Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Saopćenje devet udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH
POKRETANJE REVIZIJE JE PITANJE I ODGOVORNOST BOSNE I HERCEGOVINE PREMA SVOM SUVERENITETU I GRAĐANIMA
Autor: Klix.ba
Objavljeno: 15. February 2017. 13:02:39

MAPA GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA KOJI JE POČINJEN U VREMENU AGRESIJE SRBIJE I CRNE GORE 19912 - 1995.


Devet udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH izdalo je zajedničko saopćenje o opravdanosti zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Haagu u tužbi BiH protiv Srbije.

"Mi, žrtve genocida, pozivamo države potpisnice Dejtonskog sporazuma na čelu Sjedinjenim Američkim Državama i Europskom unijom, ali i predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, da podrže međunarodna priznata ljudska i državna prava da se pravo i pravda ostvaruju na sudovima i da podrže pravo da Bosna i Hercegovina, ukoliko to bude smatrala, pokrene postupak revizije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu", navodi se u saopćenju.

Naglašavaju da je revizija presude Međunarodnog suda je pravni zahtjev za istinu i dostojanstvo žrtava, te Bosne i Herecegovine kao države, predviđen statutom Međunarodog suda osnovanog od strane Ujedinjenih nacija.

"Shodno tome pozivamo sve pojedince, domaće i međunarodne grupe, organizacije i institucije u BiH koje osporavaju primjenu međunarodnog prava uspostavljenog od Ujedinjenih nacija, da prestanu negirati, osporavati i blokirati legitimna prava Bosne i Hercegovine i žrtava da pokrenu postupak revizije presude pred Međunarodnim sudom pravde. Danas nas ušutkavaju i prijete da će podnositi krivične prijave ukoliko se budemo zalagali za reviziju. Prijete nam opet, jer možda misle da vrijeme Srebrenice, Prijedora, logora, silovanja i torture još nije prošlo za nas. Ne, mi ćemo pokrenuti krivične prijave protiv njih i protiv svih onih koji pokušavaju i koji će pokušati onemogućiti međunarodno zagarantirano pravo da Bosna i Hecegovina traži pravdu pred Međunarodnim sudom pravde", ističu u saopćenju udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Poručuju da daju podršku agentu pred Međunarodnim sudom pravde i BiH pravnom timu, ali i svim nadležnim institucijama BiH, da snagom pravne argumentacije, uz podršku probosanskih političkih snaga, urade sve da bi zahtjev za reviziju bio podnešen u zakonskom roku i sa validnom argumentacijom.

"Mi nemamo dilema da će BiH pravni tim pripremiti validnu pravnu argumentaciju i iskoristiti raspoložive međunarodne norme i pravo da pokuša ispraviti nepravdu koja je nanesena žrtvama i BiH. I ovog puta pozivamo pojedine domaće i strane eksperte, sadašnje i bivše međunarodne političke ili sudske predstavnike, da se u ovom trenutku pokušaju suzdržati od kriticizma i političkog mešetarenja. Opet ih pozivamo da daju svoj doprinos u realizaciji revizije kroz dostavu dokaza ili svojim prijedlozima revizije, jer je to između ostalog, bila i ostala njihova obaveza da podržavaju međunarodno pravo, te pravo na zakonski, fer i korektan postupak kako za žrtve tako i za državu. Pokretanje revizije je pitanje i odgovornost Bosne i Hercegovine prema svom suverenitetu i građanima BiH i nije pitanje prava i odgovornost jednog naroda, pojedinca ili institucije. Podrška reviziji je podrška međunarodnom poretku, vladavini prava i međunarodnim civilizacijskim normama a ne pojedinačnih mišljenja", zaključuju u saopćenju koje su potpisale devet udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH:

1. Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa
2. Udruženje žrtva i svjedoka genocida
3. Udruženje ŽENA – ŽRTVA RATA
4. Udruženje Žena Podrinja-Bratunac
5. Udruženje građana za pravdu mir i povratak
6. Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995
7. Udruženje porodica nestalih općine Vogošća
8. Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš
9. Savez logoraša u BiHOstali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: