Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sud BiH: Svjedok Odbrane kazao da nikada nije bio vojno angažovan tokom rata u BiH
PADAJU LAŽNE OPTUŽBE ZAŠTIĆENOG SVJEDOKA TUŽILAŠTVA BIH PROTIV SREBRENIČKOG KOMANDANTA ORIĆA I MUHIĆA
Autor: BIRN
Objavljeno: 28. March 2017. 15:03:20


Svjedok Odbrane Nasera Orića i Sabahudina Muhića je kazao da nikada nije bio vojno angažovan tokom rata u BiH, opovrgnuvši navode zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH.

Alija Muškić je svjedočio da je 1992. godine živio u Cerskoj te da je bio angažovan u Civilnoj zaštiti.

“Mi nismo imali veze s vojskom. Ja nisam bio ni u jednoj vojnoj akciji”, izjavio je Muškić, negiravši poznanstvo sa svjedokom O-1.

Na ročištu u februaru prošle godine, zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva O-1 je kazao da mu je komandir bio Alija Muškić.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva BiH, svjedok Muškić je rekao da mu nije poznato da je u Cerskoj bio Alija s drugim prezimenom čija se majka prezivala Muškić.

Muškić je kazao da poznaje Bećira Mehagića, Ferida Mustafića i Zulfu Tursunovića, ali da ih 1992. nije viđao. O Zalazju, Kunjercu i selu Likari svjedok je rekao da ne zna ništa.

Izjavio je da je prilikom pada Cerske u martu 1993. vidio Nasera Orića, a da optuženog Sabahudina Muhića ne poznaje.

Orić i Sabahudin Muhić optuženi su da su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), učestvovali u ubistvu tri srpska zarobljenika 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac. Prema optužnici, Orić je bio komandant štaba TO-a ABiH, a Muhić pripadnik tih snaga.

Na ovom ročištu u korist Odbrana svjedočila je i zaštićena svjedokinja O-3. Dio njenog iskaza bio je zatvoren za javnost.

Ona je navela da je njen muž, koji je poginuo u augustu 1995., Nasera Orića upoznao u Tuzli nakon pada Srebrenice, a da je ona optuženog prvi put lično vidjela 2010. godine.

Svjedokinja je negirala da poznaje svjedoka O-1.

Suđenje se nastavlja 11. aprila.Ostali prilozi:
» BOSANSKI JEZIK U BOSANSKOJ KUĆI U BIRMINGHAMU
B.net | 21. February 2019 13:11
Ostali prilozi istog autora: