Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Udruženje „Pravda“ promovisalo novu knjigu Avde Huseinovića: BOSANSKI DAN „D“ ILI SUČAJ DOBROVOLJAČKA
HUSEINOVIĆ: SVI KOJI SU RUŠILI NAŠU ZEMLJU BOSNU I HERCEGOVNU OSTAT ĆE BEZ TEKSTA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 02. May 2017. 21:05:55


Na dan 02.maja 2017., ispred Spomen oblježja „Dugi maj 1992.“, u parku kod mosta ispred sarajevskog centra Skenderija, nakon polaganja cvijeća, održana je Press konferencija na kojoj je Udruženje „Pravda“ promovisalo novu knjigu Avde Huseinovića: BOSANSKI DAN „D“ ILI „SLUČAJ DOBROVOLJAČKA“. Po riječima utora ova knjiga predstavlja „Crnu kutiju“ u kojoj su sadržane istinte činjenice o sudbonosnim dešavanjima iz naše bliske prošlosti vezane za odbranu glavnog grada ali i same domovine Bosne i Hercegovine.


Detalj sa polaganja cvijeća


- Siguran sam da ova knjiga neće biti ignorisana od čitalačke publike, kako u našoj zemlji tako i u samom regionu, kaže Avdo Huseinović. Svi oni koji evo 25 godina unazada šire laži o tobožnjem stradanju onih koji su rušili našu zemlju Bosnu i Hercegovnu ostat će bez teksta. Više od 50 intervjua i drugih dokumenata prezentiranih na 350 stranica knjige koju sam radio punih sedam godina jasno ispisuju našu svijetlu historiju i za manipulatore više ne ostavljaj prostora. Na spisku 42 poginula vojnika Vojnika Jugoslavije se najbolje vidi manipulacija od strane države Srbije žrtvama, sa ciljem da se uveliča broj onih koji su uistinu poginuli u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992.godine. Zašto je ovo i kome još potrebno? Zašto se već 20 godina uporno skriva istina da je najmanje 35 vojnika i starješina Vojske Jugoslavije izginulo 2. maja 1992. godine u napadima, u pokušajima da zauzmu strateške tačke u Sarajevu? Zašto se podlo podmeće kako su svi oni “mučki i zločinački masakrirani u koloni koja se mirno povačila iz grada“ dan poslije 3.maja 1992.godine.
Ovakvim povećanjem broja „žrtava u koloni“ krije se i notorna činjenica da su pripadnici Vojske Jugoslavije poginuli kao napadači, a ne kao napadnuti. Kao što je već poznato general Milutin Kukanjac je saopštio još za života imena šest oficira, vojnika i jedne civilne osobe, koje su pognule u incidntu u Dobrvoljačkoj. Analizom spiska 42 navodne žrtve iz „Slučaja Dobrovoljačka“, vrlo lahko se da dešifrovati sva podvala i manipulacija koja se evo već decenijama sprovodi iz Beograda. Na spisku srbijanskog tužilaštva, nalazi se i ime pukovnika Gradimira Petrovića, kao osobe koja je ubijena 3.maja 1992.godine u Dobrovoljčkoj ulici. Pukovnika Petrovća, nikada general Kukanjac nije pomenuo. Na spisku se nalaze imena trojice vojnika: Srećka Jovanovića, Predraga Cerovića i Slobodana Jelića, a kao mjesto pogibije je navedena lokacija nekadašnjeg kina „Đuro Đaković“. Međutim, opšte poznato je da su svih 27 specijalaca koji su bili odsječeni u pomnutom kinu i koji su se 3.maja 1992. godine predali Dževadu Topiću Topi, Ademu Ježu, Zoranu Čegaru i njihovim saborcima, preživjeli i vrlo brzo razmjenjeni. Prešućuje se u kreiranju spiska žrtava da su pomenuti vojnici pogiuli u transporteru kod kafića „Estrada“, koj je uništio rahmetli Alija Miladin. Na spisku se nalazi sedam imena vojnika za koje nije uopšte utvrđeno gdje su i kada poginuli. Radi se o vojnicima: Zoranu Gajiću, Nebojši Jovanoviću, Robertu Kočišu, Vitomiru Petroviću, Vlastimiru Petroviću i Stevi Ritanu te vodniku Kozaferu Rotiću. Navedeno je ime jednog rezerviste Aleksandra Gluhovića, vojnog policajca, dvojice dobrovoljaca: Ivice Simića, desetara koji je nestao 3.maja 1992. i Miodraga Đukića, vojnika koji je pogno 3. maja 1992.godine, što argumentovano dokazuje da su se u Komandi Druge vojne oblasti nalazli srpski vojnici koji su tu došli nakon počinjenja zločina u Vukovaru i drugim dijelovima Hrvatske u jesen 1991. godine. TakOđer, na spisku se nalaze i tri NN osobe: NN Vesna stradala 3.maja 1992. godine u kinu „Sutjeska“, NN Čedo, NN Dževad, portir u Domu JNA stradao 2.maja 1992.godine, kao i imena dvojce vojnika: Saše Urošđevića i Predraga Ninkova, uz čija se imena kao mjesto stradanja navodi izvjesni kafić i to 29.aprila 1992.godine, četiri dana prije incidenta u Dobrovoljačkoj (!!??) Na spisku žrtava Dobrovoljačke nalaze se i imena specijlaca Vojske Jugoslavije, koji su pod komandom majora Marka Labudovća poginuli na Skenderiji 2.maja 1992. godne u pokušaju osvajanja zgrade Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.
Veliko interesovanje medija iz BiH i regiona


Ono što me posbno boli jeste to da naše Tužilaštvo ništa do sada nije učinilo da podgne optužnce za one koji su napali glavni grad Bosne i Hercegvine, zapalili Poštu, oteli Predsjednika Republike Bosne i Hercegvine, držali taoce u Sarajevu u noći 2. na 3. maj 1992.godine.

Inače, o samoj knjizi, pored autora, govorili su Sead Omeragić, recenzent ovog, kapitalnog, djela te neposredini sudinici događaja vezanih za 2. i 3. maj 1992. godine: Jovan Divjak, Dževad Topić Topa, Adem Jež, Hasan Dolovac, Ajnur Mehičević, Dino Kapo, Dinče Imamović, Almedin Miladin i Alija Jašarević.

Opšta ocjena svih vezana je za to da su se tih dana odbranili, ne samo zgrada Predsjedništva BiH, već Sarajevo i sama Bosna i Hercegovna. Izrazili su nadu da će se u skorijoj budućnosti konačno, u školskim klupama, početi učiti istina vezana za odbrambeno-oslobodilački rat u BiH 1992.-1995.godine te da će ova knjiga biti na spisku onih iz obavezne literature.

Svim prisutnima autor je poklonio po jedan primjerak ove vrijedne knjige.
Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora:
» RAMAZANSKI KANDILJI
16. May 2018 00:03
» MI SE PRIJETNJI NE BOJIMO
23. April 2018 14:48
» KO JE KO U BOSNI I HERCEGOVINI
21. March 2018 17:18
» DUNJALUK JE ISKUŠENJA RUŽA
23. February 2018 14:09
» NASMIJ SE I ZA POJAS ZADJENI
23. January 2018 15:50