Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Prijetnje i govori mržnje srpskih političara od Beograda do Banja Luke
REVIZIJA TUŽBE BIH PROTIV SRBIJE I CRNE GORE LJULJA TEMELJE GENOCIDNE TVOREVINE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 08. February 2017. 17:02:51

Međnardni sud prabde u Den Haagu


Primjena Konvencije i sprječavanju i kažnjavanju genocida je sudski process pred Međunarodnim sudom pravde gdje je prvi put u šezdesetogodišnjoj praksi suda jedna država, Reoublika Bosna i Hercegovina, optužila drugu državu, tadašnju Saveznu republiku Jugoslaviju (SRJ), odnosno članice te zajednice Srbiju i Crnu Goru za agresiju i genocid nad Bošnjacima.

Tužbu koju je 1993. godine podnijela Vlada Republike Bosne i Hercegovine sadrži navode da su Srbija i Crna Gora direktno odgovorni za genocid počinjen na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine, time su isplanirali iz vrha državnih institucija, pripremili, skovali zavjeru, podsticali, ohrabrivali, pomagali, podstrekavali i počinili genocid protiv njenog stanovništva, odnosno Bošnjaka. U optužnici je izričito navođena sistematična praksa etničkog čišćenja Republike Bosne i Hercegovine.

Tužbu sudu je sastavio i podnio poznati američki advokat Frencis Boile, u to vrijeme pravni savjetnik Alije Izetbegovića, predsjednika Predsjedništva RBiH.

Saslušanja u procesu protiv Srbije i Crne Gore počela su u februaru 2006., dok je posljednje ročište održano 9. maja 2006. godine.

Prije deset godina, 26. februara 2007. godine, Međunarodni sud pravde je presudio da Srbija odgovorna jer je prekršila Konvenciju o genocidu time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spriječi genocid, a potom nije kaznila niti predala učinioce Haškom tribunalu. Poslije ovog suđenja, Srbija je postala prva zemlja koja je po ocijeni suda prekršila Konvenciju o genocidu.

Tada je pravnom timu Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu Sakib Softić, dato 10 godina da sa novim dokazima pokrenu reviziju presude u tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore.

Prije pomenute presude ali i u međuvremenu pred Haškim tribunalom, Sudom u BiH, Njemačkoj… više srpskih zločinaca su osuđeni za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Ali i pored presude za genocid u Srebrenici od strane Međunarodnog suda pravde, Tribunala, Suda u BiH i sudova u drugim državama Europe pred kojima su osuđeni srpski ratni zločinci, negiranje genocida, progona i ponižavanje žrtava nije prestajalo kako od strane zvaničnog Beograda tako i od Banja Luke, odnosno od srpskog političkog, vjerskog, kulturnog esabilišmenta. Njihovo postratno (političko) djelovanje je usmjereno u tome pravcu kako u Srbiji, Genocidnoj Tvorevini, od četničkih hordi do financiranja lobističkih grupa koje djeluju u SAD i Europi, svi su usmjereni ka negiranju genocida, unotač presudama najvećih međunarodnih i državnih sudskih instanci i Rezolucijama o genocidnu nad Bošnjacima u Srebrenici i BiH koje su usvojene u Kongresu SAD, Europskom parlamentu…

Sada kada je sve izvjesno da će revizija presude na tužbu Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid nad Bošnjacima biti pokrenuta pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, iz Srbije i manjeg bh. entiteta koji je nastao na genocidu, neprestano dolaze prijetnje i govor mržnje koji plasiraju nasljednici zlikovaca Miloševića, Karadžića, Mladića… Iako je jasno da zbog žrtava genocida - pravne satisfakcije, režim balkanskog kasapina Slobodana Miloševića mora biti pravno sudski adekvatno kažnjen, u kojem su između ostalih ključne uloge imali državni rukovodioci Dobrica Ćosić, Momir Bulatovć, Milo Đukanović… te uključujući vojni vrh, SANU, SPC… kao i paravojne formacije….naravno sa izvršiocima u BiH, osuđenim ratnim zločincima na čelu sa Radovanom Karadžićem i generalom Ratkom Mladićem (proces u završnici) koji su djelovali pod imenom Vojske i Policije RS, dok je glavna komanda bila u Beogradu, kao i na srbijanskom državnom platnom spisku.
Revizija presude - na tužbu BiH protiv Srbije i Crne Gore je od izuzetne važnosti za državu BiH i njene građane, posebno Bošnjake koji su žrtve genocida. Istovremeno revizija je značajna i za državu Srbiju koja mora uprijeti prst u režim Slobodana Miloševića i njegove pomagače, - umjesto konstantnog solidarizranja sa zločincima i pomaganja u skrivanju i prikrivanju ratnog zločina... Upravo da sa se tim činom javno ograde od njih i budu na stranu žrtava genocida, ali isto tako da se nikad i nikome ne ponovi genocid. To je jedini ispravan put ka iskrenom pomirenju naroda dvije države, BiH i Srbije.

Jasno je da Srbija i srpski narod s obje strane Drine nisu zreli da takav jedan ljudski čin, iz toga razloga dolaze razne prijetnje iz Beograda i Banja Luke koje su otvoreno uperene protiv države Bosne i Hercegovine naravno i bošnjačkog naroda. Opet se državi BiH prijeti nestankom, time i nastavak genocida nad Bošnjacima. Najzad koje taj ko može osporiti sudski spor protiv planera, naredbodavaca i izvršioca ratnog zločina i genocida?!

Agent tužbe BiH dr. Sakib Softć je nedavno izjavio da u javnost neće iznositi detalje oko revizije. Jedonstavno je ostavimo vremenu do roka isteka. Saznat će se. Za razliku od njega sve probosanske snage i mediji su da revizija na presudu mora biti pokrenuta.Kako se približava 26. februar, politička scena u BiH i oko nje je sve užarenija.
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je najavio da neće doputovati u najavljenu službenu posjetu Sarajevu ako revizija bude pokrenuta. Da podsjetimo, Nikolić je direktan učesnik u ratnim zločinima u BiH, uključujući i genocid, a za njegovo četničko umjeće nad Bošnjacima vojvodskom titulom ga krunisao njegov kum, zlikovac Vojislav Šešelj. Rame uz rame sa njim je i premijer Srbije podvojvoda Aleksandar Vučić, koji je 'najmanje po stotinu Bošnjaka ubijao za jednog Srbina' koji su ginuli od NATO udara.

Doduše Vučićev potpredsjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, kako javljaju mediji, navodno u duhu dobrokomšijskih odnosa eventualni zahtjev BiH za reviziju tužbe protiv Srbije za agresiju i genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, da "Vlada Srbije nije još uvijek zauzela stav i mislim da će se izjasniti kada se to i dogodi".

Izričiti protiv pokretanja revizije tužbe BiH vs Srbija i Crna Gora su dvojica članova Predsjedništva BiH, srpsko-hrvatski, Mladen Ivanić i Dragan Čović, uz naravno njihovog vjernog banjalučkog mentora sa američke Crne liste, Milorad Dodik. Više je nego očito da je njihovo političko djelovanje zasnovano na negiranju genocida i napadu na bošnjačke žrtve genocida.

Prema njihovim izjavama ali i drugih srpskih politačara, više je nego očito da revizija, koja još nije podnesena, već ljulja Beograd, posebno temelje Genocidne tvorevine koja je nastala na krvlju i kostima nevinih Bošnjaka, Hrvata, Roma … koji se nisu uklapali u plan velike Srbije, a koji je planiran u Beogradu i Podgorici, s ciljem da zbrišu BiH sa lica zemlje, podijele je po Miloševićevom i Tuđmanovom planu sa salvete iz Karađorđeva.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon jučeranje sjednice Predsjedništva SDA je izjavio: "U narednih deset dana sazvat ću sve stručnjake, akademsku zajednicu, politički aktivne ljude koji su me već kontaktirali kako bi razgovarali o elementima za reviziju tužbe”.
Izetbegović je rekao da zahtjev nije protiv srpskog naroda niti današnje Srbije, posebno nagašavajući: "To je naša obaveza zbog svih zločina koji su se desili devedesetih u BiH".

Sjećamo se '90-tih i početka agresije kada je u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić najavio krvavi rat a muslimanima, Bošnjacima, predvidio potpuni nestanak, istrebljenje…., tj. genocid, citiramo:

“Nemojte misliti da nećete odvesti BiH u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak. Jer muslimanski se narod ne može odbraniti ako bude rat ovdje”.

Punih 25 godina nakon srpskog ratnog zločinca Radovana Karadžić putem medija prijetnje državi BiH je uputio Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Genocidne Tvorevine i potpredsjednik DNS-a, citiramo:

"Revizija je put ka nestanku BiH, i doprinijet će pogoršanju odnosa između BiH i Srbije. Narod u Republici Srpskoj je protiv te revizije".

Vukota Govedarica, predsjednik Karadžićevog SDS-a, upozorio je da će bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, pokretanjem revizije tužbe BiH protiv Srbije, žrtvovati stabilnost BiH i cijelog regiona, javlaju agencije.
- "Izetbegović zloupotrebljava svoju poziciju i institucije BiH, ako se ima u vidu da odluku o pokretanju revizije ne podržava Predsjedništvo BiH kao kolektivni organ", rekao je Govedarica novinarima u Banjaluci.
On je ustvrdio, baš kao da je u timu sa Softićem, da navodno nema nikakvih novih činjenica za reviziju tužbe BiH protiv Srbije.
Govedarica je nastavio sa optužbama: "Izetbegović, koji je i lider SDA, je potpuno svjestan da revizijom tužbe može biti prouzrokovana najveća kriza od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovim u potpunosti podsjeća na svog oca Aliju, koji je svojevremeno izjavio da je spreman da žrtvuje mir u BiH". Govedarica nastavlja sa prijetnjama da navodno Izetbegović otvara jednu vrstu "hladnog političkog rata" u institucijama BiH.

Srpskom govoru mržnje i prijetanjama pridružio se i Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, koji smatra da: Najavom o pokretanju revizije tužbe protiv Srbije za genocid Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH je pokazao da mrzi BiH. Borenović je najavio da spremaju žestok odgovor i da će u institucijama BiH doći do zastoja za koji, kako je naglasio, odgovornost snosi sam Izetbegović.

Po izjavama svesrpske svetovne i duhovne svite, s obje strane Drine, Bošnjaci – žrtve genocida, ne smiju pričati, ne smiju se braniti ni fizički ali ni pravno i sudski, samo neka metnu vrat pod srpskom kamom, ostalo je herojsko srpsko umjeće bradatih četničkih spodoba sa svih nivoa, kojima je to genetski zanat.

Predsjednik SBB Fahrudin Radončić je komentirao mogućnost revizije presude na tužbu BiH protiv Srbije.

- "Nad Bošnjacima se dogodio genocid. To je odgovor na politiku Slobodana Miloševića, tu je gospodin Izetbegović u pravu, a ne na politiku gospodina Dodika ili Saveza za promjene. Mislim da sve što se da na sudu provjeriti treba koristiti i to je legitimno pravo i BiH i Bošnjaka i u tom smislu najbolje je ponašati se legalistički", između ostaloga istakao je lider SBB-a.

Na izjavu Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Narodne skupštine Genocidne Tvorevine i potpredsjednika DNS-a, o nestanku BiH, koju je rekao tačno na 25.godišnjicu od genocidnog pokliča Radovana Karadžića “o nestanku BiH i muslimana” oglasio se Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta: "Ratnohuškačka izjava Čubrilovića, predsjednika Skupštine Karadžićeve genocidne tvorevine nazvane RS, neodoljivo nas podsjeća na profašističke izjave ratnih zločinaca tada "važnih predsjednika" R. Karadžića i M. Martića o nestanku naroda bosnjačkog i država BiH i Hrvatske, koje su završile kolonama traktora, zaprešnih kola ojađenih i unesrećenih srba koji su samo koji mjesec ranije aplaudirali izjavama svojim "predsjednicima". Zašto se neinventivni piun Dodikove politike, nesretni Čubrilović odlučio da ponovi najmorbidniju izjavu R.Karadžića najvećeg ratnog zločinca na tlu Evrope poslije II Svjetskog rata samo on može objasniti ali konzekvence i posljedice takve izjave snosiće kao i uvijek najviše njegovi sljedbenici, obični osrtašćeni velikosrpskom četničkom politikom, do gole kože osiromašeni srpski seljaci bilo da žive u Banjaluci bilo u njenoj okolini.... Daleko je Beograd od Banjaluke ako se ne leti avionom, a obični narod kao i u ne tako davnoj istoriji neće kao njihovi "lideri " letiti avionima i helikopterima.... Projekat tzv. velike Srbije od Virovitice do Karlobaga i "svi srbi u jednoj državi" očito će završiti na prostoru šire okoline Beograda gdje će velikosrpski -četnički nacionalisti pjevati junačke pjesme u kojima im je u srcu zauvijek Kosovo, razne srpske krajine i bivše srpske republke... Čubriloviću ima li imalo u tvojoj glavi tvoje pameti ili je sva "memorija" u njoj popunjena profašističkim parolama Karadžića, Martića i sada Dodika...BiH će sigurno opstatiti a kao istinski zagovornik mira iskreno se plašim za sudbinu sljedbenika izjave Čubrilovića..., smatra Tokić. (Pripremio: EK)Ostali prilozi:
» ŠVICARSKA: RAMAZAN KAO INSPIRACIJA ZA ČINJENJE DOBRA
Mensud Alićušić | 17. June 2018 12:24
» SA NESTRPLJENJEM ČEKAM TVOJ NOVI POVRATAK
Remzija Mujabašić | 15. June 2018 22:02
» KADERSKA DOVA - OČITOVANJE VJERE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. June 2018 15:25
» ZAŠTO ANUBIH NE ODGOVORI NA PROVOKACIJE HAZU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. May 2018 19:41
» SARAJEVSKO / RAMAZANSKO ISKUSTVO DANA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. May 2018 17:34
» ZAŠTO SARAJEVO PROGONI UGLEDNOG PROFESORA UGU VLAISAVLJEVIĆA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. May 2018 16:29
» SAČUVAJMO TRI NEUPITNE VRIJEDNOSTI: ISKRENU VJERU, ZDRAV RAZUM I SUVERENU DRŽAVU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. May 2018 16:33
» 9. MAJ 1993. - MOSTARSKI DAN BIJELIH TRAKA
Selma Islamović Spahalić | 10. May 2018 19:23
» JESMO LI ZLOČINCI...?
Sabahuddin Sijamhodžić | 30. April 2018 18:42
» MLADI BOŠNJACI BOSNE I SANDŽAKA - BAJRAKTARI ISLAMA
Bošnjaci.Net | 29. April 2018 02:21
» ŽIVOTNI PUT HAFIZA ZAIM EF. PUŠKE (1925-1962.)
Mirsad Mahmutović | 24. April 2018 21:08
» ZAŠTITIMO STARI DIO GRADA PRIJEDORA
Samir Hadzalić | 17. April 2018 21:40
» KO I ZAŠTO JE PORUŠIO 35 BANJALUČKIH DŽAMIJA?
Haris Hojkurić | 14. April 2018 12:40
» NDH-AZIJA: LUKAVA I LUCIDNA TRANSFORMACIJA DOGAĐAJA
Mr. Milan Jovičić | 10. April 2018 18:12
» PREDSJEDNIČKI KANDIDAT HAZBIJA KALAČ
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 08. April 2018 16:42
Ostali prilozi istog autora: