi istog autora:
» MEDIJSKE IGRE BEZ GRANICA
02. February 2018 20:38
» BOŠNJACI I MEDIJI
11. October 2017 02:00
» BOŠNJAČKO PITANJE (II DIO)
14. August 2017 01:40
» BOŠNJAČKO PITANJE (I DIO)
17. July 2017 03:57
» BOŠNJAČKE INSTITUCIJE
23. May 2017 21:04
» BOŠNJACI I VLAST (II DIO)
08. May 2017 21:29
» BOŠNJACI I VLAST (I DIO)
13. March 2017 17:43