Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

RS KRIJE SPISKOVE SVOJIH RATNIH ZLOČINACA: DA LI JE MEĐU NJIMA I MINISTAR DRAGAN LUKAČ?!
Autor: slobodna-bosna.ba
Objavljeno: 12. November 2016. 21:11:10


U javnosti je nedavno objavljen snimak na kojem se vidi kako jedan od članova aktuelne Vlade RS-a maltretira Bošnjaka i naređuje njegovo "odvođenje". Riječ je o ministru MUP RS-a Draganu Lukaču, koji je tokom rata bio ratni komandant Banjalučkog odreda Specijalne brigade policije RS.

Nadležni u RS nemaju namjeru da objave spiskove boraca iz tog bh. entiteta koji su učestvovali u proteklom ratu.

U Hrvatskoj je objavljen registar branitelja, dok u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske tvrde da bi javno objavljivanje spiskova boraca, odnosno informacija koje imaju karakter lične informacije, bilo u suprotnosti sa Zakonom o slobodi pristupa informacija RS-a, te Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH.

Boračka organizacija Republike Srpske, kao najmasovnija organizacija boraca koja ima status udruženja od javnog interesa, raspolaže spiskovima boraca i ima mogućnost da u skladu sa zakonskim ovlašćenjem preduzima određene radnje u cilju osporavanja statusa borca osobama koje nisu mogla steći taj status.

Navode i da ne postoje zakonske osnose da se objavi spiskovi boraca.

– U postupku revizije po službenoj dužnosti, resorno ministarstvo vrši provjeru zakonitosti rješenja o utvrđenom statusu i kategoriji borca, tako da imajući u vidu naprijed navedeno, smatramo da nema ni potrebe ni zakonske mogućnosti za objavljivanjem spiskova boraca – naveli su iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske na pitanje poslanika PDP-a u Naronoj skupštini RS-a Zorana Pologoša da li RS ima namjeru da objavi spiskove svojih boraca.

Podsjetimo, u javnosti je nedavno objavljen snimak na kojem se vidi kako jedan od članova aktuelne Vlade RS-a maltretira Bošnjaka i naređuje njegovo "odvođenje". Riječ je o ministru MUP RS-a Draganu Lukaču, koji je tokom rata bio ratni komandant Banjalučkog odreda Specijalne brigade policije RS.

Specijalna policija RS-a ostat će upamćena po brojnim počinjenim zločinima.

Na ratnim snimcima napada Vojske Republike Srpske na predgrađe Bihaća, vidi se aktuelni ministar Dragan Lukač.

Na drugom video snimku vidi se kako Lukač i njegovi vojnici maltretiraju zarobljenog mladića Nedžada Dizdarevića. Lukač je, kako se čuje i vidi na snimku naredio da Nedžada odvedu. Nesretni mladić nakon odvođenja je zaklan.Ostali prilozi:
» SARAJEVSKI VITEZOVI - POZDRAV DOMOVINI
Eset Muračević | 18. June 2018 13:16
» NASTAVAK RADOVA NA PRVOJ DŽAMIJI U GRACU
Emir Serdarević | 16. June 2018 22:08
Ostali prilozi istog autora: