Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U Vogošći obilježen Dan logoraša
NAŠA JE OBAVEZA DA PAMTIMO ŽRTVE SRPSKO-CRNOGORSKIH LOGORA SMRTI
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 05. May 2017. 13:05:18

Polaganja cvijeća na Spomen obilježju ubijenim logorašima, zatočenicima srpsko-crnogorskih logora u vremenu agresije na RBiH 1992. - 1995.Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH

Nijaz Salkić

Fetah Kadrić
- Naša je da pamtimo, da na ovakvim i sličnim manifestacijama pomenemo imena svih ubijenih logoraša i drugih žrtava, rekao je u petak, 05.05.2017. u Vogošći Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH, na centralnom skupu vezanom za obilježavanje Dana logoraša ove općine, Ilijaša, Nahoreva, Hadžića, Sarajeva, Sokoca, Visokog i drugih mjesta čiji su građani, tokom srpsko-crnogorske agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992.-1995.godine, u vogošćanskim logorima i drugim kazamatima bili prisilno zatočeni. Ukoliko mi budemo ti koji će zaboraviti onda moramo biti svjesni da našoj djeci ostavljamo nezdravu i nesigurnu budućnost. Pozivam vas da svako od nas, u svom domenu i djelokrugu rada, učinmo sve da ne zaboravimo žrtve, da činimo sve da se o našim golgotam priča, jer ako zaboravim stvaramo preduslove da nam se golgote kroz koje smo prolazli opet ponove.

Pored Meškovića o golgoti kroz koje su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992.-1995., prolazili logoraši govorili su još Nijaz Salkić, logoraš i Fetah Kadrić, zamjenik Načelnika općine Vogošća.

- Neshvatljiv je odnos Tužilaštva i Suda BiH prema logorašima koji trebaju svjedičiti u postupcima protiv onih koji su činli zločine, rekao je Nijaz Salkić. Nikakve pomoći, psihološke pa i materijalne, nema. Od dobijanja poziva, za čije se neodazvanje logorašu prijeti kaznom od 5.000 KM, ponovo se rađaju traume a nikog da upita kako se osjećaš, treba li psihloška ili bilo kakva druga pomoć, kako u situaciji kad se nema posla i primanja uopšte doći do Suda. Zbog toga mnogi odbijaju svjedočiti što ide na ruku onima koji su zločine činili.

- Nastojat ćemo da u vremenu pred nama, u granicama naših mogućnosti, iznađemo načina da ovoj kategoriji stradalnika pomognem, obećao je Fetah Kadrić.

Polaganjem cvijeća na Spomen obilježju ubijenim logorašima u vogošćanskom parku uz ulicu Akifa efendije Biserovića i učenjem Fatihe odata je počast ubijenim logorašima.

Inače, kroz agreorske logore na prostoru općine Vogošća: „Kasarna JNA“ u Semizovcu, „Planjina kuća“ u Svrakama, „Nakina garaža“ na vogošćanskoj petlji i „Bunker“ kod Pansiona „Kon-Tiki“ Vogošći prošlo je oko 800 prinudno zatočenih ljudi, žena i djece od kojih je njih 400 ubijeno ili odvedeno u nepoznatom pravcu.


Vogošća: Obraćanja na skupu sjećanja na logorašeOstali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora:
» RAMAZANSKI KANDILJI
16. May 2018 00:03
» MI SE PRIJETNJI NE BOJIMO
23. April 2018 14:48
» KO JE KO U BOSNI I HERCEGOVINI
21. March 2018 17:18
» DUNJALUK JE ISKUŠENJA RUŽA
23. February 2018 14:09
» NASMIJ SE I ZA POJAS ZADJENI
23. January 2018 15:50