Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ZLATAR: ČOVIĆ I IVANIĆ ONEMOGUĆILI DA ŽRTVE GENOCIDA DOBIJU PRAVDU
Autor: N1
Objavljeno: 09. March 2017. 16:03:14


Emir Zlatar iz Fondacije Istina, pravda i pomirenje uživo u programu N1 komentarisao je odluku Međunarodnog suda pravde u Haagu, koji je odbio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Zlatar kaže da je očigledno primijenjeno pravilo da je ovo obnova postupka, jer se tražilo izjašnjenje o legitimaciji Sakiba Softića, agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde.

"Ovdje je jasno da će članovi Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić i Dragan Čović ostati upisani u historiji BiH kao političari koji su onemogućili da žrtve dobiju pravdu", ocijenio je.

Tvrdi, da je ovo jedan od očekivanih scenarija.

"Treba sačekati da vidimo da li je ovo odluka Registra suda, ili je zasijedala neka mala komisija, da li postoji neki vid prigovora. Prošle godine je Ivanić djelovao vaninstitucionalno, kada je poslao pismo da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o reviziji", kazao je Zlatar.

"Fondacija pravda za BiH je servisna fondacija. Formirali smo se prije 10 godina kada je pokrenuta tužba. Skupljali smo sredstva da se pomogne rad. Agent je onaj koji je oformio pravni tim. Odakle diskretantne izjave agenta Softića, nejasno nam je", kazao je Zlatar.

"Poslije današnjeg stava - sud odluku iz 2002. godine nije uvažio kao legitimnu", ocijenio je Zlatar.

Podsjetimo, danas su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine dobili pismo od Međunarodnog suda pravde u Haagu u kojem se navodi da je Sud propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima.

"Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija). Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom 'Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)", stoji u pismu članovima Predsjendištva BiH.Ostali prilozi:
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
» ALDINA HODŽIĆ TREBA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 24. September 2020 14:48
Ostali prilozi istog autora: