Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Podrška Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i pravnom timu na čelu sa Sakibom Softićem
PODRŠKA PRAVNOM TIMU BIH I OSUDA VELIKOSRPSKE NACIONALISTIČKE POLITIKE BANJA LUKE I BEOGRADA
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 22. February 2017. 20:02:28


Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) sa sjedištem u New Yorku podržava podnošenje apelacije na presudu (od 26. 02.2007.), pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu protiv Republike Srbije za genocid nad Bošnjacima.

U cilju utvrđivanja i dokazivanja odgovornosti za počinjeni genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini od strane Republike Srbije (i Crne Gore) u vremenu agresije 1992. – 1995., Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija upućuje podršku članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću koji u ovom predmetu postupa u skladu sa 'Odlukom Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine koja je donesena u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH’.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija također upućuje bezrezervnu podršku pravnom timu BiH na čelu sa dr. Sakibom Softićem, agentom BiH pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu, koji je Prema članu 42. Statuta MSP ovlašten da zastupa BiH, odnosno da pokrene postupak revizije Presude od 26. februara 2007., time ako Međunarodni sudom pravde prihvati apelaciju na pomenutu presudu da se pravno i sudski utvrdi odgovornost Republike Srbije za genocid nad Bošnjacima, koji svakako nije i ne smije biti upitan, a srpsko-crnogorska zlodjela genocida, urbicida, kulturocida... su vidljiva u desetine gradova u Bosni i Hercegivini.

Istovremeno, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija najoštrije osuđuje sve manipulacije i ratnohuškačke izjave, prijetnje i radnje koje podižu tenzije među građanima u Bosni Hercegovini od strane zvaničnih srpskih političara BiH koje predvodi Milorad Dodik, predsjednik manjeg entiteta i Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kao i političara Srbije, predsjednik Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.


I POSLIJE MILOŠEVIĆA - MILOŠEVIĆ: Velikosrpske ratne poruke iz vile "Mir"


Više je nego očigledno da su Dodik i Ivanić pod snažnim uticajem premijera Srbije Vučića, predsjednika Nikolića, ministra Dačića, koji sve čine da uskrate pravo žrtvama genocida u podnošenju apelacije na presudu od 26. februara 2007., time Međunarodni sud pravde u Den Haagu DA utvrdi odgovornost režima balkanskog kasapina Slobodana Miloševića koji je sa političkim vrhom Srbije i Crne Gore, i zločincima Radovanom Karadžićem, Ratkom Mladićem..., pokrenuo ratnu vojnu, policijsku i paravojnu mašineriju na BiH kao i genocid nad Bošnjacima. Ističemo, Srbija je iskoristila svoje pravo revizije na presudu MSP u Den Haagu, niko se od Bošnjaka i bošnjačkih predstavnika u BiH, čak ni država BiH, nije usprotivio ili pak uskraćivao im to pravo. MSP im je odbacio reviziju.

Srpski establišment u Beogradu na čelu sa Nikolićem i Vučićem, i u Banjaluci sa Dodikom i Ivanićem, više je nego očigledno da štite zločinački režim Slobodana Miloševića, kojem su i sami pripadali u vremenu počinjenog genocida. Najbolja potvrda tome je konstantno negiranje genocida nad Bošnjacima, prijetnje podjele Bosne i Hercegovine, veličanje zločina i ratnih zločinaca, nagrađivanje, najzad to su i danas (22. feb.) potvrdili nakon održanog sastanka u vili „Mir“ iz koje je balkanski kasapin Slobodan Milošević odveden u Den Haag. Maske su po ko zna koji put pale četničkim vojvodama, srpskim 'mirotvorcima' i velikonacionalistima koji se navodno pozivaju na institucije i Ustav BiH koji inače svakim danom krše. Tužilaštvo BiH konačno treba pokrenuti postupke protiv Dodika i Ivanića koji su prekršili odluke Ustavnopg suda BiH kako za referendum u genocidnoj tvorevini tako i za obiljižavanje 9. januara dana pomenute tvorevine i protuustavno postrojavanje OSBiH. Institucije BiH, tužilaštvo i sud, moraju pokazati velikonaconalistima da pravna država Bosna i Hercegovina funkcionira.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija također ukazuje na necivilizacijski i izdajnički postupak hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, koji je udruživanjem sa velikosrpskim nacionalističkim političarima iz genocidne tvorevine, udario na državu BiH i na bošnjačke žrtve genocida, ali isto tako i na hrvatske žrtve koje su istrijebljene na cijelom teritoriju koji je pod srpskom okupacijom, a koje također zastupa agent BiH Sakib Softić. O njegovim izdajama neka mu sude njegovi sunarodnici koji su preživjeli srpske logore i pogrome, piše u saopćenju Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.


Institucija žrtve – najmoćniji argument! (Ilustracija: Šukrija Meholjić)

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif