Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Estrada

Hari Varešanović pred Dječiji festival u Zenici:
LIJEPO JE DA SE DJECA ORIJENTIŠU KA SPORTU I MUZICI
Autor: trt.net
Objavljeno: 21. April 2017. 16:04:27
Na hiljade djece u osnovnim školama u sedam kantona u BiH koja u okviru projekta "Moj izbor je turski" uče turski jezik imat će priliku da i ove godine uživaju u zabavnom programuDjeca širom Bosne i Hercegovine željno iščekuju "Dječji festival" čiji je po peti put organizator Institut Yunus Emre, a koji će ove godine biti organiziran 26. aprila u Zenici.

Na hiljade djece u osnovnim školama u sedam kantona u BiH koja u okviru projekta "Moj izbor je turski" uče turski jezik imat će priliku da i ove godine uživaju u zabavnom programu.

Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta, kazao je kako će ove godine na festivalu nastupiti Hajrudin Varešanović, osnivač grupe "Hari Mata Hari" i Isabella Damla Guvenilir, glavna glumica u seriji "Elif".

"U Zenici ćemo organizirati lijep festival, baš kao i prošle godine", rekao je Yaman koji je dodao kako očekuju da će festivalu pored djece i njihovih nastavnika prisustvovati i veliki broj zvaničnika, među kojima i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministar kulture i turizma Turske Nabi Avci.

"Osim koncerta grupe 'Hari Mata Hari', slušat ćemo pjesme na turskom i bosanskom jeziku koje će izvoditi djeca koja uče turski jezik", rekao je Yaman koji je dodao kako će biti organizirani i drugi sadržaji.

Dodao je kako žele prilikom organiziranja "Dječjeg festivala" omogućiti da se učenici osnovnih škola koji uče turski jezik dobro zabave.

"Ovo je festival koji organiziramo zauzvrat tome što su nas izabrali, što su nam pokazali naklonost", rekao je Yaman koji je dodao kako smatraju da djeca govore svojim prijateljima o ovom festivalu i da je to jedan od razloga zašto se sve više djece odlučuje na učenje turskog jezika.

Varešanović je kazao kako često sarađuje na projektima podrške mladima, bilo da je riječ o humanitarnim akcijama za mlade, skupljanju sredstava za obrazovanje, koncertima, ali i drugim vrstama pomoći.

"Sviđa mi se što ću sada zabaviti svu djecu i omladinu koja voli da uči", rekao je Varešanović koji smatra da će za Dan djeteta u Zenici biti specijalna i krasna atmosfera.

Podsjetio je da tursko-bosansko prijateljstvo datira stoljećima i dodao je kako će tražiti način kako da zablistaju i zabave publiku te da djeca budu oduševljena.

"Veoma je važno da jedan umjetnik koji dugo godina radi, ima stalnu vezu sa svim generacijama", rekao je Varešanović.

Govoreći o učešću u žiriju na muzičkom takmičenju za djecu kazao je kako je lijepo da djeca imaju snove, da vole muziku, da se na neki način orijentišu ka sportu, muzici, umjetnosti, a ne ulici.

Dodao je kako bilo kakva akcija vezana za djecu i apel da nešto rade, da se nečim bave, mnogo bolje nego da ne uče i da imaju slobodnog vremena koje bi mogli iskoristiti na pogrešan način.Ostali prilozi:
» MUZIKA JE NEVIDLJIVI LIJEK ZA DUŠU
AA | 20. January 2018 13:55
» MOSTAR U IZVEDBI FERKI SHALA
Fatmir S. Bači | 09. November 2017 13:52
» SARAJEVO MI SLUŽI KAO SKROVIŠTE
AA | 28. October 2017 12:47
» SA ILIDŽE OPET TEČE DOBRA NARODNA PJESMA
Eset Muračević | 22. July 2017 14:17
Ostali prilozi istog autora: