Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Pohitaj pope dok hodže klanjaju Džumu namaz
PETNJIČKA PARADA PONIŽENJA I SRAMA
Autor: Avdo Metjahić
Objavljeno: 07. May 2017. 13:05:45

Petnjica: Parada srama i poniženja (Foto: Gov.me)


Avdo METJAHIĆ: Razlika između nasilnog masovnog pokrštavanja Bošnjaka i Albanaca u Plavu i Gusinju 1912.- 1913. godine, i ovog na otvaranju zgrade lokalne uprave u Petnjici je u tome, što su ondašnji muslimani prije 104 godine pod prisilom sile, kame i oružja tjerani da se odreknu svoje vjere i nacije, da prihvate crnogorski šišak i bajrak, koji dobro vidimo da nije bez razloga stotinu godina kasnije ponovo nametnut da bude aktuelan u državi Crnoj Gori. To je najbolji dokaz da režim u Crnoj Gori apsolutno nema poštovanja prema Bošnjacima i Albancima, žrtvama iz prošlosti, ali i sve čini u pronalaženju poslušnika koji će samovoljno, ali i zbog ličnih interesa i želje za vlašću sudjelovatu u perfidnom pokrštavanju naroda kojem pripadaju od izbora do izbora, i još k tome ugojeni sa debelim vratovima kao debilski trutovi aplaudiraju.
Crna Gora, – ljepote visokih planina, vrleti, čistog mora, lijepih ali zapuštenih jezera, rijeka, kanjona... opet, atrakcija su za oko. Ekologija u državi siromašnog stanovništva i bogatih korumpiranih političara. Da je sve u ljudskom biću kao što je ljepota prirode koju je Stvoritelj podario, bilo bi krasno. A nije, znamo da nije! Upravo ljudski faktor u Crnoj Gori, kroz vrijeme i režime, čini da to tako nije. Režimi, poslušnici i podanicu, znaju zašto je tako i zašto su kroz vjekove pokazivali da Crna Gora ne može biti u duhu prirodnih ljepota, već u duhu svojeg imena - crnja nego što jeste i što se o njoj misli. Ne svi, ali!

Ne daju crnogorski režimi kroz vrijeme svog genocidnog „obraza“, čuvaju svoj zločinački duh, sojski i čojski, te svakim danom u tom pogledu sve više napreduju, samo da ostvare od davnina do sada zacrtane planove o crnogorskoj jednonacionalnoj državi; jednoj naciji, jednoj vjeri, jednoj kapi, jednom oru i sve to pod državnim krstaškim bajrakom u genocidu okrvavljenom, posramljenom... Primjera je mnogo, teško ih je sve pobrojati, iako nadolaze kao bujica genocidnih namjera čije žrtve su Bošnjaci u kontinuitetu, i to nekoliko stoljeća u svojoj zemlji, na svom topraku, u svome Sandžaku; Plav, Gusinje, cijeli Bihor, Šahovići, Bijelo Polje, Pljevlja, Nikšić, Kolašin, Podgorica…

A sada, uoči Đurđev dana!

Ono što je u Opštini Petnjica, čiju nacionalnu strukturu čine 99,03% Bošnjaci, uradio crnogorski režim uz svesrdnu pomoć služinčadi pomenutog režima, u liku utovljenog Samira Agovića dok ga u stopu u kilaži i djelima slijedi Meša Adrović, više je od pokušaja da se u djelo sprovede ono što su započeli zloglasni kralj Nikola preko zlikovca Avra započeli 1912.-1913.godine u Plavu i Gusinju, kad su zbog imena, vjere i nacije, nasilno pokrštavali Bošnjake i Albance.


Agović poslužuje Markovića (Foto: Screenshot)


Naime, u petak, 5.maja 2017.godine u Petnjici je otvorena zgrada lokalne uprave, što bi trebalo biti za pohvalu, jer je napokon nešto novo u toj varošici. Ipak, da li je “svečanost” otvaranja pomenute zgrade trebalo biti mimo svih poštivanja građanskih i vjerskih prava i sloboda Bošnjaka i muslimana?! Zar je svečanost otvaranja trebala biti upriličena u vrijeme heftičnog sabora muslimana, odnosno u vremenu održavanja Džume namaza (?), koja je po islamskim propisima farz - obaveza vjernicima, muslimanima! To je presedan i veliki šamar onom dijelu građana Petnjice i Bihora koji drže do svog vjerskog i nacionalnog ponosa i dostojanstva! Organizatori su svjesno planirali neprisustvo imama IZ, a prisustvo sveštenika Srpske paravoslavne crkve (koji nije ‘kriv’ što se tu našao na službenom zadatku). Koalicioni partneri (DPS, BS, SD), te čelnici i organizatori otvaranja zgrade lokalne uprave opštine Petnjica na čelu sa Samirom Agovićem, poslali su jednu ružnu sliku javnosti, koja s pravom ulijeva strah u onako traumatiziramo biće Bošnjaka, čiji preci su vjekovima genocidom istrebljivani na cjelom prostoru Bihora i šire. S druge strane, prisustvo sveštenog lica SPC-a na otvaranju zgrade opštine u Petnjici, potvrđena je namjera režima u Crnoj Gori koje neprestano radi na nestanku Bošnjaka sa ovih prostora na kojima žive od postanka, te nastavku planova njihove asimilacije u Crnogorce, pa makar to bilo i sa popovima SPC-a, što je opet još jedan vid genocida, na krajnje perfidan način.

Razlika između nasilnog masovnog pokrštavanja Bošnjaka i Albanaca u Plavu i Gusinju 1912.- 1913. godine, i ovog na otvaranju zgrade lokalne uprave u Petnjici je u tome, što su ondašnji muslimani prije 104 godine pod prisilom sile, kame i oružja tjerani da se odreknu svoje vjere i nacije, da prihvate crnogorski šišak i bajrak, koji dobro vidimo da nije bez razloga stotinu godina kasnije ponovo nametnut da bude aktuelan u državi Crnoj Gori. To je najbolji dokaz da režim u Crnoj Gori apsolutno nema poštovanja prema Bošnjacima i Albancima, žrtvama iz prošlosti, ali i sve čini u pronalaženju poslušnika koji će samovoljno, ali i zbog ličnih interesa i želje za vlašću sudjelovatu u perfidnom pokrštavanju naroda kojem pripadaju od izbora do izbora, i još k tome ugojeni sa debelim vratovima kao debilski trutovi aplaudiraju.


Pohitaj pope dok hodže klanjaju Džumu namaz (Foto: Screenshot)


Moramo naglasiti, biti Bošnjak na Balkanu je kao nositi žeravicu na dlanu, ali biti Bošnjak u Crnoj Gori je kao nositi vulkan na leđima! Posebno je teško Bošnjacima u Sandžaku opstati tu koji su svjesni svoga identiteta, bosanskog jezika, kulture i prošlosti, vođeni pojedincima koji su kroz razne stranke ništa drugo do služinčad režima koji je ideološki sljednik genocidnih planova. Oni političari (Bošnjaci), koji su na izborima dobili glasove da zastupaju bošnjački narod u vlasti Crne Gore - šutnjom i klimanjem glavom u vladajućoj koaliciji dok im narod asimiliraju od Crne Gore do zemalja na zapadu, pokazuju da su profiteri bez lica i naličja, kukavice bez stida, prodane duše željne ovodunjalučkih blagodati. Ahmaci misle da se sa smrću završava sve, a ne znaju da će tek tada početi život i polagati se račun za sve, pa i za izdaju, prodaju, emaneta, časti i dostojanstva predaka, žrtava genocida, pokoljenja.

Širokogrudost Bošnjaka je tolika da im niko ne smeta, bez obzira na vjersku i nacionanu pripadnost. Ali s druge strane bošnjačko biće je stoljećima na udaru režima i mešetara da se dovodi u pitanje vizički opstanak. Bošnjaci nemaju ništa protiv drugih i drugačijih religija ili nacija, ali i premijer Marković je morao primjetiti da podanička svijest načelnika Opštine Petnjica je štetna za državu Crnu Goru i da ne vodi razumijevanju u jednom sandžačkom multinacionalnom, multivjerskom i multikulturnom mozaiku. Najzad, kada je u svojstvu premijera, ujedno i pripadnik druge vjerske i etničke pripadnosti, vidio da u jednoj haman stopostotnoj sredini nema imama – predstavnika Islamske zajednice, eto ni sveštenika Crnogorske pravoslavne crkve, a da je tu svešetnik Srpske pravoslavne crkve, trebao je prezreti podle namjere Samira Agovića, organizatora ovog skupa. Čak da je premijeru Markoviću rečeno da je u toku Džuma namaza, iz poštovanja prema vjernicima, trebao je sam reći organizatoru, da sačekaju da završe sa molitvom i da se svi priključe i počnu sa programom. Nažalost, to se nije dogodilo, Jasno je, Markoviću koliko ni Agoviću ne trebaju hodže, dovoljno im je pop i program može početi!
S druge strane, opet nas navodi na razmišljanje da sam Marković nije mrdnuo iz ministarskog vakta kada je potpisao rješenje za registraciju Ravnogorskog četničkog pokreta, ali brzom reakcijom Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) iz New Yorka, a nakon toga mediji u CG dovelu su ga pred čin da poništi rješenje koje je potpisa, a on se pravdao da nije znao. Eto tada ministar MUP-a, ali i potpredsjednik doživotnog crnogorskog premijera, nije znao šta potpisuje. Doduše, dobro je znao Marković, kada je sjeo na premijersku fotelju, da gura na usvajanje zakona o državnom prazniku Dan rođenja genocidnog pjesnika Njegoša, tako opet na predloženi zakon reagira BANA, a dokrajči tadašnji predsjedavajući Skipštine u Petnjici Adnan Muhović, koji je jasnim i istinitim izjavama uzdrmao javnost u Crnoj Gori. Svi slobodoljubivi ljudi u regionu su stali uz mlađahnog Muhovića osim čelnika njegove matične Bošnjačke stranke. Pitamo se, zašto bi drugačije osim osude Muhovića reagovao predsjednik BS-a, kojeg su posebno zabolile britke izjave. Nego, Husović valja opravdati pred gazdama aktuelnu poziciju potpredsjednika vlade i udaranja “kamena temeljca” tzv. crnogorskoj kući u New Yorku. Pamte to potomci žrtava genocida iz plavsko-gusinjskog kraja koji žive u New Yorku.Ipak, novoizgrađena zgrada Opštine Petnjica treba da bude servis svih građana, da osvijetli staze i bogaze, a ne da Bošnjaci u nevjerici gledaju kako im vlastodržci prodaju obraz naroda i predaka. Svjetina željna hljeba i igara, kako saznajemo, dovedena mahom iz svih krajeva CG došla je da svjedoči đavoljem piru, predvođenom Samirom i Mešom, koji ruku pod ruku sa popom SPC-a i Duškom Markovićem u Petnjici u petak, 5.maja 2017.godine u vrijeme Džume namaza zatiru tragove poturicama u Sandžaku ili na sjeveru Crne Gore, kako odani režimu kažu. Čudni su ovi političari, Milo i novokomponovani Crnogorci. Na jednoj strani drvlje i kamenje na srpske političare i četnike, na drugoj strani ruku pod ruku sa Ristom stonom i inim popovima SPC. Dok na trećoj strani, Crnogorci zaobilaze Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Rekli bi Turci, kakav je ovaj pismilet?!
Eh, kada bi im još vjerovali.

Doduše, petnjički dvojac, Samir Agović i Meša Adrović uklopili su se u crnogorski ambijent srpskog genocidnog pjesnika Njegoša, kako sa činom otvaranja zgrade lokalne uprave u vremenu Džume namaza, ali i angažmana kada su od vrata do vrata agitovali za smijenu Adnana Muhovića sa mjesta predsjedavajućeg Skupštine Petnjica, samo iz razloga što se javno, glasno i jasno protivio da se dan rođenja genocidnog pjesnika Njegoša proglasi državnim praznikom Crne Gore. Koje su zlo ovakvi što su pomenuti, vidjet će se posebno kada budućim generacijama na naplatu dođu njihove izdaje i prodaje vatalnih nacionalnih i vjerskih interesa. Dok su vjernici Bošnjaci obavljali svetu dužnost Džume namaza, dotle su sluge režima sa popom „posvetile“ zgradu opštine, da im bolje rodi zlo kojem će biti izloženi Bošnjaci u Sandžaku, kojima režim u tzv. evropskoj Crnoj Gori ne dozvoljava da budu što jesu, nego ih se svim silama nastoji otjerati iz rodne grude do dijaspore, i nastaviti ih licemjernom politikom asimilirati kako ono malo naroda što je ostalo u zavičaju, ali sa svojim udbašima ne ostavljaju na miru ni one u egzilu.

Definitivno, Bošnjaci na izborima moraju stati u kraj onima koji podanički služe režimu koji je sudjelovao u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad našim narodom. Također, u hapšenjima, deportacijama, otmicima, likvidacijama u period… Svi ratni zločini nad Bošnjacima u Crnoj Gori su zataškani, dok zločinci još uvijek neometano žive i uživaju u Crnoj Gori i dio su svih zvaničnih političkih dešavanja.


Đurđevdanski slavljenici (Foto: Gov.me)


OO Petnjica - Bošnjačke demokratske zajednice oglasili su se saopštenjem i osudili događaj. To su isto uradili predstavnici OO Bošnjačke stranke Petnjica, da nisu prisustvovali ceremoniji otvaranja administrativne zgrade opštine, za opravdanje naglašavaju, “iz razloga što je ista zakazana za 13h, u vrijeme kada je Džuma namaz, koja je obaveza za svakog punoljetnog i umno zdravog muslimana”. Generalno, Bošnjačku stranku to ne opravdava, jer je jedan od ključnik funkcionera Bošnjačke stranke Amer Halilović, savjetnik predsjednika CG Filipa Vujanovića, u vrijeme Džume namaza bio rame uz rame sa premijerom Markovićem, načelnikom Agovićem i popom SPC, kada su umarširali u zgradu opštine. Zar to ne potvrđuje da riba tukne od glave!

Također, velika je odgovornost i na rukovodstvo Mešihata IZ u Crnoj Gori! Reis Fejzić ako se odluči da odšuti “petnjički slučaj” potvrdit će tvrdnje koje kruže po medijima i socijalnim mrežema da je sva javna obraćanja rezervisao za obračun sa neistomišljenicima iz Muftijstva Sandžaka i Bošnjačke demokratske zajednice, potvorenje vjernika, kao povezujući ih sa terorizmom i ostalim anomalijama današnjeg društva, te da je vjeru stavio u službu režima, odnosno onih koji sve čini da zatre nacionalni identitet Bošnjaka i ugase iskru islama u Sandžaku. On je na potezu!

Čestiti Bošnjaci Petnjice, Bihora, Sandžaka - glavu gore, ne dozvolimo fukari da nas vodi u ćorsokak!

Na kraju, dežurni operativci će po socijalnim mrežema, radijima i raznim portalima raditi povjereni im posao za koji su plaćeni da unose pometnju među Bošnjacima. Zato, pozivamo čestite Bošnjake da ne obraćaju pažnju šta će sve izaći iz ćenifa ispod nosa i brkova zaduženih crnogorskih udbaša koji se tove na jaslima država Evrope, SAD, Australije…Ostali prilozi:
» SRPSKI PATRIJARH PORFIRIJE U SARAJEVU: EVANĐEOSKI VJESNIK ILI JAHAČ APOKALIPSE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. October 2021 16:41
» DRUGA RUNDA PONORA VELIKOSRPKE POLITIKE NA BALKANU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. October 2021 15:16
» NACIONALIZAM NAS TIHO UBIJA, ŠTO JE ZA NAS SRAMOTNO?
Mr. Milan Jovičić | 17. October 2021 15:05
» OTVORENA RUKA LJEVICI, POZIV JE ŽELJKA KOMŠIĆA!
Mr. Milan Jovičić | 13. October 2021 21:54
» JURIŠ U PROŠLOST
Mesud A. Ramić | 12. October 2021 14:48
» POLICIJU VRAĆAJU NA PARTIJSKA I NEDEMOKRATSKA PODEŠAVANJA
Mr. Aleksandar Saša Zeković | 12. October 2021 14:35
» ZAŠTO I KAKO JE UBIJEN BOŠNJAK MEHMEDALIJA MAK DIZDAR
Sead Zubanović | 12. October 2021 14:27
» VIŠE VJEROVATI: OČIMA ILI UŠIMA?
Aziz Hurem | 11. October 2021 13:10
» MUANIS I NJEGOŠ
Šemso Agović | 09. October 2021 01:48
» NE DOZVOLIMO DA NAS DIJELE U GRAĐANSKOJ BOSNI I HERCEGOVINI!
Mr. Milan Jovičić | 08. October 2021 17:48
» BOSNA I ČEČENIJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. October 2021 14:04
» USTANI, ŠAMPIONE!
Said Šteta | 01. October 2021 15:17
» LJUDSKI TALOG
Avdo Metjahić | 28. September 2021 17:41
» DAN BOŠNJAKA, POSVETITI SE OČUVANJU IDENTITETA
Božidar Proročić | 27. September 2021 13:36
» ČUDNI SU PUTEVI NOVČANI
Esmin Frljučkaj | 25. September 2021 03:03
Ostali prilozi istog autora:
» LJUDSKI TALOG
28. September 2021 17:41
» VELIKOSRPSKE DVORSKE LUDE
13. July 2021 18:47
» KAKO NAZVATI POSLJEDNJU GODINU
29. March 2021 21:33
» KORONA – ORUŽJE MOĆNIH
05. October 2020 14:33
» INTRIGA JE RAZGOVOR POGANI
04. April 2020 18:06
» SULUDI BALKAN
01. March 2020 16:01
» GDJE SU LJUDSKE VRIJEDNOSTI
02. January 2020 02:03
» ŠEJTANSKA RABOTA
30. October 2019 18:53
» ALI-PAŠA VJEČNO ŽIVI!
20. January 2019 14:52
» GENOCIDOM ZADOJENE ZVIJERI
05. July 2018 21:51
» POSLUŠAJ SVOJU SAVJEST
12. January 2018 22:23
» AMA NIKO DA KVRKNE!
30. October 2017 01:27
» PRAZNINA U LJUDSKOM DUHU
16. September 2017 23:46