Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

ILI REVIZIJA TUŽBE ILI STUB SRAMA
Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 01. February 2017. 02:02:14


Elmedina MUFTIĆ: Velika je odgovornost na onima koji imaju pravni i narodni legitimitet za podnošenje revizije tužbe za genocid protiv Srbije, bez izuzimanja Crne Gore, ovo je još jedna historijska šansa koju ne smijemo propustiti, jer bi to imalo dalekosežne posljedice sa nimalo sretnim završetkom. Ne podnošenjem revizije tužbe za genocid, - Bošnjaci, odnosno eksperti koji su ovlašćeni za pravni postupak bi pristali na legalizaciju genocida nad svojim narodom. Time više ne bismo bili žrtve genocida nego saučesnici u vlastitom uništenju, zatiranju, istrebljenju. Pravni eksperti, uključujući i bošnjački politički estabilišment koji je na vlasti upravo glasovima preživjelih žrtava genocida, pogazili bi neprikosnoveno pravo žrtve da traži zadovoljenje pravde, da pred međunarodnim pravnim instancama traže kažnjavanje država (Srbije i Crne Gore) koje su planirale, organizirale, naredile i izvršile agresiju na RBiH i zločinaca koji su počinili genocid nad Bošnjacima. Jasno, niko u ime žrtava genocida nema pravo da oprosti zločincu.
Rok od deset godina, koliko je Međunarodni sud pravde u Hagu ostavio Bosni i Hercegovini za reviziju tužbe protiv R Srbije za genocid polahko se bliži kraju, a sa isticanjem roka podižu se tenzije u i oko BiH. Kao i oko svakog vitalnog pitanja za državu tako i oko revizije tužbe postoje oprečna mišljenja, odnosno strahovi i nade. Strahovi se javljaju kod onih koji su krivi pa s toga i imaju pravo da se boje, jer znaju da su osmislili, naredili, poticali, podupirali genocid koji su agresorske vojne, polcijske i paravojne snage počinile na teritoriju nezavisne države Republike Bosne i Hercegovine. Dok na strani agresora raste bijes iznikao iz straha pred odgovornošću, kod žrtve se rađa nova nada da će pravda biti djelimično zadovoljena, jer za genocid nema konačne pravde, niti dostatne kazne.

O pravnom značenju revizije tužbe za genocid protiv Srbije nećemo govoriti, jer o tome su svoj stav dali ljudi od struke, oni koji se bave međunarodnim pravom i koji znaju šta znači odgovornost za osmisliti, narediti, poticati, izvršiti genocid. Vrlo mali broj presuda za genocid u svijetu govori o težini optužbe za genocid i još većoj težini izvršenja genocida.

Ono što želimo napomenuti jeste pravo žrtve, u ovom pitanju Bošnjaka koji su više od tri stoljeća žrtve genocidnih namjera svojih istočnih komšija. Za prethodne genocide, odnosno genocid u kontinuitetu niko nije odgovarao, niti se žrtvi dalo pravo da tuži počinioce genocida, što je ostavljalo širom otvorena vrata zločincima da nastave sa planiranjem, provođenjem, poticanjem i izvršenjem genocida nad Bošnjacima.

U agresiji Srbije i Crne Gore na nezavisnu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992.-1995.godina s namjerom izvršenja genocida odnosno zatiranja, istrebljenja, uništenja Bošnjaka na najsvirepiji način se pokazalo šta znači kad zločinac ostane nekažnjen, a žrtva obespravljena.

Nebrojeni dokazi idu i prilog tome, od genocida na teritoriji BiH, etničkog čišćenja, progona nesrpskog stanovništva, silovanja, pljačke, logori smrti, mučenja, na hiljade masovnih grobnica, dvije stotine hiljada ubijenih, milioni prognanih...

Konačno je došlo vrijeme da žrtva ISTINOM i PRAVDOM jasno kaže dželatima, da je dosta njihovog zla, da Bošnjaci više nemaju pravo da dozvole da zločinci ostanu ne kažnjen kao što se to dešavalo u deset prethodnih genocida. Bošnjaci u deset prethodnih genocida nisu šutili zato što nisu znali ko ih je ubijao, nego im je bilo zabranjeno da govore, jer su njihovi dželati bili ti koji su imali vlast u rukama i vlašću prikrivali počinjene zločine genocida.

S toga je od vitalnog interesa da se podnese revizija tužbe za genocid protiv Srbije i Crne Gore; kao prvo zbog neprikosnovenog prava žrtve za zadovoljenjem pravde, zbog preživjelih žrtava genocida koji treba da dobiju PRAVDU - kao satisfakciju za pretrpljeni teror; zbog svih onih žrtava iz deset prethodnih genocida koji nisu imali pravo na pravdu; zbog generacija koje će doći da bi znale s kime imaju posla i da bi živjeli u miru, te da se pošalje jasna poruka onima preko Drine, i ovima u BiH koji izvršavaju naredbe onih preko Drine, da više nikad ne pomisle da udare na Bošnjake!!! Da više nikad u svoj plan nacionalnih interesa kojeg kuju u kovačnici SANU-a ne upišu ni slovo „G“ od riječi genocid, jer Bošnjaci više nisu naivni, nema više priče o psu koji laje pa ga vuk čuje i pojede, i psu koji šuti ... Bošnjaci više šutjeti neće, pričat će glasno i jasno ko je više od tri stoljeća činio genocid u kontinuitetu. Tražit će pravdu putem pravosudnih institucija, u nadi da će pravičnim presudama svima biti bolje, kao prvo žrtvi jer će počinioci biti kažnjeni i identifikovani sa svojim zlom, ali i zločincima kad konačno ponesu breme odgovornosti da shvate da je nemoguće ubiti jedan živi narod te da ih breme odgovornosti odvrati od daljih genocidnih namjera koje uveliko pokazuju.


Udruženi zločinački poduhvat bratije s obje strane Drine (Ilustracija: Šukrija Meholjić)


Velika je odgovornost na onima koji imaju pravni i narodni legitimitet za podnošenje revizije tužbe za genocid protiv Srbije, bez izuzimanja Crne Gore, ovo je još jedna historijska šansa koju ne smijemo propustiti, jer bi to imalo dalekosežne posljedice sa nimalo sretnim završetkom. Ne podnošenjem revizije tužbe za genocid, - Bošnjaci, odnosno eksperti koji su ovlašćeni za pravni postupak bi pristali na legalizaciju genocida nad svojim narodom. Time više ne bismo bili žrtve genocida nego saučesnici u vlastitom uništenju, zatiranju, istrebljenju. Pravni eksperti, uključujući i bošnjački politički estabilišment koji je na vlasti upravo glasovima preživjelih žrtava genocida, pogazili bi neprikosnoveno pravo žrtve da traži zadovoljenje pravde, da pred međunarodnim pravnim instancama traže kažnjavanje država (Srbije i Crne Gore) koje su planirale, organizirale, naredile i izvršile agresiju na RBiH i zločinaca koji su počinili genocid nad Bošnjacima. Jasno, niko u ime žrtava genocida nema pravo da oprosti zločincu.

Ne podnošenjem revizije tužbe za genocid protiv Srbije i Crne Gore značilo bi da Bošnjaci ne poštuju sebe, jer oni koji ne poštuju svoje žrtve i njihovo pravo nisu dostojni da ih se poštuje. Ujedno pokazali bismo da je posve ne kažnjivo i dozvoljeno ubijati Bošnjake do konačnog istrebljenja. Tim činom generacije koje dolaze stavili bi smo u stroju da čekaju red za neku novu živu lomaču ili klaonicu, a nakon toga bi po srpsko-crnogorskom 'erojskom iskustvu završili u neku novu Tomašicu.

Podnošenje revizije tužbe nije pravo o koje treba da odluku donese ni pravni zastupnik Sakib Softić ni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, oni su samo neposredni izvršioci prava naroda koji je konačno sazrio do granice da traži da Međunarodni sud pravde donese pravičnu presudu u kojoj će višestoljetni bošnjački dželati biti konačno kažnjeni za svoj genocidni plan koji sprovode u kontinuitetu. Izbor je jasan, ili revizija tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore ili Stub srama!


Balkanski kasapin (Ilustracija: Šukrija Meholjić)


Nadamo se da je državna, nacionalna, ljudska, moralna svijest onih koji treba da pokrenu reviziju tužbe za genocid protiv Srbije na nivou odgovornosti kako pred Bogom dž.š., žrtvama, nacijom tako i pred samima sobom, te da će se znati oduprijeti pritisku koji je potvrda straha, a strah je potvrda osjećaja krivice i odgovornosti i time učiniti ono što se od njih očekuje, za što su dobili legitimitet naroda, zašto su odgovorni pred svakim građaninom BiH koji je bio žrtva agresije i genocida.

Odustajanje od revizije tužbe značilo bi da onima koji trenutno imaju legitimitet naroda, su isti taj narod izdali, da su se stavili rame uz rame sa agresorom, da svjesno legaliziraju genocid, da su prodali istinu o agresiji i genocidu, da su pogazili žrtvu i njihovo pravo, da su sami saučesnici u porazu interpretacije istine o agresiji i genocidu, da zajedno sa agresorom i izvršiocima genocida rade na zatiranju istine. Ne znam da li postoji Bošnjak razumom obdaren koji bi želio da ga generacije pamte kao izdajicu, da ga žrtve gledaju kao saučesnika u njihovom nestanku, da pred Bogom nosi breme odgovornosti, jer je istinu zamijenio za laž, jer takav je propao na oba svijeta.

Revizija tužbe za genocid protiv R Srbije i Crne Gore, nije lično pitanje, niti pitanje htjeti ili ne htjeti, nego je pitanje ostati i opstati na ovim prostorima, pokazati zločincu da je njegovom genocidnom zlu došao kraj nakon dva stoljeća....

Pokrenite reviziju tužbe za genocid da vas žrtve ne bi prezirale, a generacije koje dolaze proklinjale.Ostali prilozi:
» S E V D A L I N K A
Mehmed Meša Delić | 18. June 2018 18:07
» NA "DAN ŠEHIDA" KOD RASIME, MAJKE GAZIJE IZETA NANIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. June 2018 16:30
» RAMAZAN POSTAJE MUSLIMANSKI SVJETSKI "BRAND"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2018 20:21
» ZA „TREĆI ENTITET“ SVE JE SPREMNO
Džebrail Bajramović | 14. June 2018 19:55
» ZLOČIN BEZ KAZNE
Mr. Milan Jovičić | 14. June 2018 16:00
» RAMAZANSKA PRIČA 2
Aziz Hurem | 11. June 2018 17:32
» JE LI NAM RAMAZAN VRATIO SMISAO ZA ŽIVOTOM?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2018 16:59
» DIVAN JE LI DOBAR IMETAK U RUKAMA DOBROG ČOVJEKA
Arsim Tarik Saliji | 09. June 2018 14:56
» SVI ČOVIĆEVI IZBORNI IZAZOVI
Amir Sužanj, BHR1 | 06. June 2018 19:06
» MI, NASER ORIĆ I ONI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. June 2018 20:23
» BEĆIREVIĆEVA SDP BAZA JE ANTIBOŠNJAČKA I ANTIISLAMSKA
Elmedina Muftić | 03. June 2018 20:41
» BOSANSKI JEZIK U AUSTRALIJI
Dr. Džavid Haverić | 31. May 2018 16:28
» AUFWIEDERSEHEN HERR, - GOOD BYE, VLADIKA GRIGORIJE!
Mr. Milan Jovičić | 30. May 2018 18:10
» BLAGODATI RAMAZANA I PRIORITETI MUSLIMANA
Abdullah ef. Hodžić | 29. May 2018 16:57
» BOŠNJACI OD PODANIKA DO IZDAJNIKA
Sead Zubanović | 28. May 2018 20:11
» KO SE RADUJE NESREĆI NAJVEĆEG DOBROTVORA SANDŽAKA?
Muhamed Mahmutović | 28. May 2018 15:49
Ostali prilozi istog autora:
» PROBUDI SE, BOŠNJAČE!
12. February 2018 17:41
» DRŽAVA, NAROD I GAZIJE
28. December 2017 13:57
» FINA GRADSKA (PIJANA) RAJA
19. December 2017 21:20
» OTROVNE EMOCIJE ZORANA ČEGARA
04. December 2017 02:15