Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Dumanović i njegov kolega Trbović za Al Jazeeru su govorili o tajnom zadatku u Potočarima gdje je 2015. napadnut Aleksandar Vučić
POLICAJAC SA TAJNOG ZADATKA U POTOčARIMA DOBIO OTKAZ
Autor: Al Jazeera
Objavljeno: 28. April 2017. 15:04:34


Policajac Milan Dumanović, koji je s kolegom Mladenom Trbovićem govorio za Al Jazeeru o tajnom zadatku u Potočarima, na koji je bio upućen u julu 2015. godine, dobio je otkaz.

Dumanović i Trbović u izjavama za Al Jazeeru Balkans 11. oktobra 2016. naveli su da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starješina, bez legitimacija i naoružanja, upućeni na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015. godine.

U Srebrenici su bili u vrijeme napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića.

U januaru ove godine, bivši pripadnici Odjeljenja za opservaciju i dokumentovanje MUP-a Srbije uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo odavanje službene tajne, a nakon toga, najprije Trboviću, a potom i Dumanoviću, uručena su rješenja o otkazima.

'Čin zastrašivanja'

Kako navodi njihov advokat, Vladimir Todorić, na djelu je zastrašivanje onih koji se usude govoriti o nezakonitostima u državnoj službi.

"Umesto da dobiju zaštitu kao uzbunjivači zbog nepravilnosti, oni su zbog samog čina podnošenja krivične prijave, o kojoj su pričali kao sindikalni aktivisti policijskog sindikata Sloga, bili sankcionisani time što su uhapšeni, optuženi za krivično delo odavanja službene tajne i sada vidimo da je namera i policije da ih ostavi bez egzistencijalnih uslova za život. Ovo je poruka jasna, ne samo policajcima u službi, nego i svima drugima koji u državnoj službi primete da postoje nezakonitosti i da se njima izdaju uputstva, naredbe i druga naređenja koja su nezakonita, da ćute o tome."
Ostali prilozi:
» HITLER I GEBELS BI POZAVIDJELI RTRS
Tim Bošnjaci.Net | 19. February 2020 19:12
» EUFOR: POMNO PRATIMO SITUACIJU U BIH
N1 | 17. February 2020 18:03
» SUZE VUČIĆA UPLAKANOG I VUČICE OSUZANE
B.net | 17. February 2020 15:29
Ostali prilozi istog autora:
» VAŠAR U SRBISTANU
11. October 2017 15:22