Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

POLICIJSKI VETERANI ODREDA "BOSNA" NAJAVILI PROTESTE PODRŠKE DRAGANU VIKIĆU
Autor: Klix.ba
Objavljeno: 04. January 2017. 14:01:06
Ratnog komandanta Dragana Vikića Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Velikom parku u Sarajevu 1992. godine. Zbog podizanja optužnice protiv Vikića i Jusufa Pušine, Udruženje veterana Odreda policije "Bosna" najavljuje mirne proteste u januaru, kao znak podrške imenima odbrane BiH i njenog glavnog grada.Željko Panić iz Udruženja veterana Odreda policije "Bosna" za Klix.ba kaže da je riječ o mirnim protestima koje će organizirati, a kojima će se pridružiti brojna druga boračka udruženja.

"Učinit ćemo sve što bude potrebno kako bismo iskazali podršku Draganu Vikiću. Tačan datum organiziranja mirnih protesta ne možemo precizirati, ali će to vjerovatno biti tokom ovog mjeseca. O svemu će odlučivati radno tijelo koje je formirano za te namjene", kazao je Panić.

On smatra da je to pravi način istupanja i podrške komandantu Draganu Vikiću i bivšem ministru unutrašnjih poslova Republike BiH Jusufu Pušini, koji su tokom agresije branili Sarajevo.

"Ukoliko bude potrebe na ulicu ćemo izaći više puta. Na strani smo zakona, ali mislimo da je učinjena nepravda ratnom komandantu. S obzirom na to da je riječ o pravosuđu, moramo postupati prema zakonu. Naravno, osim Vikiću, podršku ćemo pružiti i Jusufu Pušini, protiv koga je također Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu. Vikića nismo kontaktirali i obavijestili o održavanju mirnih protesta, a vjerovatno ćemo, kada za to dođe vrijeme, mirno proći glavnom ulicom u Sarajevu", pojasnio je Panić iz Udruženja veterana Odreda policije "Bosna".

Kazao nam je kako je 30. decembra prošle godine više desetina policijskih veterena u Domu policije održalo sastanak upravnih odbora i skupštine Udruženja veterana specijalaca kako bi donijeli zaključke i odluke kako se ponašati na mirnim protestima.

Kao mjesta okupljanja veterana policije spominju se trotoar ispred Predsjedništva BiH, kao i Trg BiH. Kontaktirali smo Dragana Vikića i Jusufa Pušinu, ali kako su kazali, ne žele komentirati organiziranje protesta o kojima su obaviješteni sve dok Sud BiH ne potvrdi optužnicu. U prvoj reakciji, nakon informacije o podizanju optužnice, Vikić je za Klix.ba kazao da su njegove ruke čiste i da je spreman ponovo se braniti.

"Moja jedinica i ja te ljude nismo zarobljavali niti ih vodili bilo gdje, niti bilo šta. Ali eto, vidjet ćemo", kazao je Vikić ranije.

Iz Udruženja veterana policije smatraju da se već duži vremenski period vrše politički pritisci na bosanskohercegovačko pravosuđe.

"Vjerujemo da Tužilaštvo BiH zna ko su egzekutori zločina u Velikom parku u Sarajevu i utoliko više smo zaprepašteni neopravdanim optužbama prema našem komandantu", navode iz Udruženja.

Podsjećamo da Tužilaštvo BiH Vikića i Pušinu optužnicom tereti za zarobljavanje, ubistvo i skrivanje tijela osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti u aprilu 1992. godine.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: