Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

IZJAVA SA VANREDNE ZAJEDNIČKE SJEDNICE
VIJEĆA MUFTIJA I RIJASET: ODLUKA NSRS DA DODIJELI PRIZNANJA POČINIOCIMA RATNIH ZLOČINA JE BRUTALAN ATAK NA ŽRTVE GENOCIDA I OKVIRNI SPORAZUM ZA MIR U BOSNI I HERCEGOVINI
Autor: MINA
Objavljeno: 29. October 2016. 16:10:52


Vijeće muftija i Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na vanrednoj zajedničkoj sjednici, održanoj u Sarajevu, u subotu, 29. oktobra 2016. godine, zabrinuti za položaj muslimana Bošnjaka u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, zbog počinjenog Genocida nad Bošnjacima, zbog kontinuiranog negiranja Genocida, zbog velikog broja ubijenih imama, zbog više od šest stotina porušenih džamija, te zbog uskraćivanja njihovog prava na maternji jezik, zbog nedavnog održavanja referenduma kojim je prekršena odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti 9. januara kao dana Republike Srpske, zbog stalnog preglasavanja i majorizacije u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a posebno u povodu prije nekoliko dana donesene odluke Narodne skupštine Republike Srpske da dodijeli priznanja osobama osuđenim za ratne zločine i genocid, usvojili su sljedeću:

IZJAVU


1. Odluka Narodne skupštine Republike Srpske da dodijeli priznanja počiniocima najtežih ratnih zločina predstavlja institucionalno izrugivanje vrijednostima, normama i institucijama međunarodnog pravnog i civilizacijskog poretka, brutalan atak na Okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, bezobzirno rušenje ljudskih i političkih pretpostavki ostvarenja mira u dijalogu, pomirenju i saradnji, kao što predstavlja i stravično vrijeđanje žrtava masovnih zločina.

2. Zahtijevamo od Narodne skupštine Republike Srpske da, u interesu mira i suživota, ali i u cilju svođenja odgovornosti za zločine na njihove počinioce i skidanja hipoteke sa srpskog naroda, poništi svoju odluku o dodjeli priznanja počiniocima ratnih zločina i genocida.

3. Ukoliko Skupština Republike Srpske ne poništi odluku o priznanjima ratnim zločincima, zahtijevamo od Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da on to učini.

4. Od državnih i političkih institucija Bosne i Hercegovine, Vlade Republike Srbije, od Srpske pravoslavne crkve, kao i od međunarodnih asocijacija za ljudska prava očekujemo da se, u svom opredjeljenju za pravdu i mir, suživot, dobrosusjedske odnose i dijalog između Hrvata, Srba i Bošnjaka, oglase o veličanju ratnih zločinaca odlukama Narodne skupštine Republike Srpske.

5. Pozdravljamo odluku OSCE-a u Bosni i Hercegovini da vrati povelju koju mu je dodijelila Narodna skupština Republike Srpske. Očekujemo i od drugih diplomata, koji su prisustvovali sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj su uručena priznanja ratnim zločincima, da upute javno izvinjenje žrtvama zločina i Genocida, u protivnom, Islamska zajednica će razmotriti uvjete dalje saradnje sa njima.

6. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će, o položaju muslimana Bošnjaka u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, uputiti promemoriju svim relevantnim međunarodnim institucijama i organizacijama u svijetu.Ostali prilozi:
» HALAL CERTIFICIRANE TRI NOVE KOMPANIJE
B.net | 11. January 2018 20:50
» BOŠNJACI DOČEKALI NOVU GODINU KOD HAREMA KABE
Emir Serdarević | 11. January 2018 19:07
» “SVE JE ISTO SAMO NJEGA NEMA"
| 10. January 2018 20:49
Ostali prilozi istog autora: