Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Od 1983. preuzeo ulogu prvog bošnjačkog imama u Sydneyu i Australiji
SALIH EF MUJALA - ZASLUŽENA PENZIJA NAKON 34 GODINE
Procitaj komentar

Autor: Fahir Zečević
Objavljeno: 10. April 2017. 15:04:42

Salih ef. Mujala


U nedjelju 2. aprila 2017. godine u Penshurst džamiji u Sydneyu, pred velikim brojem džematlija priredjen je vrlo topao ispraćaj imamu ovog džemata Salihu ef Mujala.

Ulogu prvog bošnjačkog imama u Sydneyu, a i u Australiji, Salih ef. Mujala je zvanično preuzeo polovinom juna 1983.godine, tako da je ujedno i imam sa najdužim stažom u bošnjačkoj dijaspori.

Po tadašnjoj praksi džematlije su birale imama tako što su im ponudjena tri kandidata i date njihove biografije. Mnogi koji su u tome učestvovali danas više nisu medju nama, ali zato ima još puno onih koji su dočekali tada Salih ef na sydneyskom aerodromu i bili mu prva podrška, ne samo tada već i sve godine od tada, a eto bilo ih je preko tri decenije - 34 godine. Spomenimo Muharema hadžiju Nanića, Fadila hadžiju Topalovića, Avdu hadžiju Dilberovića, Azima Čamparu, Hajru Muhovića i brojne druge, koji su sve ove godine bili u prvom stroju stvaranja optimalnih uslova za obavljanje vjerskog života zajedno sa Salih efendijom.

Tadašnji džemat smješten u jednoj, prethodno kupljenoj, kući u Hustvilleu bio je nafakali za Salih efendiju, koji se kao vrlo mlad imam prihvatio svoga posla u ulozi mualima i hatiba, pa je uskoro započeta gradnja prve bošnjačke džamije u Sydneyu, tačnije adaptacija jedne crkve, čime su obezbijedjeni za to vrijeme izuzetno dobri uslovi za rast i stasavanje džemata ali i Salih efendije, koji je došao sa reputacijom briljantnog učenika Gazi Husrevbegove medrese u Sarajevu, a potom i svršenik Al-Azhar Univerziteta u Kairu, Egipat, u zvanju profesora.

Prolazile su godine, IZ Gazi Husrevbeg u Sydneyu je rasla, izgradjena je još jedna džamija (Smithfield), kupilo se imanje u Bringellyju, mesdžid u Leppingtonu teži da postane treći džemat, izgradjena je nova imamska kuća u Penshurstu uz džamiju, a svjedok tome je i aktivni učesnik Salih ef. I kao imam u svom džematu i kao glavni imam u Mešihatu bošnjačkih islamskih zajednica u Australiji. Godine su donijele i imovinsku vrijednost od oko $50 miliona.

Rekosmo, više od tri decenije džematlije su navikle da ih predvodi Salih ef, koji je za sve to vrijeme kroz mektebsku nastavu u islamskom smislu obrazovao brojne polaznike, koji su danas odrasli i čestititi ljudi i žene, oženjeni i udati.

Poziv imama je vrlo kompleksan, reče Salih ef i zahtijeva rad bez radnog vremena, osim predvodjenja džemata, imam treba da bude alim, mualim, vaiz, hatib, pedagog, kadija, psiholog, sociolog, matičar, i mnogo toga, što će ostati kao tajna u vršenju svoje dužnosti. I za svih 34 godine Salih ef nije ni jednom došao u sukob sa zakonom u obavljanju svoga posla.

Isto tako, morao je biti i odgovoran otac troje djece koja su rodjena u Bos Novom, Sarajevu i Sydneyu. Da bude jasnije Salih ef je bio povremeni imam u džematu Budmilić Japra, te profesor Kiraeta u ženskoj Gazi Husrevbegovoj medresi u Sarajevu.

Sada u trećem životnom dobu, kada je oženio dva sina i udao kćerku, uživa sa svojim unucima, koji su svom dedi Salihu zahvalni, tako da će dane u zasluženoj penziji moći posvetiti njima, svojim unučadima. Djeca Salih efenedije su poštovana i lijepo vaspitana, tako da se tradicija još iz starog kraja i u tome nastavila. Naime, Salih ef potiče iz Donjeg Čažnja (Konjic), iz familije u kojoj mu je otac bio teravijski imam u mesdžidu, te dvojica amidža koji su odškolovani za imama.


Salih ef. Mujala sa džematlijama


O Salih ef Mujala su rekli ovom prilikom mnogi o njegovom radu kroz sve ove godine: Keysar Trad (AFIC), Jasmin ef Bekrić, glavni imam u Mešihatu BiZ u Australiji, najstariji džematlija hadži Muharem Nanić, u ime Islamske zajednice Murat Ljukovac, Enes hadži Topalović i Muriz hadži Delić, Safet Alispahić (AUBHA), Bajram Redžepagić (u ime Akademske zajednice u Sydneyu), te na kraju Hafiz Ensar Ćutahija.

U zaista lijepoj atmosferi, sva obraćanja su saslušana s pažnjom, uručeni su simbolični pokloni za Salih efendiju i hanumu Azeminu, hodžincu ili suprugu najnovijeg penzionera Salih efendije, a u ime AUBHA pismeno priznanje za dugogodišnji rad uručio je Safet Alispahić, koordinator.

O svom šejhu Jasmin ef je posebno nadahnuto govorio i podvukao da je Salih ef imam s najdužim stažom medju svim imamima u preko 700 džemata u bh dijaspori.


U ime AUBHA pismeno priznanje za dugogodišnji rad Salih ef Mujala uručio je Safet Alispahić


Hadžija Nanić je evocirao uspomene na dolazak Salih ef i prije toga stvaranje osnovnih uslova za uspostavljanje prvog džemata u Sydneyu. Svi oni koji su se obratili ovom prilikom zahvalili su se Salih efendiji i poželili mu dug život u zdravlju i porodičnoj sreći.

Na kraju je Salih efendija Mujala i zvanično se obratio, do dva dana prije imam u Penshurst džematu u Sydneyu, te napravio presjek njegovog rada od dolaska do sada, pokušao je rezimirati sve domene svoga djelovanja, pozvao na jedinstvo i držanje tijesno uz Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini. Obraćajući se grlo je zadrhtalo, javila se sjeta, radni vijek imamski eto završi se, od sada će njegovo mjesto zauzeti hafiz Ensar Ćutahija, kome su i Salih efendija i Jasmin ef Bekrić i svi drugi poželjeli uspjeh u njegovom izazovnom imamskom pozivu.

Hvala ti Salih efendija!

VRHOstali prilozi:
» PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU
Damir ef. Babajić | 13. March 2024 18:56
Ostali prilozi istog autora:
» DIREKTNA PODRŠKA DRŽAVE AUSTRALIJE
11. February 2024 12:57
» SUZE SYDNEYSKE
19. July 2011 15:33
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif