Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Novi Pazar, Sandžak
DR. MURATOVIĆ: BOŠNJAČKA KULTURNA ZAJEDNICA OSUĐUJE NEPRIMJERAN ODNOS MINISTARSTVA PROSVJETE I MEDIJSKU PROPAGANDU PROTIV BOŠNJAKA I BOSANSKOG JEZIKA
Procitaj komentar

Autor: SandžakPress.net
Objavljeno: 10. April 2017. 14:04:57


Bošnjačka kulturna zajednica osuđuje neprimjereni odnos iskazan kroz stav u dopisu Ministarstva prosvjete direktorima osnovnih i srednjih škola u Novom Pazaru, kao i medijsku harangu koju vode pojedini beogradski mediji, u vezi sa izjašnjavanjem učenika za nastavu na bosanskom jeziku.

BKZ je, u prvom trenutku, bila ohrabrena izjavama ministra Šarčevića tokom njegove nedavne posjete Novom Pazaru i drugim sandžačkim općinama u vezi sa nespretnom inicijativom predstavnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Grada Novog Pazara o „kontroli izjašnjavanja roditelja i učenika“, umjesto za ono u čemu su potpuno u pravu, o „nadzoru nad ponašanjem pojedinih direktora i nastavnika“, koji već duži niz godina zloupotrebom položaja iz političkih, interesnih i drugih razloga vrše otvorenu opstrukciju kao i zastrašivanje svih onih koji se izjašnjavaju za nastavu na bosanskom jeziku.

Želeli smo da vjerujemo da će se, kako je ministar Šarčević najavio, razgovorom o ovom i drugim otvorenim pitanjima doći do kvalitetnog rešenja koje bi omogućilo da se u jednom normalnom ambijentu učenici i njihovi roditelji izjasne o tome, da li hoće ili ne, da im djece pohađaju nastavu na svom jeziku.

Nažalost, ministarstvo je dalo sebi za pravo da ovako važno pitanje za Bošnjake ali i državu Srbiju, koja je deklarativno prihvatila ideju pomirenja i dijaloga, tretira na krajnje politikanski način do te mjere, da u svom zvaničnom izjašnjavanju o navedenom problemu, i bukvalno citira pisanje pojedinih beogradskih medija poznatih po antibošnjačkoj i antimuslimanskoj propagandi.

Posebno je indikativno da ova odluka dolazi samo nekoliko dana nakon predsjedničkih izbora na kojima je Aleksandar Vučić dobio gotovo dvotrećinsku podršku Bošnjaka Sandžaka, koji se sada s pravom pitaju da li je u pitanju „soliranje“ kao poruka izabranom predsjedniku ili Bošnjacima „poseban oblik zahvalnosti“.

BKZ istovremeno najoštrije osuđuje kontinuirani nasrtaj dnevnih novina „Novosti“ na bosanski jezik i pravo Bošnjaka u Srbiji na afirmaciju vlastitog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta.

Umjesto da javnost istinito informiše o problemu, ovaj dnevni list navedeni dopis Ministarstva prosvete predstavlja kao svoju pobjedu nad Bošnjacima, iako je spor nastao na relaciji Ministarstvo-Bošnjačko nacionalno vijeće, naslovom: “novosti oborile bošnjački nadzor“, što je školski primjer mržnje i šovinizma.

Pozivamo ministra Šarčevića da odredi svoj tim koji će u saradnji sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem i nadležnim institucijama u Sandžaku i Novom Pazaru iznaći najprihvatljivi model kako bi ovaj proces prošao bez opstrukcija i politikanstva.

Smatramo to od izuzetne važnosti kako bi spriječili neodgovornim i zlonamjernim pojedincima i faktorima da svojim postupcima zaustavljaju proces povratka i stabilizacije povjerenja Bošnjaka u državu Srbiju, sa punim kapacitetom slobode upražnjavanja i afirmacije vlastitog identiteta, piše u saopćenju koje je potpisao prof. dr. Admir Muratović, predsjednik BKZ-a.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif