Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Dobitnica nagrade “Student godine 2017”
BOŠNJAKINJA HERMINA JAKUPOVIĆ NAJBOLJA U KONKURENCIJI OD 35 HILJADA STUDENATA U FINSKOJ
Autor: B.net
Objavljeno: 17. April 2017. 13:04:06


Hermina Jakupović porijeklom iz Kozarca kod Prijedora dobitnik je nagrade “Student godine 2017” na Univerzitetu Istočne Finske, u konkurenciji od oko 35.000 studenata.

Kako je ispričala, studira na univerzitetu UEF koji je profilisan za zdravstvene nauke, smjer Biomedicina.

- Izabrana sam jer sam imala odličan uspjeh kod polaganja kurseva. I to sve u roku. Istovremeno sam i član Univerzitetskog kolegijuma i Upravnog odbora Zdravstvenog fakulteta. Također, radila sam kao svakodnevni istraživač oko moždanog raka (neurogliome) i njegovog liječenja i uz to izdala 3 naučna rada u internacionalnim naučnim novinama, rekla je ona, piše nezavisni.ba.

Istakla je da joj ovo priznanje puno znači, te da će doprinijeti njenom profesionalnom razvoju.

Prema njenim riječima, na ovom univerzitetu studira i njena mlađa sestra Sabina, koja je također student na Medicinskom fakultetu.

- Naših Bosanaca i Hercegovaca nema baš puno u Finskoj u višim školama. Možda ih ukupno ima oko 20, ali većina njih studira u takozvanim zanatskim univerzitetima, a ne na naučnim - dodala je Jakupovićka.

Porijeklom je iz Kozarca kod Prijedora, gdje je rođena 1991.godine, preživjeli su srpsko-crnogorski genocid koji je počinjen nad Bošnjacima u prijedorskoj regiji 1992-1995. godine. U Finsku su porodično naselili u novembru 1993.
Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: