Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Dr. Mustafa CERIĆ, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa za TV1
POZIVAM VJERSKE LIDERE DA UČINE NAPORE U CILJU OČUVANJA MIRA
Autor: TV1.ba
Objavljeno: 10. January 2017. 20:01:47

Dr. CERIĆ: Nije se samo Srbija se umješala u BiH, mi sada imamo novu opasnost a to je mješanje Rusije koja pokazuje veliku pristrasnost za jednu etničku grupu u BiH a sa druge strane zaustavila usvajanje rezolucije da je u BiH počinjen genocid. Rusija je tu pokazala svoj necivilizacijski odnos prema ljudskim pravima.


Pozvao bih vjerske lidere u BiH da ožive ideju međureligijskog dijaloga i to praktično. Međureligijsko vijeće je aktivno ali može biti i aktivnije. Vjerske zajednice treba da preuzmu ono što je njihova misija a to je odgajanje čovjeka sa moralnim vrijednostima, onda mogu utjecati na političare a odnos vjerskih zajednica je blizak sa politikom. Sve ovisi o tome ne imaju li vjerske zajednice politiku nego kakva je to politika, istakao je za TV1 Mustafa Cerić.

TV1: Kako ste Vi doživjeli jučerašnje obilježavanje neustavnog Dana RS-a?

CERIĆ:
Kao potvrdu onoga što znamo. Jučerašnji dan je pokazao da nema više nejasnoća u smislu da je srpska politika u Beogradu i Banjaluci odlučila da ugrožava mir i sigurnost u BiH. Vidjevši da su se svi osim Vučića jedan historičar me je podsjetio onoga kada Srbi idu u sukobe ili u rat onda su svi jedinstveni a kada se završi rat, posebno kada ga izgube svađaju se oko toga ko je počeo rat. Mi imamo nezgodu u BiH što imamo unutrašnji sukob u srpskoj politici i što se on odvija u smislu da se preuzme zasluga za 9.januar u odnosu na SDS. Dodik to vrlo vješto radi da bi prikrio svoj kriminal, on ujedinjuje Srbe od neprijatelja od kojeg se kao oni brane. Da bi se Dodik odbranio svi Srbi trebaju da budu sa njim. Nama treba biti jasno šta nam se jučer dogodilo i to treba ozbiljno shvatiti.

TV1: Je li ovo bila tek parada ili uvod u nešto drugo?

CERIĆ:
Žao mi je što nakon 20 godina imamo ponovo istu logiku o svim Srbima u jednoj državi. Politika u Beogradu nije ništa naučila iz prethodnog vremena. Srbija ima mnogo unutrašnjih problema a bavi se Bosnom a vrlo dobro znaju da se slavi nešto što je označio Međunarodni sud a misle da sve što Bošnjaci zamisle da ih Međunarodna zajednica podržava a oni samo provode vladavinu prava. Zbog toga je potrebno prisustvo onih koji će pomoći da u BiH vlada pravo. Kada Dodik govori o strancima neki mu smetaju a neki su mu dobrodošli. Nije se samo Srbija se umješala u BiH, mi sada imamo novu opasnost a to je mješanje Rusije koja pokazuje veliku pristrasnost za jednu etničku grupu u BiH a sa druge strane zaustavila usvajanje rezolucije da je u BiH počinjen genocid. Rusija je tu pokazala svoj necivilizacijski odnos prema ljudskim pravima.

TV1: Može li se i na koji način spustiti lopta na zemlju i smiriti ova situacija. Ko to može uraditi. domaći lider ili vanjski faktor?

CERIĆ:
Treba primjetiti da trud koji smo uložili u mir i pomirenje je anuliran i doveden u pitanje. Pozvao bih vjerske lidere u BiH da ožive ideju međureligijskog dijaloga i to praktično. Međureligijsko vijeće je aktivno ali može biti i aktivnije.

TV1: Kolika je moć vjerski zajednica?

CERIĆ:
Utjecaj vjerskih autoriiteta je uvijek veliki.

TV1: Može li taj utjecaj nadjačati politički?

CERIĆ:
Ne može ako su vjerske zajednice istovjetne sa politikom. No ako vjerske zajednice preuzimu ono što je njihova misija a to je odgajanje čovjeka sa moralnim vrijednostima onda mogu utjecati na političare a odnos vjerskih zajednica je blizak sa politikom. Sve ovisi o tome ne imaju li vjerske zajednice politiku nego kakva je to politika.

TV1: Kakva je danas ta politika?

CERIĆ:
Iz onoga što ja mogu da pratim i izjava koje sam slušao teško mi je kazati da ne doprinose a ne mogu reći da doprinose ali mislim da ovo što se jučer desilo u Banjaluci treba da bude alarm za Međureligijsko vijeće i posebno da bude važno za Kardinala Puljića i Reis Kavazovića.

TV1: Vladika Grigrije je rekao da je krajnje vrijeme za dijalog.

CERIĆ:
Međutim to ima i lošu stranu jer ako se vjerski lideri uključe u proces mira i pomirenja onda političari prestaju da razmišljanju o svojoj odgovornosti. Neki vjerski lideri su shvatali da ne trebaju raditi zadaću političara jer treba ih pustiti da ljudi vide koliko ne rade jer političari su navikli da vjerski lideri urade njihov posao a onda oni oberu plodove. Jako sam razočaran neaktivnošću intelektualaca. Erich Froom je govorio o bijegu od slobode i to je pisao 1941 na primjeru šta se događalo u Njemačkoj, a bježanje od slobode je onda kada pojedinac nije spreman da preuzme odgovornost za svoju slobodnu riječ te bježi u kolektiv i žrtvuje svoju individualnu slobodu da bi tamo našao sigurnost. Mislim da se sada nalazimo u toj fazi a ne može se artikulirati poruka jasno bez individualne odgovornosti o čemu je govorio John Stuart Mill koji je napisao jednu od najboljih knjiga o individualizmu. Mislim da mi u BiH moramo razvijati osobe i pojedince i ljude koji su svjesni vlastite odgovornosti i da svojim ličnim primjerom pokazuju drugima kako treba da budu slobodni.

TV1: Kako alarmirati akademsku zajednicu?

CERIĆ:
Oni imaju jedno opravdanje, što su ekonomski ovisni o političkim strankama. Naravno svako od njih ima porodicu ali imamo i problem totalitarnog naslijeđa a mlađi teško dobijajaju prostoru. To su profesori koji su studirali na marksizmu - lenjinizmu i teško se mogu odučiti od toga. Ja očekujem da generacija koja je rođena poslije rata da oni drugačije doživljavaju svijet da previše ne provode vremena na facebook-u nego da zaista razmisle o sudbini svoje djece i da razvijaju individualni potencijal jer kao što govore socijolozi sva znanstvena oktrića nisu bila kolektivna nego pojedinačna a mi u BiH nemamo pojedinca. Bosna je grobnica individualnih telenata.

TV1: Je li u BiH najveća zamka taj kolektivizam i stalno pominjenja nacionalnog interesa?

CERIĆ:
Mi opet ne možemo bez kolektiva ali prvo osoba mora biti svjesna sama sebe, svoje porodice i države. Od toga kakav je pojedinac zavisi kakva je porodica, država i društvo. Prema tome oni koji su za totalni individualizam i oni koji su za totalni kolektivizam, tu imamo problem. Za BiH bi najbolje bilo kada bi se razvila u zajednicu i kao država građana a ne etničkih grupa koje razvijaju strah od drugih zajednica

TV1: Je li BiH moguća kao država građana?

CERIĆ:
Ja mislim da jeste i to treba da bude naš san, jer ako je Dodik jučer artikulirao svoj san o svim Srbima u jednoj državi iako ne znam šta bi Srbija dobila od toga niti Srbi u BiH, jer kad odu u Beograd, bez obzira koliko se napinjali da budu Srbi njih zovu Bosancima. Mislim da mlađim generacijama to treba biti ideal jer ne postoji država koja nema neki ideal. Sanjate o tome da BiH bude zemlja građana, pojedinaca koji će međusobno komunicirati i isticati nešto što će zajedno voljeti.

Meni su jučer Nikolićev i Dodikov govor izgledao poput rušenje harmonističnosti koje može da bude u Bosni i Hercegovini i da svima bude lijepo ii široko od Save do mora od Une do Drine.Ostali prilozi:
» NORVEŠKA NE TREBA DA ZAOSTAJE U INVESTICIJAMA U BIH
Anadolu Agency (AA) | 01. January 2021 14:44
» ODMARAM SE I UŽIVAM U RADIONICI
Anadolu Agency (AA) | 27. December 2020 14:44
» KROZ MOJU POEZIJU POKUŠAVAM DA DOKUČIM EMOTIVNU ISTINU SVIJETA
Božidar Proročić | 22. November 2020 15:30
» PRAVNA BITKA ZA MAČKU BRANDY
Namik Alimajstorović | 08. November 2020 15:57
Ostali prilozi istog autora: