Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Haag

Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko proglašeni učesnicima udruženog zločinačkog pothvata u svrhu etničkog čišćenja dijelova BiH.
PRESUDA HRVATSKOJ ZLOČINAČKOJ ŠESTORKI - NAMJERA ETNIČKOG ČIŠĆENJA I STVARANJE VELIKE HRVATSKE
Autor: TV1.ba
Objavljeno: 28. March 2017. 02:03:37


Prvostepena presuda šestorki u potpunosti je potvrdila namjere etničkog čišćenja dijela teritorije BiH s konačnim ciljem stvaranja Velike Hrvatske. U žalbenom postupku, osuđeni su pokušali cijeli teret sukoba prebaciti na Armiju RBiH.

U sve se kako doznajemo, aktivno uključila i Hrvatska, iako joj je Hag odbio zahtjev da se u procesu pojavi u svojstvu prijatelja suda. Presuda je utvrdila i da su najviši dužnosnici Hrvatske – Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko proglašeni učesnicima udruženog zločinačkog pothvata u svrhu etničkog čišćenja dijelova BiH.

Tužilac Kenneth Scott je na početku žalbenog postupka utvrdio kako je većina krivičnih djela počinjena kao djelo udruženog zločinačkog poduhvata, kako bi se formirao teritorij gdje će Hrvati biti dominantni.

“Prvostepeno vijeće utvrdilo je da su podnosioci žalbe, koji su vršili svoje uloge, odgovorni za niz zločina protiv stanovništva koje je tu živjelo. Postojao je jasan obrazac s ciljem da se etnički očiste muslimani i da se izmijeni sastav stanovništva Hercegovine”, rekao je Scott.

S druge strane osuđeni su se branili da se želi nametnuti teza o udruženom zločinačkom poduhvatu, ali i cijeli teret prebaciti na Armiju Bosne i Hercegovine.

“Nemoćni da se suprotstave Vojsci RS, Armija BiH i muslimansko političko vodstvo napali su HVO i Hrvate, kako bi nadoknadili izgubljeni teritorij. 90 posto od cjelokupnog vojnog arsenala, kojim je raspolagala Armija BiH tokom rata, dobili su od Hrvata”, naveo je Slobodan Praljak.

No Sud je u prvostepenoj presudi jasno utvrdio da je šestorka učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je iz Zagreba koordinirao predsjednik Hrvatske Franjo Tudjman. Poznati hrvatski advokat Anto Nobilo smatra da kvalifikacije, udruženi zločinački poduhvat i međunarodni oružani sukob, jesu kvalifikacije koje mogu izazvati određene političke reprekusije.

“Pogotovo udruženi zločinački poduhvat i to bi značilo da je hrvatski državni vrh i Franjo Tuđman bio umješan u izvršenje kaznenih djela. U jednom povijesnom političkom smislu to je za Hrvatsku veoma važnu i moglo bi izazvati veći politički potres”, kaže Nobilo.

Haški Sud je, između ostalog, izrekao kazne za ubijanja i silovanja, za desetine hiljada ljudi koji su istjerani iz svojih domova i raseljeni širom svijeta, za hiljade onih koji su bili zatvoreni u kazamatima Herceg Bosne poput Helidroma i Dretelja, ali i za nevidjenu opsadu istočnog dijela Mostara i patnju civilnog stanovništva koje je bez hrane i vode svakodnevno bilo izloženo granatiranju i snajperskoj paljbi.“Ovaj predmet treba dati odgovore na zločine i etničko čišćenje koji nisu u vremenskom razdoblju bili kao oni pod komandom Radovana Karadžića i Ratka Mladića. No, po intenzitetu su bili i strašniji”, smatra Emir Zlatar.

Haški sud je šestoricu bh. Hrvata u maju 2013. nepravomoćno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora, ukupno 111 godina. Pravomoćna presuda očekuje se krajem godine. Sporost pravde i izostanak osude zločina političkog vrha Hrvatske, doveo je do situacije da su u godinama nakon rata Mostarci bili žrtve jer su isti akteri i nakon što je rat završen, radili na dovršenju svog projekta, ne samo političkim sredstvima, već i primjenom oružane sile, prenosi TV1.Ostali prilozi:
» THACI U HAAGU
NAP | 14. July 2020 15:11
Ostali prilozi istog autora: