Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Politička odluka
IZETBEGOVIĆ: MEĐUNARODNI SUD PRAVDE ZALUPIO VRATA ŽRTVAMA GENOCIDA KOJI TRAŽE PRAVDU
Autor: N1
Objavljeno: 09. March 2017. 18:03:19

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocenio je da je Međunarodni sud pravde u Hagu, odbijajući zahtev BiH za reviziju tužbe protiv Srbije, doneo političku, a ne pravnu odluku.

"Dobili smo pismo Registra Međunarodnog suda pravde gde nas izvještavaju da ne mogu preduzeti ništa, s obzirom na to da nema odluke nadležnih vlasti - odnosno jednistvenog stava Predsjedništva po ovom pitanju. Sud nije donio odluku, niti se pozvao na članove suda, nisu donijeli ni pravnu odluku - jer se nije mogla donijeti. Sud je odigrao političku igru", kazao je Izetbegović u obraćanju medijima.

On je rekao da je Registar zatražio stav članova Predsjedništva, jer su znali da jedinstvenog stava nema. "Mladen Ivanić ima pravo na političke stavove, ali sud nema pravo na cinične manipulacije", dodao je.

Kako je rekao, cinizam je tražiti saglasnost da se proces nastavi od onih koji mu se javno suprotstavljaju.

"Institucija Međunarodnog suda pravde odlučila je da zalupi vrata pred nosom onih koji traže prava. Sud je potvrdio da nema ravnopravnosti za male. Odlučio je da zatvori vrata pravdi, i zatvori oči onim što je jasno. Mi smo učinili sve da se pravda postigne, istina sazna i revizija pokrene.. Činićemo sve da nepravda i laž ne nadjačaju", izjavio je Izetbegović.

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je ranije danas zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid zbog spornog legitimiteta agenta tužbe BiH Sakiba Softića.

Upitan šta su naredni koraci, on je rekao da je "na vezi" sa međunarodnim ekspertima. "Vidjet ćemo šta dalje. Borićemo se za istinu i pravdu", dodao je.

Kazao je da je stvar jasna, i da Međunarodni sud pravde nije želio da uđe u zonu prava. "Odlučili su se za prost mehanizam. Hajde da pitamo one koji su htjeli da zaustave proces - i zaustavili su ga. Nije trebalo tako da postupe", ocijenio je Izetbegović.

"Revizija se odnosila na Miloševićev režim, ne Vučićev"
On je rekao da je sprski premijer Aleksandar Vučić dobrodošao u BiH, kao i da se revizija odnosila na "Miloševićev režim, a ne Vučićev". "Mislim da će ovo što se srpske strane tiče, smiriti krizu. Ne znam kako će Bošnjaci reagovati na stalne uvrede i nepravde koje im se čine konstantno. Gubi se iz vida šta je početak svega. Pola BiH očišćeno, džamije porušene...".

"Ovo jeste izazvalo krizu, i ovo jeste za mene jedan težak udarac i kao Bošnjaka i kao političara, ali bi bilo gore da nismo ništa uradili", istakao je Izetbegović.

O tome da li je trebalo zahtjev za reviziju presude podnijeti ranije je kazao: "Ne bi moglo jer nismo imali totalitet dokaza koji se završio nakon suđenja Ratku Mladiću".

Izetbegović je komentarisao navode pojedinih analitičara koji smatraju da sljedeći korak treba da bude da tužba ide na Sud u Srbiju te kazao kako takvu mogućnost nije uzeo za ozbiljno.

Odgovorio je i na pitanje novinara o tome šta je bio cilj revizije i šta je očekivao od međunarodnog suda pravde.

"Očekivao sam istinu, da Sud kaže istinu i da na toj istini zdravije odnose izgradimo, da ne izjednačavamo strane, da ne vrijeđamo dignitet žrtava. Možda misle da je ovo Don Kihotovski, ali ja ne mislim. Valja nama ovde živjeti vjekovima, a užasne stvari su se dešavale i mnoge se stvari Bošnjacima negiraju - njihov identitet, njihov jezik", kazao je član Predsjedništva BiH na press-konferenciji.Ostali prilozi:
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
» ALDINA HODŽIĆ TREBA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 24. September 2020 14:48
Ostali prilozi istog autora: