Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BOSNA U ŠVICARSKOJ IZ DAN DRŽAVNOSTI BIH
Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 30. November 2016. 18:11:46
Bogatstvo različitosti ili bolje rečeno jedinstvo različitosti, tako bi se moglo okarakterisati nekoliko događaja, koji su održani, novembra 2016. u Cirihu.

Naime, različita Udruženja koja prema specifčnim afinitetima okupljaju Bosance i Hercegovce, svako na svoj način promoviše pozitivne vrijednosti naše domovine i našeg naroda.

FC Bosna ZHUčenici Bosanske škole sa juniorima FC Bosna


Najprije, Fudbalski klub Bosna ZH obilježila je svoj veliki jubilej. Dvadeset godina u kontinuitetu ovaj sportski kolektiv promoviše našu zemlju na najbolji mogući način. Stotine djece, omladinaca i seniora je prošlo kroz ovaj sportski kolektiv i identificiralo se sa njim. Stotine prijateljstava, mnoštvo turnira, teferiča je iza njih.

Zajedničko druženje u punoj dvorani u Šlirenu je bila kruna zajedništva i prilika da se podsjeti na same početke, te da se najzaslužnijim pojedincima dodjele zahvalnice za doprinos u formiranju i razvoju kluba. Tim povodom je izrađen DVD sa kratkom historijom kluba. U prijateljskoj atmosferi, uz odličan ambijent prisutni su uživali uz nastup učenika Bosanske dopunske škole, zatim uz KUD „Kula“ iz Küsnachta i „Sevdah“ iz Oberfeldena. Za veselu atmosferu i dobro raspoloženje pobrinuli su se Osman Hadžić i Eso Balić, koji je ujedno bio i moderator manifestacije.

Bosanska dopunska školaTradicionalno obilježavanje Dana državnosti


U subotu 26.novembra u prostorijama IBC Ciriha, kolektiv Bosanske dopunske škole je tradicionalno obilježio Dan državnosti BiH. Nažalost, odziv ovoj manifestaciji nije bio na zadovoljavajućemu, tako da je izgledalao da je prisutno više učenika nego odraslih. Uprkos velikom trudu koji ulaže Školski odbor, sa troje izuzetno kvalitetnih nastavnika, interes za bosansku školu je blagom opadanju. Treba se dobro zapitati, šta se dešava sa mlađom generacijom Bosanaca i zašto ne šalju svoju djecu u Bosansku dopunsku školu? Da li su svjesni važnosti poznavanja maternjeg jezika, svoje kulture, svojih korijena. Alarm za uzbunu treba odmah uključiti, prije nego što bude kasno.

Muallim-Prosvjetitelj CH

Nastavljajući sa svojim aktivnostima udruženje „Muallim-Prosvjetitelj CH“ je ovog puta pripremilo jedno lijepo i korisno druženje sa Bosancima i Hercegovcima širom Švicarske. Kud bi ljepši povod mogao biti, nego skupa sa svojim sunarodnjacima obilježiti Dan državnosti jedine nam domovine. Ovog puta, osim uobičajenog humanitarnog aspekta, težište je bilo na kulturnom aspektu. Naime, gost Udruženja je bio poznati voditelj sa TV Hayat, inače rođeni Srebreničanin, Fikret Hodžić. On je promovisao svoju knjigu „I ja sam iz Srebrenice“, koja je već ranije izazvala pozitivne vibracije, tako da je odaziv u pet švicarskih džemata bio na zavidnom nivou.


Najzaslužnijima su dodjeljene "Zlatne plakate"


Najprije, u petak, 25. novembra u džematu Bazel (Basel) je priređena prva promocija knjige. Uz dosta emocija, autor je govorio o svom djelu, kao i razlozima koji su ga ponukali da napiše ovu knjigu.

Sljedeća promocija je održana u džematu Iverdon (Yverdon), koji ujedno okuplja i najveći broj Podrinjaca. Ovu večer uljepšali su i polaznici Bosanske dopunske škole, tako da domaćini nisu mogli primiti sve zainteresovani posjetioce, pa su se desetine posjetilaca morale vratiti nazad. Skoro tristo prisutnih je skupa provelo jedno ugodno druženje, prožeto različitim emocijama. To večer vrijedni aktivisti Udruženja za zapadnu Švicarsku su pripremili večeru, a sav prihod je išao u fond za zapošljavanje povratnika. Inače, ova akcija je pokrenuta 15.aprila ove godine, uz cilj, da se ove i naredne godine prikupe sredstva za zapošljavanje 100 demobilisanih boraca.


Fikret Hodžić na promociji u Švicarskoj


U nedjelju, 26. novembra u džematima Cirih (Zürich), Lucern (Luzern) i St. Gallen GAM, uz prisustvo velikog broja naših sugrađana i topao prijem, prezentovana je knjiga vrijednog Fikreta Hodžića. On je vlastitim primjerom ukazao mladima da se uz rad, dobru volju, upornost, može postati uspješan, poznat, obrazovan, a uz to biti i vjernik. Od srca zahvaljujemo našem dragom Fikretu na ovoj posjeti, koja je imala itekako pozitivan učinak.


KUD "Kula" Küsnacht

KUD "Sevdah" ObernfeldenOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» POZDRAV DOMOVINI - POZDRAV!!!
25. November 2019 17:49
» ČUVARI EMANETA VJERE I IDENTITETA
21. November 2019 19:00
» VJERA, JEDINSTVO, DOMOVINA
23. September 2019 16:36
» BUDIMO BOLJI I DRUŠTVENO KORISNIJI
19. September 2018 14:31