Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

NAKON ATENTATA: ERDOGAN I PUTIN DOGOVORILI INTENZIVIRANJE SARADNJE U BORBI PROTIV TERORIZMA
Autor: AA
Objavljeno: 20. December 2016. 01:12:47


Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je večeras kako je u telefonskom razgovoru s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, nakon atentata na ruskog ambasadora u Ankari Andreya Karlova, ukazano na potrebu intenzivnije saradnje u borbi protiv terorizma na međunarodnom nivou, javlja Anadolu Agency (AA).

"U večerašnjem razgovoru usaglasili smo se o pitanju još snažnije saradnje u brobi protiv terorizma na međunarodnom nivou", rekao je Erdogan, dodajući da napad predstavlja provokaciju kojom se žele narušiti odnosi dvije zemlje.

"Znamo da je ovo provokacija kojom se želi narušiti proces normalizacije odnosa između Turske i Rusije. Ali Rusija i Turska posjeduju potrebnu volju da ne nasjednu na ovakve provokacije", kazao je Erdogan za AA.

Najoštrije je osudio ovaj, kako je rekao, podli i brutalni napad na ambasadora Karlova u Ankari, koji je, kako je dodao, imao izuzetan ugled među diplomatama."Večeras sam imao priliku da razgovaram sa predsjednikom Rusije Putinom. Od samog početka, svi, počevši od mene, premijera, ministra unutrašnjih poslova, ministra zdravstva i svih drugih relevantnih struktura, pratimo izbliza šta se dešava. U ime svoje zemlje i moga naroda upućujem sućut ruskom narodu", kazao je Erdogan.

Istakao je da su ruske vlasti tražile da se povećaju mjere sigurnosti u blizini ambasada i konzulata Rusije.

"Od nas su tražili da se povećaju mjere sigurnosti u blizini ambasada i konzulata Rusije. Osim toga, iako smo mi tražili da mi to uradimo, zahtjevali su da oni pošalju avion u kojem će biti prebačeno tijelo ambasadora Karlova. Također su, u vezi sa istragom, kazali da bi bilo dosta ispravnije da pošalju i svoje osoblje koje bi bilo angažovano zajedno s našim osobljem na ovom slučaju. Mi smo kazali da zajedno radimo na tome i da to ne predstavlja problem za nas, te smo u vezi s time izdali potrebne upute, prije svega premijeru i drugim relevantnim ministrima", rekao je Erdogan.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: