Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Vijesti

Udruženje sevdalija „Saray sevdah“ organizuje Javnu tribinu na temu
UVRŠTAVANJE SEVDALINKE NA UNESCO-VU LISTU NEMATERIJALNE KULTURNE BAŠTINE ČOVJEČANSTVA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 10. May 2017. 15:05:05

Refija Muslić sa dijelom saradnika iz Udruženja sevdalija "Saray sevdah"


U posljednje vrijeme sve su glasnije inicijative vezane za to da se naša tradicionalna pjesma sevdalinka uvrsti na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Udruženje estradnih umjetnika Tuzlanskog kantona već je uputilo prijedlog prema Državnoj komisiji za UNESCO BiH. Ovoj inicijativi pridružuje se i Udruženje sevdalija „Saray sevdah“ koje, u cilju animirana šire javnosti, u petak, 12.maja ove godine, u prostorijama sarajevske općine Novi grad, organizuje Javnu tribinu na temu „Uvrštavanje sevdalinke na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva“. Gosti, predavači, na tribini su: Dr. sc. Enes Kujundžić, Mr. sc. Sejdalija Gušić, Lejla Čauševć i Refija Muslić. Tribina počinje u 15 sati.

- Naša tradicionalna pjesma sevdalinka je među vrijednim vidovima nematerjalnog naslijeđa naše zemlje te zaslužuje da na pravi način bude i zaštićena, kaže Refija Muslić, predsjednik Udruženje svdalija „Saray sevdah“. Javnom tribinom želimo postići to da ova inicijativa dobije pravi zamah, da se sevdalinka kao biser kulturnog blaga Bosne i Hercegovine nađe na UNESCO-voj listi te da joj na taj način omoućimo svjetsku promociju.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» VOGOŠĆANSKI ZAMBACI
11. June 2017 01:43
» ZAVOLJEH TEBE JA
01. June 2017 17:54
» TOMICE ŠTA TI BI
27. May 2017 21:08