Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

NA DANAŠNJI DAN ZAUSTAVLJEN RAT U BIH, ALI I POČEO OTVOREN LOV NA CIVILE U ALEPU
Autor: NAP
Objavljeno: 14. December 2016. 13:12:45


Prije 21 godinu, na današnji dan potpisan je Dejtonski mirovni sporazum, čime je okončana agresija na BiH, piše Patria.

Oružanu agresiju na BiH 1992. godine započele su tadašnje vođe bosanskih Srba, potpomognuti političkim i vojnim vlastima iz Beograda odnosno Jugoslovenskom narodnom armijom (JNA).

Smatra se zapravo da je glavna ideja pokušaja okupacije BiH i progona Bošnjaka došla od tadašnjih srbijanskih vlasti predvođeni Slobodanom Miloševićem.

Mirovni sporazum nakon četiri godine krvavog rata potpisali su tadašnji predsjednici BiH Alija Izetbegović, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i srbijanski predsjednik Slobodan Milošević. Danas nijedan od njih trojice više nije među živima.

Dejtonski mirovni sporazum parafiran je 21. novembra 1995. u Dejtonu, a zvanično je potpisan u Parizu tri sedmice kasnije, 14. decembra. Ovim sporazumom u BiH su formirana dva bh. entiteta – Federacija BiH i Republika Srpska.

Na isti datum kada je okončan rat u BiH, samo 21 godinu kasnije, stotine hiljada civila u sirijskom Alepu su otvorena meta vojske sirijskog predsjednika Bašar al Asada. Nakon što je Asadova vojska uspjela slomiti pobunjenike, svjetski mediji izvještavaju da Asadove snage ulaze u domove na teritoriju koju su do prije nekoliko dana pod kontrolom držale pobunjeničke snage, a vojska u domovima ubija civile, uključujući žene i djecu.

Svjetski mediji porede Alep sa Sarajevom i Srebrenicom. Dok se svijet zgražava, Asadove snage ubijaju civile, piše NAP.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: