Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Reisu-l-ulema mr. Husein Kavazavić u službenoj posjeti Mešihatu IZ u Republici Sloveniji
REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: ISLAMSKA ZAJEDNICA U SLOVENIJI JE DOBAR PREDSTAVNIK ISLAMA U EVROPSKOJ UNIJI, MOŽETE POMOĆI I BIH NA PUTU KA EVROPI
Autor: Nevzet Porić
Objavljeno: 11. December 2016. 12:12:09

U Ljubljani domaćin muftija dr. Nedžad Grabus sa musafirima reisu-l-ulemom Kavazovićem, direktorom uprave za vjerske poslove i šefom kabineta


U petak i subotu, 9. i 10. decembra 2016. godine, reisu-l-ulema mr. Husein Kavazović u pratnji direktora Uprave za vjerske poslove mr. Nusreta Abdibegovića i šefa kabineta Rifata Fetića, boravio je u dvodnevnoj službenoj posjeti Mešihatu Islamske zajednice u Republici Sloveniji.


REISU-L-ULEMA KAVAZAVIĆ: Ovdje podižete svoje porodice u miru i harmoniji sa sredinom u kojoj živite. Ako budete našli mira u svom srcu naći ćete mira i u srcima drugih ljudi. Ako u vama bude ljubavi za drugoga bit će i razumijevanja za vas. Nemojte nikada zaboraviti savjete koje nam je dao Vjerovjesnik, a.s.: najbolji od vas je onaj koji najviše koristi ljudima.


HUTBA I DŽUMA U LJUJBLJANI: Reisu-l-ulema Kavazović održao je hutbu u Ljubljani u kojoj je naglasio da je živjeti moralno i potpuno jasno i otvoreno zagovarati ono čemu nas uči naša vjera, obrazac po kojem mi muslimani u Evropi imamo šansu da budemo razumljeni i prihvaćeni. Naravno, povjerenje drugih se mora zaslužiti. Nije li Allahov Poslanik upravo to savjetovao jednom od svojih ashaba koji ga je upitao za najbolje postupke u islamu, kako to prenosi Abdullah b. Amr: „Da pomogneš siromasnima i da nazivaš selam (širiš mir), kako onome koga poznaješ, tako i onome koga ne poznaješ.“ (Buhari, Isti'zan, 10)


Masovno prisustvo na džumi koju je predvodio reisu-l-ulema

Srdačan susret sa džematlijama IZ u Sloveniji


Istina, uvijek će biti onih koji će rušiti mostove koje budemo gradili s našim okruženjem. No, to nas ne smije obeshrabriti u našoj postojanosti, kako nas je Poslanik, a.s., učio. Mi bosanskohercegovački muslimani mogli bismo biti uzor i primjer kako se nosi svoj teret. Iskušenja su mnoga, ali i Božije obećanje uvijek stoji na kraju našeg puta. Allah neće dozvoliti da trud vjernika propadne, bilo muškarca ili žene, stoji u Kur'anu. Ovdje, braćo i sestre, imate svoj dom i utočište. Ovdje podižete svoje porodice u miru i harmoniji sa sredinom u kojoj živite. Ako budete našli mira u svom srcu naći ćete mira i u srcima drugih ljudi. Ako u vama bude ljubavi za drugoga bit će i razumijevanja za vas. Nemojte nikada zaboraviti savjete koje nam je dao Vjerovjesnik, a.s.: najbolji od vas je onaj koji najviše koristi ljudima. Natjecati se u dobru i dobročinstvu je smisao naše vjere. Ovdje gradite džamiju, zajedno sa vašim muftijom. To je vaša zajednička kuća, dom za generacije koje će se ovdje roditi i po kojoj će ih poznavati. Ovo je blagoslovljeno vrijeme za ovu zajednicu i ovu generaciju muslimana. Nemojte propustiti priliku da budete dio ovog blagoslovljenog trenutka, svjetlosti koja se ukazala na ovom obzorju, između ostalog kazao je reisu-l-ulema Kavazović.


Sastanak sa imamima IZ u SlovenijiGeneralni sekretar IZ u Slo. Nevzet Porić, reisu-l-ulema Kavazović, direktor uprave za vjerske poslove Abdibegović i šef kabineta Fetić
SUSRET SA IMAMIMA U SLOVENIJI: Nakon džume-namaza reisu-l-ulema Kavazović susreo se imamima Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji. U svom obraćanju zahvalio se imamima za trud koji ulažu u svome radu. Kazao je da je misija IZ da ujedinjuje ljude. Kazao je da zna da su muslimani u Sloveniji u epohalnom projektu kojeg prati. Sretni ste da možete biti dio ovog velikog projekta izgradnje džamije. Buduće generacije će vas prepoznavati po tom projektu. Islamska zajednica u Sloveniji je dobar predstavnik islama u Evropskoj uniji i vi možete pomoći i nama u BiH na putu ka Evropi, između ostalog kazao je reis Kavazović.

U nastavku direktor uprave za vjerske poslove mr. Nusret Abdibegović održao je radni sastanak sa imamima gdje se razgovaralo o njihovom radu, mektebskoj nastavi, džematu itd.

Na svečanoj večeriZAJEDNIČKA VEČERA: Imami, članovi Mešihata, članovi Sabora IZ u Sloveniji, vakifi, donatori i aktivisti
SVEČANA VEČERA POVODOM ZAVRŠETKA PRVE FAZE RADOVA NA DŽAMIJI I IKC U LJUBLJANI: Povodom završetka prve faze izgradnje Islamskog kulturnog centra u Ljubljani i džamije, Mešihat Islamske zajednice u Republici Sloveniji organizirao je svečanu večeru na kojoj su bili prisutni imami, članovi Mešihata, članovi Sabora IZ u Sloveniji, vakifi, donatori i aktivisti. Tom prilikom prisutnima se u ulozi domaćina obratio muftija prof. dr. Nedžad Grabus. U svom obraćanju govorio je o projektu izgradnje džamije, trenutnom stanju i planovima za budućnost. Izrazio je svoju zahvalnost Rijasetu IZ u BiH na čelu sa reisu-l-ulemom za pomoć prilikom izgradnje džamije. Posebnu zahvalnost uputio je državi Katar bez čije pomoći i podrške bi bilo teško realizirati projekat ljubljanske džamije.

Prisutnima se obratio i reisu-l-ulema mr. Husein Kavazavoić kazavši da je projekat izgradnje džamije u Ljubljani veoma važan za kompletnu Islamsku zajednicu u Republici Sloveniji. Vidno zadovoljan postignutim rezultatima, u svom obraćanju želio je ohrabriti vodstvo Islamske zajednice u Republici Sloveniji kao i sve imame, donatore i aktiviste da nastave zacrtanim putem do što brže realizacije ovog epohalnog projekta. Obećao je da će Islamska zajednica u BiH stalno biti, kao što je bila do sada, uz projekat izgradnje najzapadnije džamije koju gradi organizirana Zajednica.


ZAVRŠENA PRVA FAZA: Snimak ispred munare koja krasi džamiju i Islamski kulturni centar u Ljuboljani


POSJETA GRADILIŠTU I SUSRET SA LJUBLJANSKIM NADBIKSUPOM: U subotu, 10. decembra delegacija Rijaseta IZ u BiH na čelu sa reisu-l-ulemom mr. Huseinom Kavazovićem, u pratnji domaćina muftije prof. dr. Nedžada Grabusa i generalnog sekretara Nevzeta Porića posjetila je gradilište Islamskog kulturnog centra, a nakon toga susrela se sa ljubljanskim nadbiskupom njegovom ekselencijom gospodinom Stanislavom Zoretom.


Reisu-l-ulema mr. Kavazović i muftija dr. Grabus sa ljubljanskim nadbiskupom njegovom ekselencijom gospodinom Stanislavom Zoretom

Pred ulaznim vratima u ljubljansku katedralu: vrata je uradio kipar bosansko-hercegovačkih korijena Mirsad Begić koji živi i radi u Sloveniji


Tim povodom reisu-l-ulema Kavazović zahvalio se za korektnu suradnju sa Islamskom zajednicom u Sloveniji te pomoć i podršku koju Katolička crkva nudi u radu i djelovanju IZ u Sloveniji. Nadbiskup Zore je izrazio svoje zadovoljstvo zbog korektne i kvalitetne suradnje sa Islamskom zajednicom. Sagovornici su se složili da je potrebno raditi na poboljšanju zajedničkih vrijednosti kao što su porodica, razumjevanje različitosti i suživot među ljudima, a sve to s razlogom da bi ojačali društvo u cijelini. Muftija Grabus upoznao je reisu-l-ulemu da Islamska zajednica u Sloveniji na lokalnom nivou više od trideset godina surađuje sa Katoličkom crkvom, jer se muslimanska vjeronauka izvodi u prostorijama Katoličke crkve u Portorožu, donedavno se izvodila u Izoli itd. Kazao je da je izuzetno zadovoljan nivoom suradnje sa Katoličkom crkvom kao i da smo u IZ svjesni historijske uloge Katoličke crkve u Sloveniji. Potcrtao je činjenicu da IZ nije misionarska zajednica te da brine o ljudima koji su rođeni u muslimanskim porodicama i kojima pomažemo da očuvaju svoj vjerski i kulturni identitet.


Prijateljski susret sa gradonačelnikom Ljubljane Jankovićem


SUSRET SA LJUBLJANSKIM GRADONAČELNIKOM JANKOVIĆEM: Delegaciju Islamske zajednice primio je ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković. Nakon izražene dobrodošlice ljubljanskog gradonačelnika reisu-l-ulema Kavazović zahvalio se g. Jankoviću za pomoć i podršku koju je svesrdno iskazao muftiji Grabusu i Islamskoj zajednici u procesu pridobivanja građevinske dozvole za izgradnju džamije u Ljubljani. Muftija Grabus tom prilikom kazao je da je g. Janković odigrao ključnu ulogu u procesu izgradnje džamije prisjetivši se određenih trenutaka koji su bili presudni u procesu izgradnje džamije. Kazao je da je g. Janković uvijek reagirao na pravilan način koji je hrabrio kako nas u Islamskoj zajdnici tako i ljude iz njegove administracije koji su ponekada imali sumnje u sami proces rješavanja pitanja izgradnje IKC.Ostali prilozi:
» DIVAN JE LI DOBAR IMETAK U RUKAMA DOBROG ČOVJEKA
Nezim Halilović Muderris | 09. June 2018 14:37
» IFTARSKA PATROLA U MALJEVCU
Admir Muhić | 21. May 2018 21:35
» RAMAZAN MJESEC MIRA I RADOSTI: ZNAMO LI ZAŠTO POSTIMO?
Dr. Ismail Haverić | 16. May 2018 20:39
» RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. May 2018 15:19
» RAMAZANSKI KANDILJI
Eset Muračević | 16. May 2018 00:03
» U SUSRET RAMAZANU 1439.H./2018. GODINE
Nezim Halilović Muderris | 11. May 2018 17:44
» RAMAZAN - VITAMINI ZA DUŠU
B.net | 08. May 2018 15:59
» VAKUF – POUZDAN OSLONAC NEOVISNOSTI I SIGURNOSTI ZAJEDNICE
Mr. Salem-ef. Dedović | 22. April 2018 12:48
» DVADESET I ŠESTA GODIŠNJICA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
Nezim Halilović Muderris | 13. April 2018 20:35
» ODRŽANA PROŠIRENA SJEDNICA MEŠIHATA
B.net | 14. March 2018 18:16
» DAN NEZAVISNOSTI REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE 1992. - 2018. GODINA
Nezim Halilović Muderris | 02. March 2018 13:44
» MU'MINI ĆE INŠA-ALLAH POBIJEDITI
Nezim Halilović Muderris | 16. February 2018 15:18
Ostali prilozi istog autora: