Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

TUŽILAŠTVO BIH ZAVRŠILO DOKAZNI POSTUPAK U SLUČAJU ORIĆ I MUHIĆ
Autor: BIRN
Objavljeno: 15. November 2016. 14:11:31

Naser Orić i Lejla Čović, izvor: BIRN BiH


Ulaganjem materijalnih dokaza, Tužilaštvo BiH okončalo je dokazni postupak na suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca.

Državno tužilaštvo je uložilo kao dokaz fotodokumentaciju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona od 16. februara 2011. godine o obradi posmrtnih ostataka ekshumiranih iz sela Zalazje, a među kojima su i posmrtni ostaci Slobodana Ilića.

Uloženi su i izvodi iz matične knjige umrlih Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića, kao i pokaz lica mjesta koji je uradila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) 26. avgusta prošle godine, gdje je bio prisutan i zaštićeni svjedok O-1.

Odbrane optuženih su prigovorile na dokaz o pokazu lica mjesta zbog zakonitosti, jer nema popratnu dokumentaciju, a nije ni predočen svjedoku O-1.

Orić i Muhić su optuženi da su ubili trojicu ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti (Milutina Miloševića, Mitra Savića i Slobodana Ilića) u selima Zalazje, Lolić i Kunjerac. Prema optužnici, Orić je bio komandant štaba Teritorijalne odbrane Armije BiH (ABiH) a Muhić pripadnik tih snaga.

Tužilac Miroslav Janjić je uložio i nekoliko dokumenata na kojima je fotodokumentacija sa pokaza mjesta, koju je uradio Centar javne bezbjednosti (CJB) Bijeljina, a koje je obavio svjedok O-1, te svjedoci Milan Jeremić i Milomir Lazarević.

Lejla Čović, braniteljica optuženog Orića, prigovorila je na zakonitost ovih dokaza, jer ne postoji popratna dokumentacija da li je postupano u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, te zbog toga što nije predočavana svjedocima.

Nekoliko materijalnih dokaza Tužilaštva BiH se odnosilo na dokumente Osme operativne grupe Srebrenica Armije Republike BiH (ARBiH) koji se odnose na prijedlog za ratna odlikovanja. Tužilac Janjić je kazao da ovim želi dokazati da je postojao sukob. Odbrana je prigovorila na relevantnost ovih dokaza.

Janjić je uložio i nekoliko dokumenata o svojstvu i pripadnosti Orića Oružanim snagama (OS) iz 1992. godine, te da je ARBiH zauzela selo Kunjarac u vrijeme relevatno za optužnicu.

Čović je prigovorila na relevantnost jer je “irelevantno za činjenični opis u vezi akcije u Kunjercu a koja je opisana u optužnici”.

Janjić je uložio i nekoliko dokaza o napredovanju Orića u OS. Odbrana je istakla prigovor relevantnosti, navodeći da je napredovao kasnije u odnosu na period iz optužnice koji mu je stavljen na teret.

Janjić je uložio i dokaz o učešću drugooptuženog Muhića u Oružanim snagama.

Sudsko vijeće je prihvatilo i nekoliko nespornih dokaza, koji se odnose na ratnu opasnost, proglašenje kao i ukidanje ratnog stanja.

Tužilac Janjić će uložiti još jedan dokaz koji danas nije ponio na ročište, a koji je nesporan za Odbranu.

Naredno ročište je zakazano za 13. decembar, kada će Odbrana započeti dokazni postupak.Ostali prilozi:
» CARSTVA SU PROPADALA - BOSNA I HERCEGOVINA JE OPSTAJALA
Eset Muračević | 11. December 2018 14:00
» HOĆE LI VUKOVI OPET ZAVIJATI BOSNOM I HERCEGOVNOM
Eset Muračević | 11. December 2018 13:48
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
B.net | 10. December 2018 15:28
» NEGIRANJE GENOCIDA PREPREKA POMIRENJU
NAP | 10. December 2018 02:52
» PLAVSKI KLUB FILANTROPA: “ZADOVOLJSTVO JE BITI HUMAN”
Senada Đešević, prof. | 06. December 2018 19:28
» ZAVRŠNICA IZ PRIČE: KRVAVI ČARŠAF
Halil Džananović | 06. December 2018 18:58
Ostali prilozi istog autora:
» GRADITI MIR KORAK PO KORAK
25. September 2018 14:50