Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Predstavnici šest udruženja žrtava proteklog rata u BiH održali su sinoć u Sarajevu vanrednu konferenciju za novinare
ZAJEDNIČKI STAV ŠEST UDRUŽENJA: KOLEKTIVNI BOJKOT PRAVOSUĐA AKO SE SPRIJEČI IZBOR BOŠNJAKA!
Autor: slobodna-bosna.ba
Objavljeno: 14. December 2016. 13:12:12


Predstavnici šest udruženja žrtava proteklog rata u BiH održali su sinoć u Sarajevu vanrednu konferenciju za novinare na kojoj su izrazili protest zbog izjava predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije da se pri izboru prvog čovjeka Suda BiH ne mora voditi računa o njegovoj nacionalnoj pripadnosti. Jednoglasno su poručili da predsjednik Suda BiH mora biti Bošnjak.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklave Srebrenice i Žepe, naglasila je da će, u suprotnom, članovi ovog udruženja bojkovati Sud BiH i otkazati svaku saradnju.

-Nije istina da Bošnjaci nemaju sposobnog čovjeka koji bi mogao obavljati tu funkciju. Ukoliko se ne ispoštuje ustavna i zakonska obaveza da se izabere Bošnjak, niko od nas se više neće odazivati na pozive za svjedočenje, niti na druge aktivnosti ove sudske institucije. Jedino ukoliko Tegeltija podnese ostavku i ako na njegovo mjesto dođe Bošnjak, onda predsjednik Suda može biti bilo ko – kaže Subašić.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja Žena-žrtva rata, smatra da je za sve probleme sa kojima se suočava bh. pravosuđe kriv upravo VSTV na čelu sa Tegeltijom.

-Bilo bi katastrofalno ako za predsjednika Suda ne bude izabran Bošnjak jer sve važne funkcije u pravosuđu obavljaju pripadnici ostala dva konstitutivna naroda – govori Hasečić.

Ista su očekivanja Murata Tahirovića, predsjednika Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

-Očekujemo da sutra članovi VSTV-a iz bošnjačkog naroda, a prije svega tužilac Mahmut Švraka, koji dolazi iz RS-a i bio je u logoru, mora glasati za izbor kandidata iz bošnjačkog naroda zbog cjelokupne situacije u kojoj se nalazi BiH. Radi se o nastojanjima da se najbrojniji narod u BiH, narod nad kojim je izvršen genocid, potpuno izbaci iz pravosudnog sistema – rekao je Tahirović.

Također, podsjetio je na saopćenje iz Ureda visokog predstavnika u BiH u kojem se navodi da se moraju poštivati ustavne odredbe.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, smatra da je na sceni pokušaj da se pravosudni sistem u BiH u potpunosti stavi pod kontrolu, što je nedopustivo.

-Ukoliko ne bude izabran Bošnjak to će značiti da će stepen procesuiranja ratnih zločina, koji ionako nije na odgovarajućem nivou, biti još manji. U tom slučaju, bit će pokopane sve naše nade da će se ubice naše djece naći pred licem pravde – zaključio je Grabovica.

Iznesene stavove podržavaju i predstavnici Saveza logoraša u BiH i udruženja "Žene Podrinja".Ostali prilozi:
» IZETBEGOVIĆ: ČOVIĆ PODRŽAO STAVOVE MATVIYENKO
Vijesti.ba | 24. April 2018 16:06
» DR. ZUKORLIĆ PRIMIO DELEGACIJU OSCE-A
B.net | 23. April 2018 15:18
Ostali prilozi istog autora: