Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Plav, Bijelo Polje, New York
PLAVSKI GIMNAZIJALCI PO SCENARIJU PROFESORICE ĐEŠEVIĆ SNIMAJU FILM "MI DJECA SA STANICE ZOO"
Autor: B.net
Objavljeno: 10. April 2017. 17:04:36


Kako je za Bošnjaci.Net potvrdila Senada Đešević, profesorica bosanskog jezika u JU SMŠ "Bećo Bašić" u Plavu, proteklog vikenda sa grupom učenika je intenzivno radila na snimanju novih kadrova za film "Mi djeca sa stanice Zoo". Kadrove su ovog puta su snimili na Željezničkoj stanici u Bijelom Polju.

Prije dva mjeseca (10. februara 2017.), započet je jedinstven projekat, koji je odobren od strane Ministarstva prosvjete RCG, "Mi djeca sa stanice Zoo" sa učenicima JU SMŠ "Bećo Bašić" iz Plava.
Kako pojašnjava profesorica Đešević, projekat obuhvata snimanje amaterskog filma po scenariju koji napisala po djelu ,,Mi djeca sa stanice Zoo" spisateljice Kristijane F. Ona je također producent i režiser istog filma.

- Navedeno djelo se bavi problematikom narkomanije među djecom, kao i složenim socio-ekonomskim temama i raslojavanjem porodice. Knjiga prikazuje užasan život tinejdžera iz zapadnog Berlina sedamdesetih godina dvadesetog vijeka, život djece koja su se prepustila porocima, koji je već tada bio osuđen na propast. Knjiga je tih godina bila jako kontroverzna, jer je narkomanija među tinejdžerima bila tabu tema. Kristijana je priču ispričala smjelo i otvoreno, stoga je ova knjiga postala kultno štilo. Prikazana tema u djelu je uvijek aktuelna, stoga se ovo djelo nalazi među djelima koja se obrađuju u drugoj godini gimnazije. Film će biti prvenstveno edukativnog i preventivnog karaktera i namijenjena je kako učenicima tako i roditeljima i svim ostalim ljudima zainteresovanim za ovu tematiku, pojasnila je Đešević.

Profesorica Đešević i cijela ekipa učenika koji rade na snimanju ovog filma, imaju nesebičnu tehničku podršku TV "Glas Plava". Muziku za film je odabrao Alen Čekić, prof. muzičke umjetnosti, dok je Adis Pejčinović, glavni kamerman i montažer.

Kako ističe profesorica Đešević, ukoliko navedene aktivnosti budu tekle po planu, film će biti premijerno prikazan 26. juna 2017. u Domu za kulturu u Plavu na Svjetski dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge.


Sa snimanja na Željeznočkoj stanici u Bijelom PoljuOstali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: