Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Mujo Hadžiomerović za TV1
NARODNA SKUPŠTINA RS-A KRŠI SVE PROCEDURE, A SA DRUGE STRANE ŠALJE ZAHTJEVE ZA RAZVLAŠĆIVANJEM DRŽAVE
Autor: TV1.ba
Objavljeno: 25. March 2017. 20:03:54


Jučer nije postignuta saglasnost Narodne skupštine i Vijeća naroda o odluci o konstatovanju rezultata referenduma. Bošnjaci su ranije stavili veto na odluku što će na koncu ići pred Ustavni sud Republike Srpske.

"Klub Bošnjaka je u dva navrata pokreta odluku o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa. U prvom slučaju kada su povrijedili poslovnik Narodne skupštine i objavili tj materijal prije nego što je došao na Vijeće naroda da damo svoje mišljenje. Dakle iz poslovničkih grešaka ali i suštinskih smo to tada obrazložili. Međutim Ustavni sud RS-a je imao sluha i to vratio i mi smo u drugom pokušaju isključivo se bazirali na suštinu, ono što je prethodno Ustavni sud Bosne i Hercegovine rekao o referendumu i čitava međunarodna zajednica da je to postupak antiustavan i antidejtonski i zaista ostajemo pri tome", kazao je za TV1 predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović.

Hadžiomerović dodaje ukoliko se ovo ne bude isticalo kao veliki problem u Bosni i Hercegovini onda će politika iz Banjaluke ovladati i pravosuđem na nivou Bosne i Hercegovine jer se ne mogu zadovoljiti samo s tim šta su uradili u entitetu RS.

"Na kraju krajeva Klub Bošnjaka i delegati žele da opravdaju svoj lični dohodak koji primaju iz budžeta kojeg pune Bošnjaci u RS-u i zaista mislimo da je tako najbolje da se odužimo svim Bošnjacima koji taj budžet pune", kazao je Hadžiomerović.

On je istakao da su navodi vladajuće većine o tome kako se zahtjevom Kluba Bošnjaka narušavaju međunacionalni odnosi klasična zamjena teza i da se međunacionalni odnosi narušavaju upravo zbog politike koja dolazi iz Banjaluke.

"Već duže vrijeme sa te strane slušamo kako državne ili kako oni kažu zajedničke institucije, treba što više razvlastiti. Na kraju, čuli smo i mnoge izjave o tome kako ne žele da im Bošnjak sudi, a sa tim se u svakom slučaju mora prestati", rekao je Hadžiomerović.Zaista su se demaskirali sa zaključcima u slučaju revizije presude, tačnije sa dvanaest kontradiktornih zaključaka - dodaje Hadžiomerović.

"Zaključci vrve od neusaglašenosti. U jednoj tačci traže da se poštuje slovo Dejtona, u drugoj tačci traže da se visoki predstavnik proglasi kao persona non grata, koji je sastavni dio dejtonskog paketa", dodao je Hadžimerović.

On je rekao da Narodna skuština koja izdaje odlikovanja presuđenim ratnim zločincima, koja donosi diskriminatorske zakone o obrazovanju, donošenjem zakona kojim se logorašima osporava po građanskim pravima da naplate odštetu da bi se mogli liječiti, vrlo vješto upotrebljava sve ono što je trenutna politika u entitetu RS.Ostali prilozi:
» ŽENE U CRNOM: PAMTIMO ZLOČIN U SJEVERINU
RFE | 23. October 2020 15:10
» DANAS DŽENAZA ISMETU KASUMAGIĆU
AA | 23. October 2020 14:41
Ostali prilozi istog autora: