Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Šta su HNS-u i Draganu Čoviću poručili iz američke i austrijske ambasade i EU
LAZOVIĆ: U EVROPU SE NE MOŽE IĆI SA FAŠISTIčKIM OBILJEŽJIMA
Autor: TV1.ba
Objavljeno: 28. May 2017. 14:05:57


Ohrabruju izjave američke i austrijske ambasade i EU. Jasne su poruke poslane HNS-u i Draganu Čoviću samo što još nije pomenuto njegovo ime ali u izjavi austrijskog ambasadora tačno se mogao pronaći lik Dragana Čovića kao političara koji sve to podržava. U Evropu se ne može ići sa fašističkim obilježjima, kazao je za TV1 potpredsjednik SDP-a Miro Lazović.

BiH je pobijedila svoje vanjske neprijatelje ali još uvijek se susreće sa unutrašnjim protivinicima. Kada se oko sebe okrenemo vidimo da je protekli period prošao u političkim sukobima koji su bh. društvo držali u stalnim tenzijama i u tome kontekstu neki poraženi projekti iz vremena agresije na BiH danas se pokušavaju oživiti, smatra Lazović.

"Tu prije svega mislim na projekat Herceg Bosne kojeg neskriveno protagonisti te politike pokušavaju vratiti na političku scenu a prošle godine Dragan Čović je na godišnjici tzv HZ HB izjavio da greba vratiti ideološkoj matrici Herceg Bosne i Mate Bobana. Dakle, taj projekat koji je poražen 1994.godine prihvatanjem Vašingtonskog sporazuma, danas se pokušava oživiti i sve ono što se dešava na prostoru koji kontroliše HDZ asocira na pritisak i ucjene aktuelnih vlasti da se popusti u stvaranju ambijenta koji bi mogao rezultirati ili trećim entitetom ili nepovoljnim Izbornim zakonom za sve građane BiH", kazao je Lazović.

On je govoreći o najavljenom koncertu podrške haškim optuženicima u režiji HNS-a kazao da bi HDZ morao prestati iritirati sa svojim manifestacijama toga tipa.

"To je neprihvatljivo jer svaki skup kojim se veliča i daje podrška haškim optuženicima proizvodi probleme. Dragan Čović bi morao svoj neki evropski imidž koji pokušava graditi, mijenjati na način da vodi računa i o drugim narodima i građanima koje vrijeđaju takve manifestacije. Ni na nedavne zvižduke himni BiH u Širokom Brijegu Dragan Čović kao član Predsjedništva BiH nije reagirao i njegova šutnja zaista iritira a onda nije ni čudno što se stvara protivteža njegovoj politici", rekao je Lazović.

Lazović je dodao da se na taj način ne može približavati Evropskoj uniji.

"Ohrabruju izjave američke i austrijske ambasade i EU. Jasne su poruke poslane HNS-u i Draganu Čoviću samo što još nije pomenuto njegovo ime ali u izjavi austrijskog ambasadora tačno se mogao pronaći lik Dragana Čovića kao političara koji sve to podržava. U Evropu se ne može ići sa fašističkim obilježjima", poručio je Lazović.Ostali prilozi:
» OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA BITKE ZA FOČANSKU
Eset Muračević | 19. October 2020 17:35
» KOLIKA JE CIJENA SMRTI U BOSNI I HERCEGOVINI
B.net | 18. October 2020 15:32
» DA „ČVAKNEM“ KOJI PREDIZBRNI POEN
Eset Muračević | 14. October 2020 21:07
» AKADEMIJA U VIJEĆNICI POSVEĆENA ALIJI IZETBEGOVIĆU
Bošnjaci.Net | 14. October 2020 14:33
Ostali prilozi istog autora: