Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

NARODNA SKUPŠTINA RS-A NE POŠTUJE ODLUKE USTAVNOG SUDA BIH
Autor: Fena
Objavljeno: 28. February 2017. 14:02:38


U Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) u prošloj godini zabilježeno je kršenje Ustava BiH, odnosno nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH.

- Nasuprot odlukama Ustavnog suda BiH, NSRS je, na zasjedanju u julu, donijela Odluku o raspisivanju republičkog referenduma. Epilog je pokrenuta istraga od Tužilaštva BiH, u predmetu koji se odnosi na krivično djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH – ukazao je danas monitoring konsultant Centara civilnih inicijativa (CCI) Željko Ninković.

Predstavljajući rezultate monitoringa rada entitetskog parlamenta, kazao je da najveći zakonodavni dom u RS-u ni u prošloj godini nije održao nijednu tematsku sjednicu, na kojima bi se razmatrala pitanja od ključne važnosti za građane RS-a.

- Indikativno je, recimo, da se u ovom sazivu NSRS nalazi čak 20 ljekara, ali da nikada nisu predložili tematsku sjednicu na kojoj bi se razgovaralo o izuzetno teškom stanju u zdravstvu i pokušala iznaći određena rješenja u ovoj oblasti – upozorio je Ninković.

Tematskih sjednica nema ni o stanju u privredi, ukupno i po segmentima, o zaštiti domaće proizvodnje, stanju u realnom sektoru, korupciji, urušavanju bankarskog sistema u RS-u, obrazovanju,...

U radu NSRS-a u 2016. nastavljeno je s kršenjem poslovnika.

Poslanici, tokom trajanja sjednica parlamenta, kontinuirano krše Poslovnik, koji nalaže poštivanje dostojanstva Narodne skupštine, koncentrisanost na pitanja koja su na dnevnom redu, obraćanje s uvažavanjem, zabranjuje korištenje uvredljivih izraza kao i iznošenje činjenica i ocjena koje se odnose na privatni život drugih osoba, zatim dobacivanje, ometanje govornika ili ponašanje koje ugrožava slobodu govora.

Pri svemu tome, iako planiran i prošlogodišnjim i ovogodišnjim programima rada NSRS, kodeks ponašanja narodnih poslanika u NSRS-u još nije usvojen.

Kada je u pitanju rad Vlade RS-a u prošloj godini, Ninković je dodao da je većina mjera realizovanih na sjednicama dnevno-operativnog karaktera.

- Zakoni, kao posebno važne mjere, kojima se sistemski uređuju neke stvari i koje mogu dugoročno uticati na kvalitet života građana, predstavljaju tek četiri posto od ukupnog broja mjera koje je Vlada RS-a razmatrala na sjednicama. Dok strategije, u ukupnoj masi razmotrenih mjera, zauzimaju tek 0,6 posto - kazao je.

Istakao je da zabrinjava hronična nelikvidnost budžeta i njegova ovisnost o zaduživanju te posljedice koje to zaduživanje ostavlja i po budžet i po RS u cjelini.

Žene u Vladi RS-a zauzimaju manje od četvrtine mjesta (četiri ih je od 17) čime se krši Zakon, koji propisuje da je najmanji procent zastupljenosti manje zastupljenog spola 40 posto.

Iz CCI-a su istakli potrebu povećanja efikasnosti obje institucije, u drugoj polovini njihovog mandata, pogotovo u realizaciji planiranih mjera, s naglaskom na zakone i strategije.

- Obje institucije trebaju se fokusirati na ključne probleme građana i njihovo rješavanje, a prestati davati doprinos dizanju tenzija u zemlji. Tenzija koje ne trebaju nikome – istakli su predstvanici CCI-a.Ostali prilozi:
» IZETBEGOVIĆ: ČOVIĆ PODRŽAO STAVOVE MATVIYENKO
Vijesti.ba | 24. April 2018 16:06
» DR. ZUKORLIĆ PRIMIO DELEGACIJU OSCE-A
B.net | 23. April 2018 15:18
Ostali prilozi istog autora: