Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Video-foto reportaža: Obilježen Dan nezavisnosti BiH i 104 godine od genocida u Plavu i Gusinju
U NEW YORKU NA GENERALNOJ PREMIJERI FILMA „BOŠNJACI – GENOCID U KONTINUITETU“ PEJAKOVIĆ, KURTĆEHAJIĆ I HUSEINOVIĆ PODGLI PORISUTNE NA NOGE
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 06. March 2017. 22:03:00
Foto: Ammar Krcić
(klikom na sliku možete ih uvećati)

PROGRAM JE POČEO: Musafiri iz Sarajeva, Bostona, Detroita...


U New Yorku, u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu, u nedjelju večer (5.mart), u organizaciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) i u sradnji sa Odborom Islamske zajednice Plav-Gusinje, obilježen je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 104 godine od javnog strijeljanja 12 plavskih prvaka (5.mart 1913.), u vremenu genocida nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju 1912. – 1913.
Također, održana je generalna premijera dokumentarnog filma „Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu“ autora Avde Huseinovića u produkciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.
Specijalni musafiri ove večeri su bili:
- Josip Pejaković, proslavljeni bosanskohercegovački glumac i dramski pisac;
- Dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik Foruma Bošnjačkih intelektualaca;
- Avdo Huseinović, autor pomenutog filma.

Dugo će se pamtiti ova nezaboravna noć uz masovno prisustvo u kojoj su obilježeni važni datumi iz historije Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, kao i generalna premijera dokumentarnog filma „Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu“. Ovo je bila manifestacija institucionalnog pamćenja, podsjećanja na nevine žrtve genocida.
Ovim skupom odata je počast državi Bosni i Hercegovini i posebno rahmet žrtvama genocida od Plava i Gusinja do Srebrenice.

Dr. Kurtćehajić: ‘RS’ zovite Genocidna tvorevinaDr. Suad Kurtćehajić: RS zovite genocidna tvorevina


U povodu 1.marta, o državi Bosni je govorio dr. Suad Kurtćehajić, koji je iznio niz važnih podataka kroz vrijeme, dok se posebno osvrnuo na genocid nad Bošnjacima.
- Bošnjački narod je jako volio Jugoslaviju, a jedini koji je doživio genocid 1992-95. Nad našim narodom je počinjeno 11 genocida a samo je jedan presuđen; - genocid u Srebrenici, koji je ujedno jedan od tri presuđena genocida na našoj planeti, rekao je Kurtćehajić.

- Nakon presude najjače sudske institucije na planeti, Internacionali sud pravde u Den Haagu, više nikada nebi trebali govoriti “Republika srpska” da ne kažemo Genocidna tvorevina. Jer u formulaciji presude stoji da su Vojska i policija RS osmislili i izvršili genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Naši političari ne mogu reći RS je konstanta, Bosna je konstanta!, - rekao je između ostaloga dr. Kurtćehajić koji je u toku obraćanja prekidan snažnim aplauzima.

U New Yorku Pejaković i Sarajevo obilježili rođendanDoajen bosansko-hercegovačkog glumišta: Josip Pejaković


Doajen bosansko-hercegovačkog glumišta Josip Pejaković humorom i stihovima svedaha oduševio je i podigao sve pristine na noge. Taj momenat se može samo prisustvom doživjeti. U ovoj večeri, kako je organizator najavio, Josip je slavi 69. rođendan, kojem su čestitali snažnim aplauzom:

- Nisam samo ja rođen na današnji dan. Na današnji dan je rođeno Sarajevo, - rekao je Pejaković. Sarajevo je starije od mene samo 436 godina, kaže on, navodeći historijske podatke kada se u prepisci sa Dubrovačkom republikom prvi put pominje Sarajevo.

- Sarajevo se po prvi put pominje u dokumentimna, 05. marta 1512. godine, kaže Pejaković, navodeći dokument Firuz bega bosanskog sanžagbega koji je uputio Dubrovčkoj Republici. Tako su u New Yorku po prvi put, Sarajevo i Josip proslavili svoje rođendane.

On je u nastavku izveo monodramu “Rajevosa” vješto uklapajući djelove drugih svojih drama sa kojima je osvoja publiku u Bosni i širom svjeta. Možda je umjesto bilo kojeg komentara i opisa najbolji dokaz video clip koji će čitatelje bar malo približiti da doživite makar dio atmosfere ove prekrasne večeri.


SVI NA NOGE


Pejaković je na kraju vrlo emotivno otpjevao himnu Bosne i Hercegovine čije stihove je sam napisao. Cijela sala je bila na nogama.

Inače, Pejaković je na američkoj turneji u povodu Dana nezavisnosti BiH, na kojoj nastupa pod motom: “Kako bolan nema Bosne!” Naredni nastup je u Bowling Greenu, 11. marta, te u Des Moinesu, 12. marta.Huseinović: Ovoliki broj prisutnih daje mi jedno veliko pouzdanje i atestDok državne i nacionalne institucije šute Avdo Huseinović stvara


Autor dokumentarnog filma Avdo Huseinović, u obraćanju između ostaloga je istakao:

- Vaš dolazak u ovolikom broju daje mi jedno veliko pouzdanje i atest da smo uradili nešto itekako dobro i važno za naš narod. Na ovom projektu smo počeli raditi tačno prije četiri godine, a ovdje su naša braća koji su bili arhitekte ovog projekta. Često istaknem na premijerama da u svijetu ima više od osam miliona Bošnjaka, u domovini BiH, Sandžaku, zemljama u okruženju, Turskoj i širom dunjaluka, a vidite desetak naše braće se sjetilo da pokrene ideju realizacije prvog filma, prvog video dokumenta, tri stoljeća genocida nad našim narodom, rekao je između ostaloga Huseinović.

U toku večeri prisutnima su se obratili predsjednik BANA Muharem Purišić; glavni imam hafiz Hako ef. Omeragić; predsjednik Odbora IZ Smajle Srdanović; predsjednik CAIR-a Zead Ramadan; jedan od prošlogodišnih organizatora premijere i projekcija u Sandžaku dr. Mersim Ziljkić i ispred producenata filma Esad Krcić, gl. urednik Bošnjaci.Net.IDEJNI ARHITEKTI DOKUMENTARNOG FILMA "BOŠNJACI - GENOCID U KONTINUITETU"Voditelji: h. Senad Ahmetović i Jasmina Zekić
Na kraju je prikazan dvoipostani film „Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu“ koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. Čuli su se teški uzdasi, prigušeni jecaji... suze...

Iskrenu zahvalnost upućujemo gostima iz Detroita, Bostona, Harrisbourga i Hartforda koji su specijalno doputovali radi premijere.

Posebno se zahvaljujemo svim članovima svih naših bošnjačkih islamskih zajednica u New Yorku, New Jerseyu i Albanyu čiji su članovi došli da pogledaju dokumentarni film i na ovaj način budu dio inastitucionalnog i kolektivnog pamćenja.

Program su odlično vodili Jasmina Zekić i h. Senad Ahmetović.

Uz Bošnjaci.Net cijeli tok programa pratili su i snimali BATV Adnana Rudanovića, dok su uživo prenosili preko Facebooka SanaPress NY koju vodi Kemal Hot i Sandžak TV NY Rasim Ziljkić.

Opširniji snimak:

  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» BOŠNJAČKE DŽAMIJE UKRASILE TORONTO I HAMILTON
Esad Krcić | 14. December 2018 21:42
» PROMOVISANA KNJIGA – BOSANSKI JEZIK
Haris Halilović | 28. November 2018 16:59
» DA TE VOLIM DUŠA ZNA DRAGA MOJA BIH
Mensud Alićušić | 26. November 2018 21:25
» 5. DJEČIJI SAJAM NAJBOLJI DO SADA
B.net | 21. November 2018 15:15
» BUŽIM: U POHODE PJESNIKU I FOTOGRAFU NEDŽIBU VUČELJU
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 15. November 2018 18:03
» DRUGI APEL: ČEKA LI NAS PROKLETSTVO KORDOBE... ILI...?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. November 2018 00:35
» SPAS ZA RIJEKE OD HIDROELEKTRANA
RFE | 08. November 2018 19:58
» SIMPOZIJ O IMAMU AL-MĀTURĪDIJU NA UNIVERZITETU MARMARA U ISTANBOLU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. November 2018 12:48
» U BRISELU ODRŽANA RASPRAVA O IZVJEŠTAJU: "ČOVJEČANSTVO U RIZIKU"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. October 2018 15:18
» U BIHAĆU OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA 5. KORPUSA ARBIH
Zijad Bećirević | 24. October 2018 17:38
» NEKE BOŠNJAČKE ZABLUDE O SVOJOJ PROŠLOSTI
Fikret Hafizović | 23. October 2018 15:10
» STAZAMA LEGENDARNIH HEROJA TEOČAKA
Prof. Amira Fejzić | 21. October 2018 00:14
» OSTVAREN AMERIČKI SAN
Bošnjaci.Net | 15. October 2018 16:40
» PRAHISTORIJSKI CRTEŽI NA PROSTORU NACIONALNOG PARKA PROKLETIJE
Boban Redžepagić | 11. October 2018 19:34
Ostali prilozi istog autora:
» PATOLOŠKI LAŽOVI
08. August 2018 20:17
» BOŠNJACI.NET - 14 GODINA SA VAMA
25. January 2017 02:26
» ČETIRI NOVE KNJIGE JEDNOG AUTORA
26. October 2016 02:42