Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Kolumne

SRBIJI JE POTREBNA REVIZIJA MORALA
Autor: Nedžad Ahatović
Objavljeno: 23. February 2017. 19:02:16


Nedžad AHATOVIĆ, prof. OIS-a: Naime, agresija i ratna djelovanja protiv BiH pokrenuta su onog trnutka kada je BiH dobila međunarodno priznanje, ne prije toga. To znači da je konačni cilj rata bio da se pod prijetnjom i sprovođenjem fizičke eksterminacije odnosno genicida, Bošnjaci pokrenu na masovni egzodus čime bi njihova brojnost bila svedena na statistički prihvatljivu brojku koja ne bi jamčila veća politička prava tom narodu i koja bi onemugućila Bošnjake da predominantno odlučuju o organizaciji vlasti u Bosni i Hercegovini. U ostvarivanju tog cilja u Bosni i Hercegovini nisu djelovale paravojne formacije niti Savezne Republike Jugoslavije niti iz Republike Hrvatske. Svi ti sastavi kojima se daje takav prefix bile su potpuno regularni vojni sastavi njihovih armijskih ili policijsko-obvaještajnih struktura.
U Beogradu su političari iz Srbije i entiteta RS poslali ratno-huškačke poruke prijetnje totalnom blokadom Bosne i Hercegovine radi podnošenja revizije presude u tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid krijući se iza očuvanja mira i stabilnosti na Balkanu. Unatoč tome pravni tim Bosne i Hercegovine predao je aplikaciju za reviziju presude u predmetu BiH protiv Srbije u tužbi za agresiju i genocid Međunarodnog Suda Pravde UN-a u Den Hagu. To je bio najbolji odgovor na ratno-huškačku retoriku Beograda.

Zašto je Beograd kriv i zašto se i u Srbiji i RS-u bježi od odgovornosti?
Nakon ratne tragedije i strahota koje su zadesile ovaj prostor na kojem je nekada postojala država koja se zvala Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, ljudi su pokušali dati objašnjenje zašto se sve to desilo. Ono što je očito i što se nameće kao jedina postojana činjenica u vezi sa raspadom Jugoslavije jeste da je raspad i rat u bivšoj Jugoslaviji poveden zbog ambicije jednog čovjeka – Slobodana Miloševića da neprikosnoveno vlada kompletnim prostorom nekadašnje države. Njegova neutaživa ambicija za vladanjem izbila je na javnu površinu slučajno tokom konfrontacije srpske i albanske zajednice na Kosovu 1987. godine. Od tog momenta svi jugoslovenski narodi bili su osuđeni na patnju i stradanje koje će ih pratiti sve do 1999. godine. Jadan od prostora koji je najviše stradao zbog ambicija Slobodana Miloševića bila je Bosna i Hercegovina. Rat u Bosni i Hercegovini bio je bez ikakve sumnje plod agresije Miloševićevog režima i njegovih političkih i vojnih satrapa u i van Bosne i Hercegovine. Agresija je u vojnom smislu izvršena sa najvećim stepenom brutalnosti upotrebe smrtonosne sile od kraja Drugog svjetskog rata u skladu sa postavljenim ratnim cieljvima. Stoga je Bosna i Hercegovina bila poprište totalnog rata koji je bio usmjeren na uzimanje kompletnog njenog državnog teritorija uz fizičku eksterminaciju i dislociranje izvan prostora Balkana jednog cijelog naroda – Bošnjaka.

Naime, instrumenti i sredstva za vođenje rata bili upotrebljeni za osvajanje cjelokupnog državnog teritorija BiH i fizičku eliminaciju Bošnjaka kroz likvidaciju ili rastjerivanje. U političkom smislu intencija je bila da se državu Bosnu i Hercegovinu htjelo prikazati kao državnu zajednicu u kojoj se ne mogu uspostaviti demokratski odnosi na principu jedan čovjek jedan glas, zbog brojnosti Bošnjaka i mogućnosti da politički preglasavaju političku volju Srba i Hrvata. Stoga je bilo potrebno vojnim sredstvima rješiti taj politički problem i svesti teritoriju međunarodno priznate države BiH na niz nefunkcionalnih i teritorijalno nepovezanih enklava, a jedinu populaciju koja želi da živi u takvoj državi Bošnjake svesti na vjersku grupu skoncentrisanu oko većih gradskih centara u Bosni i Hercegovini. Radilo se o vrlo specifičnom tipu i obliku rata koji je bio planiran i izveden sa oružjem bivše JNA u vrijednosti od 2 milijarde USD. Naime, agresija i ratna djelovanja protiv BiH pokrenuta su onog trnutka kada je BiH dobila međunarodno priznanje, ne prije toga. To znači da je konačni cilj rata bio da se pod prijetnjom i sprovođenjem fizičke eksterminacije odnosno genicida, Bošnjaci pokrenu na masovni egzodus čime bi njihova brojnost bila svedena na statistički prihvatljivu brojku koja ne bi jamčila veća politička prava tom narodu i koja bi onemugućila Bošnjake da predominantno odlučuju o organizaciji vlasti u Bosni i Hercegovini. U ostvarivanju tog cilja u Bosni i Hercegovini nisu djelovale paravojne formacije niti Savezne Republike Jugoslavije niti iz Republike Hrvatske. Svi ti sastavi kojima se daje takav prefix bile su potpuno regularni vojni sastavi njihovih armijskih ili policijsko-obvaještajnih struktura. U internacionalnom smislu slučajevi Bosne i Hercegovine, Ruande i Kosova zorno ilustruju i dokazuju tezu o demografskom ratu kao i osmišljenoj strategiji u ostvarivanju političko-teritorijalnih ciljeva. I BiH i Ruanda i Kosovo su obilovale slučajevima planskog zastrašivanja “nepodobnog” stanovništva kroz masovne egzekucije sa primjesama stravičnih surovosti i teškog mrcvarenja žrtava, koje imaju za cilj izazivanje masovnih etničkih migracija. Naravno, ukoliko taj recept ne obezbjedi željene rezultate na ciljanoj teritoriji pribjegavalo se temeljitoj fizičkoj eksterminaciji “nepodobnih” - GENOCIDU.


Institucija žrtve – najmoćniji argument! (Ilustracija: Šukrija Meholjić)


Za takav pristup vežu se djelovanja tzv. „paravojnih jedinica“ kako bi se prikrila uloga državnog vrha u ostvarivanju ratnih ciljeva što se u modernoj vojnoj teoriji naziva Hibridnim ratom. U slučaju BiH identične ciljeve Beograd ima i dan danas, samo su izmjenjene metode. Umjesto direktnih ratnih djelovanja, BiH je više od deset godina izložena upotrebi političkih sredstava blokade kojima se BiH nastoji prikazati kao neuspješan projekt međunarodne zajednice s ciljem konačne podijele zemlje (kad ju se nije moglo kompletnu zauzeti vojnim djelovanjima), što generira socijalnu i ekonomsku krizu i nastavak migracije stanovništva iz BiH. Svaka aktivnost koja se vodi od strane Beograda ili manjeg BiH entiteta u pravcu daljih blokada države BiH bez obzira na političke izgovore može se sa sigurnošću smatrati početkom integracije entiteta RS u uastvno-pravni okvir Srbije.

Stoga, zvanični Beograd je kriv zato što još uvijek drži otvorenu opciju izdvajanja entiteta RS iz BiH i njegovog anktiranja u svoj državno-pravni sistem milom ili silom. Zato je revizija presude u predmetu BiH proitiv SRJ odnosno Srbije prvi korak ka normalizaciji odnosa Srbije i BiH, jer će sam proces pokazati da je Srbiji danas itekako potrebna revizija morala i odricanje od politike rata, stradanja i genicida.Ostali prilozi:
» ZUKORLIĆEVA “DREVNA BOSNA”
Sulejman Aličković | 25. July 2017 18:27
» VLASTI U CRNOJ GORI PREVARILI MAJKE SA TROJE I VIŠE DJECE
Ibrahim Husejnović | 25. July 2017 17:42
» "OSVETA TURCIMA - SREBRENICA 1995"
Muhamed Pašalić | 24. July 2017 15:24
» JEDNO VELIKO BOSANSKO HVALA ROBERTU GELBARDU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. July 2017 11:54
» DODIKOVI GENOCIDNI POKLIČI IZ BRATUNCA
Salih Brkić | 22. July 2017 16:02
» ATEISTA MEŠA SELIMOVIĆ NA DŽENAZI U POTOČARIMA
Sead Zubanović | 22. July 2017 03:41
» PRIJEDOR KAO SREBRENICA!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. July 2017 23:14
» TREBAJU NAM CRNE RUPE, A NE CRNE LISTE
Mr. Milan Jovičić | 18. July 2017 21:41
» DRINA, GROBNICA ISTINE I PRAVDE
Avdo Huseinović | 18. July 2017 03:15
» BOŠNJAČKO PITANJE (I DIO)
Džebrail Bajramović | 17. July 2017 03:57
» BOŠNJACI.NET - ČASNA MISIJA U VREMENU BEŠČAŠĆA
Dr. Safvet Halilović | 15. July 2017 18:44
» KOME TO PRIJETI MILORAD DODIK?
Nedžad Ahatović | 14. July 2017 13:43
» ALARMANTNO! DODIK SLAVIO STARI I NAJAVIO NOVI GENOCID NAD BOŠNJACIMA UZ DRINU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. July 2017 17:54
» HOD SREBRENIČKIH ŽRTAVA GENOCIDA
Elmedina Muftić | 13. July 2017 17:53
» SRPSKI GENOCID I SREBRENIČKA POUKA – PORUKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2017 00:39
» POVRATAK NA MJESTO ZLOČINA
Mr. Milan Jovičić | 11. July 2017 20:19
» POČNI BROJATI OD JEDAN
Kanita Višnjić | 11. July 2017 02:28
Ostali prilozi istog autora:
» SANKCIJE DODIKU ZA ANTIBOSNATIZAM
23. January 2017 16:18
» PUTINOV EŠALON SPAVAČA U BIH
13. December 2016 17:56
» BOSNA I HERCEGOVINA NA RASKRŠĆU
22. November 2016 19:12
» GOSPODIN SMRT
23. March 2016 19:16