Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Građani slave nakon rezultata referenduma
NAROD TURSKE NA REFERENDUMU REKAO "EVET"
Objavljeno: 16. April 2017. 21:04:47


ERDOGAN: NAROD JE DONIO VAŽNU ODLUKU O KOJOJ SE RASPRAVLJALO DVA STOLJEĆA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan čestitao je turskom narodu na referendumskoj odluci i podršci prijedlogu ustavne reforme koji je ranije prošao kroz parlamentarnu proceduru.
“Bez obzira na to kako je ko glasao, zahvaljujem svima koji su izašli na biračka mjesta i obavili svoju građansku dužnost“, kazao je Erdogan.

Naglasivši kako je narod Turske danas donio odluku o političkom sistemu koji je predmet rasprava već dva stoljeća, Erdogan je kazao kako to nije obična odluka, već kako je to važna odluka o promjeni sistema.

“Uvijek je lako braniti postojeće, a teško braniti ispravnost novog. Mi smo, hvala Bogu, uspjeli ovo teško“, kazao je Erdogan.

Kazao je da je ovo pobjeda cijele Turske.

"Ovo je pobjeda cijele Turske. Posebno zahvaljujem građanima koji su glasali izvan Turske jer znamo kroz šta su sve prolazili", rekao je predsjednik Turske.

Predsjednik Republike Turske izjavio je kako je prema preliminarnim rezultatima 25 miliona birača na današnjem referendumu glasalo za provedbu ustavne reforme, što je za 1,3 miliona više od glasača koji su glasali drugačije.

"Referendum 16. aprila je pobjeda cijele Turske, svih onih koji su glasali za i protiv. Ovo je pobjeda 81 provincije i 780.000 kilometara kvadratnih ove zemlje. I turski državljani u inozemstvu su važan dio ove pobjede", poručio je Erdogan.

Turska ide u veliku ustavnu reformu:Građani slave nakon rezultata referendumaVeliki broj građana u gradovima širom Turske okupio se večeras kako bi proslavili rezultat današnjeg referenduma o ustavnim promjenama u toj zemlji.
Veliki broj građana okupio se večeras ispred sjedišta vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari i okružnih centrala te stranke u Istanbulu i Izmiru.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan čestitao je pobjedu na današnjem referendumu u Turskoj čelnicima političkih partija koje su bile protagonisti prijedloga ustavne reforme u toj zemlji.

Nakon objavljivanja preliminarnih rezultata koji pokazuju da je većina birača u Turskoj danas podržala ustavne reforme, Erdogan je telefonom razgovarao sa predsjednikom vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Binalijem Yildirimim, predsjednikom opozicione Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devletom Bahcelijem i predsjednicima manjih partija koje su sudjelovale u kampanji za podršku reformi.

On je tom prilikom zahvalio svim učesnicima kampanje i svim biračima koji su danas izašli na referendum, te poželio da rezultat referenduma bude od koristi za tursku državu i narod.

Vrhovna izborna komisija Turske (YSK) saopćila je da je prebrojano 97,92 posto biračkih listića i da je 51,32 posto birača podržalo provedbu ustavne reforme i uvođenja predsjedničkog sistema, dok se 48,68 posto birača izjasnilo protiv.

Na referendum je izašlo 87 posto od ukupnog broja registriranih birača.

Predsjednik Turske opozicione Partije nacionalnog pokreta (MHP) koja je podržala prijedlog vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) za ustavne promjene u Turskoj, Devlet Bahceli izjavio je večeras u Ankari da su građani podržavajući ustavne promjene slobodnom voljom donijeli veliku pobjedu.

"Naš uvaženi narod je s zrelošću pristupio procesu glasanja i slobodnom voljom odlučio preći na predsjednički sistem. To je veoma važan uspjeh i ne može biti poreknut", poručio je Bahceli.

On je zahvalio AK Partiji na uspješnoj kampanji.

Član po član predsjednički sistem

Promjene koje sa sobom donosi predsjednički sistem


Zakonodavstvo:
Broj narodnih poslanika sa 550 će se povećati na 600.

Starosna granica biranja narodnih poslanika sa 25 će se smanjiti na 18.

Parlamentarni izbori će se održavati svake 5 godine; istog dana će se održati i predsjednički izbori.


Predsjednik:
Kandidata za predsjednika će moći predložiti političke stranke koje su na posljednjim opštim izborima zajedno ili samostalno osvojile najmanje 5% glasova ili pojedinac koji je uspio prikupiti potpis najmanje 100 hiljada glasača.

Predsjednik će moći donijeti Predsjedničke uredbe o izvršnoj vlasti.

Predsjednik će u slučaju mobilizacije, pobune, pokušaja udara protiv domovine ili republike, širenja nasilnih radnji, spolja ili unutra, protiv zemlje i naroda, moći proglasiti vanredno stanje.

Predsjednik će moći imenovani jednog ili više svojih pomoćnika.

Parlament će kontrolisati rad predsjednika. Prema postojećem Ustavu, protiv predsjednika koji ne pokazuje odgovornost prema parlamentu, uz argument da je počinjeno krivično dijelo, većinskim glasanjem zatupnika Velike narodne skupštine Turske (VNST) će se moći predložiti pokretanje postupka.

Predsjedničke uredbe koje su izdate u vanrednom stanju neće biti ograničene uredbama koje se odnose na redovno stanje u zemlji.

Nacrt zakona o budžetu predsjednik će predložiti Velikoj narodnoj skupštini Turske (VNST).

3. novembra 2019. godine održat će se naredni parlamentarni i predsjednički izbori.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće:

¨Visoko sudsko i tužilačko vijeće¨ će postati ¨Sudsko i tužilačko vijeće¨; Vijeće koje se sastoji od 13 članova će raditi sa dva ureda.

4 člana Vijeća će birati Predsjednik, a 7 članova Vijeća će izabrati Velika narodna skupština Turske.

Savjetnik Ministarstva pravde će biti stalni član vijeća.

Ustavni sud:
Broj članova Ustavnog suda sa 17 će biti smanjen na 15.

Vojni sudovi:

Osim disciplinskih, neće se moći formirati vojni sudovi.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39