Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Švicarska
U CIRIHU ODRŽANA TRADICIONALNA MEVLUDSKA AKADEMIJA
Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 13. December 2016. 15:12:30
Muftija Remzija Pitić i četverica imama učača mevludaSakib ef. Halilović se u ime domoćina obratio prisutnima

Specijalni gost Mevludske akademije muftija goraždanski

Vehid Delić recitirao Musu Ćazima Ćatića

Moderatorica muallima Lejla Begović
Kao što se širom planete pripadnici Ummeta podsjećaju na 12. rebiu-l-evvel, noć rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s., tako se ovaj događaj na poseban način obilježava i u džematu Cirih u Švicarskoj. Da bi se istom dao poseban karakter, prije šest godina je pokrenuta ambiciozna manifestacija pod nazivom „Mevludska akademija“. I zaista, svih proteklih godina, ovaj događaj se toliko etablirao, da zauzima jedan od važnijih skupova tokom godine, sa kojeg se ponesu divne uspomene, korisne poruke uz lijepo druženje.

Tako je bilo i u nedjelju, 11.decembra 2016. godine, kada su sva mjesta već ranije bila rezervisana, a prostorije IBC bile dupke popunjene. Pored specijalnih gostiju, muftije goraždanskog Remzije ef. Pitića i Salem ef. Hurića, bio je prisutan i gl.imam IZ Bosnjaka u Švicarskoj i Lihtenštajnu Jasmin ef. Demić, kao i nekolicina predstavnika iz drugih džemata. Mevludsku akademiju je moderirala muallima Lejla Begović, koja je ujedno i dala uvodne napomene i razloge ovog okupljanja. Zatim se, u ime domćina, prisutnima obratio glavni imam Centra Sakib ef. Halilović. Slikovito i poučno je govorio o poslaniku Muhammedu a.s kao uzoritom primjeru, čijeg se rođenja mi svake godine na ovako lijep način prisjećamo.

Mevlud su proučila četverica imama, Salem ef. Hurić, Fermin ef. Hamzić, Muris ef. Begović i Džemil ef. Pašić. Svojim milozvučnim glasovima razgalili su srca i duše prisutnih. A kako i ne bi, kada dvojica od njih iza sebe imaju dosta snimljenih albuma, primljenih nagrada i javnih nastupa.
Centralni dio manifestacije je posvećen tematskom djelu, na kojem su proteklih godina govorili ugledni akademici i vrsni alimi. Ovo je idealna prilika, da se u posebnom, skoro porodičnom ambijentu prisutnima, na znanstven i neposredan način prisutnima predstavi i približi život i djelo poslanika Muhammeda a.s.

Ovogodišnji gost nije akademik po tituli, ali po svom backgraund-u ,svakako je autoritet i moralna veličina, tako da je njegovo prisustvo izazvalo veliko interesovanje.

Radi se o uvaženom muftiji goraždanskom, Remziji ef. Pitiću, jednom od rijetkih, koji je udobnu direktorsku fotelju u Sarajevu, zamijenio sa misijom, da se sa našim narodom i povratnicima bori za dostojanstven život na Drini. A svima nama je jasno ili bi trebalo biti jasno, da bez Bošnjaka na Drini nema ni Bosne. Unu, Savu i Neretvu će sačuvati ljuti Krajišnici, kršni Hercegovci i radini Posavci, ali valja nama Drinu odbraniti. Ona je hirovita, plahovita, nepredvidiva i stoga i nije čudo, da ovaj alim uživa ogromno poštovanje, jer svojom misijom stoji na istočnom braniku domovine.

Njegovo tematsko izlaganje je glasilo: „Muhammed a.s-sasvim zemaljski poslanik“.
U svom predavanju muftija je govorio laganim, jednostavnim narodnim govorom, baš kakav narod najviše voli i razumije.Kroz svoje predavanje on je približio Božijeg poslanika ljudima, predstavio ga kao zemaljskog insana. Naglasio je da se Muhammed a.s. razlikuje od ostalih poslanika po tome što nije imao čudotvorne moći kao ostali poslanici, te ga je stoga je moguće slijediti i biti njegov sljedbenik.

Nakon nadahnutog predavanja muftije, jednu lijepu recitaciju od Muse Ćazima Ćatića „Bože, evo na sedždu ti padam“, izveo je Vehid Delić.

Poslije ukusne bosanske večere i klanjanja jacije namaza, Salem ef. Hurića je prezentovao svoj novi album Ilahija i kasida.Bilo ga je zaista lijepo slušati, a osjećaj je još ljepši što je u sali sjedio autor svih tekstova sa albuma, ovdašnji vrijedni džematlija h. Dževad Ibrahimović.
Po završetku programa, muftiju Pitića smo upitali o motivima odlaska na Drinu, životu u ovom području ,te njegovo viđenje budućnosti povratnika kao i opstanka Bošnjaka u Podrinju.

Moj odlazak sam shvatio jednostavno kao zadatak, zadatak koji insan dobije na ovom svijetu, biti u službi i na raspolaganju svom narodu.Što se tiče stanja rekao bih kratko: Bolje nego što smo očekivali a lošije nego što bismo željeli. A što se budućnosti tiče globalizacija i urbanizacija uzimaju svoj danak. To je neminovno i mnoga naša mjesta izvan Podrinja su prazna, tako da je takav trend zu cijelu istočnu granicu BiH naglasio je muftija Pitić.

S obzirom da je tokom godine imao veliki broj kontakata, diskusija te nastupa u raznim švicarskim medijima po pitanju islama, upitali smo imama Sakib ef. Halilovića, kakvo je stanje u toj oblasti, te kako stoji naša IZ Bošnjaka po tom pitanju.

Švicarska nije imuna na sve što se okolo dešava po pitanju islama i muslimana u Evropi. Ne može se govoriti o islamofobiji, ali da u javnom diskursu ima elemenata koji to žele nametnuti, postoji. Jako puno se vodi diskusija kako urediti ovu stvar. U opticaju je nekoliko modela i traži se najbolje rješenje, koje bi zadovoljilo sve strane. Što se tiče nas kao Bošnjaka, mi smo njima jako zahvalan parner. Oni u nama vide otvorenu zajednicu, dobro integrisanu i mi svojim primjerom često budemo korektiv i glas razuma kod kojekakvi „incidentnih“ bolje reći banalnih situacija.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» POZDRAV DOMOVINI - POZDRAV!!!
25. November 2019 17:49
» ČUVARI EMANETA VJERE I IDENTITETA
21. November 2019 19:00
» VJERA, JEDINSTVO, DOMOVINA
23. September 2019 16:36
» BUDIMO BOLJI I DRUŠTVENO KORISNIJI
19. September 2018 14:31