Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Kolumne

PARADA LICEMJERA I MITOMANA
Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 12. May 2017. 02:05:45
ELMEDINA MUFTIĆ: S toga je ova parada paradoks i samome paradosku, licemjerstvo bez premca, pokušaj da se putem antifašizma provede velikosrpska politika, ili ti dijelovi iz II Memoranduma SANU-a. Zar ti „antifašisti“ nisu trebali svoj pohod početi iz Prijedora, logora smrti i masovne grobnice Tomašica, Srebrenice - Memorijalnog centra žrtvama genocida u Potočarima, Višegrada i Živih lomača, Zvornika, Crnog Vrha, Bijeljine, Heliodroma, Ahmića, Stupnog Dola, Brčanske malte, Korićanskih stijena, Glogove, Bratunca, Vlasenice, Foče, Biljani kod Ključa..., kao najvećih stratišta sadašnjice, mjesta gdje je srpsko-crnogorska i hrvatska ruka fašizma počinila genocid. Izgleda da ovim „antifašistima“ nije cilj uništiti fašizam, nego im je cilj skrenuti pažnju sa istine o fašizmu, na mitologiju, odnosno obmanuti žrtvu, predočiti joj laž kao istinu, ubiti joj sjećanje, zabraniti pamćenje i time je pripremiti za konačni nestanak.
Paradoks je najbolja riječ kojom se da opisati stanje svijesti u kojem se nalazi čovječanstvo. Totalna proturječnost svemu, pa i samima sebi. Paradoks je odavno parametar življenja i na ovim bosanskohercegovačkim prostorima, gdje se u jednoj rečenici mogu naći fašizam i antifašizam, te da uopće ne prave smetnju jedan drugom, nego da se međusobno nadopunjuju. Paradoks!
Naime, ovih dana se čitav svijet digao da proslavlja pobjedu nad fašizmom, da se jača antifašistički duh kod ljudi, a da se pri tome ne mrdne s mrtve tačke, niti da se pokuša dokučiti suština, još jedan propao pokušaj da se formom i ikonografijom obmane zdrav razum.

Proslavljati pobjedu nad fašizmom, u vremenu njegovog punog zamaha je više nego drskost. Zar neko ima obraza pričati o pobjedi ideje antifašizma, kad smo svjedoci da u jednom danu bude ubijeno na desetine hiljada ljudi? Ko to ima hrabrosti i toliko moralnog ništavila u sebi da nam prodaje maglu slobode i demokratije, ljudskih prava i sloboda, kad živimo u vremenu ubijanja djece Palestine, Sirije, Jordana, Mijanmara...kad je toliko žarišta u svijetu, čija meta već odavno nisu vojni ciljevi, nego ljudi, djeca, žene, starci? Pitamo se koji je to fašizam pobijeđen? Koga to mi zavaravamo? Ili je ubijanje muslimana, postalo normalna pojava u sistemu društvenih vrijednosti koje baštini danasnje društvo?

Ono što izaziva posebno gađenje kod čovjeka razumom obdarenog jeste parada licemjerstva, na ulicama Bosne i Hercegovine samozvanih antifašista, koji su svojim primjerom pokazali takvo nepoštivanje spram istinskih antifašista i žrtava fašizma. Naime, na ulicama Sarajeva i drugih gradova Bosne i Hercegovine, paradirali su licemjeri i mitomani koji vrlo dobro znaju, ali s razlogom negiraju gdje su kosti onih koji su se suprotstavili najtežem obliku fašizma u bliskoj nam prošlosti. U svom pohodu u čas pobjedi antifašizma, zaobišli su ti „antifašisti“ mezarje na Kovačima, gdje su ukopane kosti šehida, heroja ove države, antifašista koji su u borbi protiv srpsko-crnogorskih fašista stali na branik slobode, časti, opstanka i ostanka države Bosne i Hercegovine i njezinih građana, kao i multikulturalnosti i multietničnosti kao njezinog bogatstva, u čemu se ogleda smisao života. S toga je ova parada paradoks i samome paradosku, licemjerstvo bez premca, pokušaj da se putem antifašizma provede velikosrpska politika, ili ti dijelovi iz II Memoranduma SANU-a. Zar ti „antifašisti“ nisu trebali svoj pohod početi iz Prijedora, logora smrti i masovne grobnice Tomašica, Srebrenice - Memorijalnog centra žrtvama genocida u Potočarima, Višegrada i Živih lomača, Zvornika, Crnog Vrha, Bijeljine, Heliodroma, Ahmića, Stupnog Dola, Brčanske malte, Korićanskih stijena, Glogove, Bratunca, Vlasenice, Foče, Biljani kod Ključa..., kao najvećih stratišta sadašnjice, mjesta gdje je srpsko-crnogorska i hrvatska ruka fašizma počinila genocid. Izgleda da ovim „antifašistima“ nije cilj uništiti fašizam, nego im je cilj skrenuti pažnju sa istine o fašizmu, na mitologiju, odnosno obmanuti žrtvu, predočiti joj laž kao istinu, ubiti joj sjećanje, zabraniti pamćenje i time je pripremiti za konačni nestanak.


Ne razumijemo koji je to antifašizam, ako se zaobilazi istina, ako se pravi selekcija žrtve, ako se ne odaje počast onima koji su svojim životima platili cijenu fašističkih i genocidnih namjera.


Pričati o antifašizmu kao tekovini civilizacije, a ne otići na mezarje najvećih sinova ove zemlje, koji su svoje živote ugradili u temelje obnove njezine državnosti, s pravom se može smatrati kao udar na državu, njezinu historiju, kulturu pamćenja, opstanak. Ne znamo koliko su upućeni ti vrli „antifašisti“, koji još uvijek retardirano ustaju na „Hej Slaveni“, nosaju slike Tita i mašu zastavama već davno umrle države, da je većina tih „heroja“ kojima oni klicaju kao borcima protiv fašizma, ništa drugo do četnici i zlikovci koji su 1945. godine kokarde zamijenili petokrakama da bi preuzeli vlast i sudjelovali u pisanju historije koja njima odgovara, a do 1945.godine su činili genocid od Foče, Višegrada, Čajniča, Rudog....da bi njihovi potomci nastavili 1992.godine, tamo gdje su im djedovi stali 1945.godine.

Ne razumijemo koji je to antifašizam, ako se zaobilazi istina, ako se pravi selekcija žrtve, ako se ne odaje počast onima koji su svojim životima platili cijenu fašističkih i genocidnih namjera. Po kojim to antifašističkim mjerilima, časni pripadnici Armije R BiH, uzoriti šehidi nisu vrijedni da se položi cvijeće na spomen obilježjima sa njihovim imenima, odgovor je jasan, takva slika antifašizma ne odgovara velikosprskoj politici čiji protagonisti su ovi kvazi antifašisti.

Ova parada „antifašizma“ jeste najbolji pokazatelj da fašizam 1945.godine nije pobijeđen i da u ovom našem vremenu živi u punoj snazi. A da su ovi njegovi protagonisti najljući protivnici kulturi pamćenja, kao temelju opstanka na ovim prostorima i to posebno Bošnjacima kao žrtvama višestoljetnog genocida u kontinuitetu i fašizma na djelu.Ostali prilozi:
» PRIBOJ - OGLEDALO BEZ ODRAZA
Larisa Karaosmanović | 18. September 2017 21:12
» POMJERENI RAZUM RIZVA BABAČIĆA
Šemso Agović | 17. September 2017 02:54
» PRAZNINA U LJUDSKOM DUHU
Avdo Metjahić | 16. September 2017 23:46
» OBMANAMA JAVNOSTI; NISTE NA BOŽIJEM PUTU!
Mr. Milan Jovičić | 16. September 2017 14:17
» BOŠNJAČKO „NE“ DRUŠTVENO-POLITIČKIM IRACIONALIZMIMA
Džebrail Bajramović | 15. September 2017 15:26
» VUK U JAGNJEĆOJ KOŽI NA SARAJEVSKOM CRVENOM TEPIHU
Zijad Bećirević | 14. September 2017 17:04
» ŽRTVOVANJE SINA ZA DRŽAVU
Haris Hojkurić | 13. September 2017 19:46
» KAKO SU BIJELJINSKI BOŠNJACI UBIJENI PRIRODNOM SMRĆU
Avdo Huseinović | 12. September 2017 22:21
» 186 GODINA OD PROGLAŠENJA AUTONOMIJE BOSNE
Emir Ramić | 12. September 2017 16:27
» BOSNA I HERCEGOVINA POD KONSTANTNIM POLITIČKIM NASILJEM SUSJEDA
Nedžad Ahatović | 10. September 2017 22:27
» VRATITI ALI PAŠU
Ibrahim Husejnović | 10. September 2017 16:00
» BAKLJA NACIONALIZMA OD VIROVITICE DO DANAS
Haris Hojkurić | 09. September 2017 13:44
» ISTINOM UZ BOŽIJU POMOĆ
Mr. Milan Jovičić | 05. September 2017 16:57
» VLADIKO HRIZOSTOM, BOSNA JE VJEČNA!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. September 2017 14:57
» LAŽNA BRIGA ZA OMLADINOM KOJA NAPUŠTA BIH
Mirsad Mahmutović | 04. September 2017 15:11
» PRIJETEĆA BAJRAMSKA PORUKA KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ - HERETICIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. September 2017 16:51
» BASNA U NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI
Mr. Milan Jovičić | 02. September 2017 16:46
» MORAMO SE SUOSJEĆATI SA ŽRTVAMA ZLOČINA GENOCIDA U SVIJETU
Džebrail Bajramović | 01. September 2017 21:52
Ostali prilozi istog autora: