Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Promocije
SNOVI I OSTVARENJA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 24. April 2017. 17:04:04

Benjamin Isović, Milorad Kostić, Jasmina Hanjalić, Idriz Hodžić i Hasim MerdićBenjamin Isović i Milorad Kostić
Na manifestaciji „Vikend sa Planjaxom“, koja je održana u sklopu brojnih manifestacija vezanih za ovogodišnji Sajam knjige, u sarajevskom centru Skenderija, pomovisano je nekoliko izdanja ove, vrlo agilne, izdavačko grafičke kuće iz Tešnja. Jedno od njih jeste monografija firme „Semikem“ „Snovi i ostvarenja“, autora Idriza Hodžića.

- Knjiga „Snovi i ostvarenja“ govori o veoma uspješnom privredniku magistru Hašimu Merdiću iz Vogošće i njegovoj kompaniji „Semikem“, koja je prošle godine obilježila 27. godišnjicu svog uspješnog rada i poslovanja, rekao je u svom obraćanju Idriz Hodžić. U njoj su predstavljeni ključni fragmenti Hašimovog životnog puta i uspona njegove firme koju je utemeljio 1989. godine. Hašim je primjer privrednika koji iza sebe ima impozantan rezultat. Njegovih oko 1.300 proizvoda su, slobodno se može reći, njegovi doktorati. Rođen je u Brnjicu, selu koje se nalazi na podrčuju općine Kakanj. Od najranijih dana isticao se svojom marljivošću u učenju, u obavljanju poslova za korist svoga roditeljskog domaćinstva. Bio je uspješan kao učenik i kao student, ali i kao privrednik gdje god se nalazio na raznim dužnostima, prije osnivanja vlastite firme. O njegovom životnom i profesionalnom putu i uspjehu u karijeri govore njegovi poslovni partneri, univerzitetski profesori, novinari, bivši i sadašnji uposlenici „Semikema“, bliski rođaci i prijatelji. Knjiga je samo dio mozaika u kojem centralno mjesto zauzima Hašim Merdić. U njoj žive Hašimove uspomene na roditelje, braću, sestre, poslovne partnere diljem bivše zajedničke domovine Jugoslavije. Ona je dokument o jednom vremenu, o fenomenu prirodne nadarenosti i inteligencije, dokument o uspješnom čovjeku, čije se kreativne vizije prelamaju na linijema horizonta do kojih dopire ljudski pogled, ali se tu ne zaustavljaju.


Detalj sa manifestacije Vikend u Planjaxu


Jasmina Hanjalić
- Ovu knjigu ostavljam da svjedoči o jednom vremenu i ljudima koji su zajedno sa mnom uspjeli da moje vizije pretočimo u stvarnost, rekao je Hašim Merdić, vlasnik “Semikema”. Moji prijatelji i dugogodišnji partneri iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, nisu danas tu, ali oni su ugradili kamenčiće koji čine mozaik uspješne firme „Semikem“, koja danas raspolaže sa oko 1300 vlastitih proizvoda i posjeduje sve relevantne certifikate kvaliteta. Svaka dionica moga života obilježena je nekim pomakom naprijed, jer sam uvijek tragao za boljim i savremenijim načinom proizvodnje, za usavršavanjem naših proizvoda, za unapređenjem odnosa prema poslovnim partnerima i prema tržištu koje je neumoljivo, a uz sve to bio sam prožet i humanizmom o čemu svjedoče brojne zahvalnice objavljene u ovoj knjizi. Ono, na što sam posebno ponosan, to je doprinos „Semikema“ razvoju i jačanju Armije Republike BiH, kao i doprinos zdravstvenim ustanovama na slobodnim teritorijama..

U okvru manifestacije „Vikend sa Planjaxom“, pored Idriza Hodžića svoje novele i pripovjetke ukoričene u knjizi „Ljubav ga nije htjela“ predstavio je Milorad Kostić, a Jasmina Hanjalić svoju knjigu „Otpusti Noja i druge ptice“.


Hasim Merdić, Muamera Planjac i Idriz HodžićOstali prilozi:
» SLOVO UKLESANO U KAMENU
Mr. Sead Ibrić | 17. November 2017 15:22
» IZLOŽBA EMOCIJA U MUZEJU GRADA ZENICA (VIDEO)
Bošnjaci.Net | 11. November 2017 17:30
» DJEČAK NA STEPENICAMA
Said Šteta | 30. October 2017 20:29
» VELIKO HVALA, VELIKOM ČOVJEKU I KNJIŽEVNIKU ISNAMU TALJIĆU
Eset Muračević | 21. October 2017 18:02
» ILHAMIJIN PUT U ŽIVOT
Mirsad Sinanović | 04. October 2017 14:14
» M U Š T U L U K
Šefka Begović-Ličina | 27. August 2017 13:54
» NARATIVNI VREMEHOD U TRAJANJU 93 GODINE
Kemal Ljevaković | 20. August 2017 02:28
» HADŽI DANUŠ – HANUMA
Hajrudin Mekić Lule | 05. August 2017 21:02
» VELIKA POBJEDA NA BEDRU
Abdullah ef. Hodžić | 15. June 2017 21:39
» HAJRO IKIĆ JE PJESNIK KOJI PREDIVNO SLIKA STIHOVIMA
Nedžib Vučelj | 29. May 2017 23:41
Ostali prilozi istog autora:
» VOGOŠĆA: MLADI SDA DARIVALI KRV
07. October 2017 12:39
» KAD VLAST NEĆE HOĆE GRAĐANI
01. October 2017 23:58
» LJEVICA VEĆ IZGUBILA IZBORE
10. September 2017 20:00