Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Kamengrad, Sanski Most: Manifestacija „Musalla“
NAUČNI SKUP: „MUSLIMANI I EVROPA“
Autor: B.net
Objavljeno: 06. July 2017. 15:07:30


„Muslimani i Evropa-ima li Evropa razloga da se plaši islama i muslimana?“ –tema je naučnog skupa koji je održan u organizaciji Medžlisa IZ Sanski Most i naučne fondacije „Alast“ iz Zenice. Prisutne je pozdravio direktor manifestacije, Mirsad ef. Spahić, istakavši kako je riječ o aktuelnoj temi budući da su odnosi Evrope i muslimana opterećeni brojnim problemima. Prema njegovim riječima, ovaj događaj je pokušaj da se odgovori na pitanje kako se nositi sa izazovima prožimanja evropske i islamske civilizacije, te problemima integracije muslimana u evropska društva.

O ovoj temi govorio je profesor Medrese u Cazinu i Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, Suad ef. Mahmutović, istakavši kako Evropa mnogo toga duguje islamskoj civilizaciji i kulturi. U tom kontekstu govorio je o muslimanskoj Španiji, koja je trajala duže od sedam stoljeća i za to vrijeme bila duhovni, kulturni i civilizacijski centar ne samo Evrope, nego i svijeta. Bezbrojne su naučne, duhovne i kulturne tekovine koje je islam podario Evropi, istakao je on. „Bošnjaci su autohtoni evropski narod, širokih pogleda i obrazovanja, koji se lako integriše u evropska društva čuvajući pri tom vlastiti identitet i svijest o tome ko smo i šta smo.“, istakao je ef. Mahmutović.Zagrebački muftija, Aziz ef. Hasanović, pokušao je kroz oslikavanje društvenog položaja Bošnjaka u Hrvatskoj, gdje su oni danas potpuno ravnopravan narod i društvena skupina, odgovoriti na pitanje kako muslimani i Evropa trebaju danas graditi međusobne odnose. „Islam je civilizacijska konstanta Evrope i nemoguće ga je isključiti. Islam nosi univerzalnu poruku mira, suživota i tolerancije, ali danas je prisutna zloupotreba vjere koja uz nepoznavanje islama, političku zloupotrebu i medijski iskrivljenu sliku o njegovim istinskim vrijednostima uzrokuje sve prisutniju islamofobiju.“, istakao je muftija Hasanović. On je rekao kako dobrim dijelom tome doprinose i problemi u islamskom svijetu, nejedinstvo i sukobi među samim muslimanima. Dodao je kako Bošnjaci danas predstavljaju istinske reprezente svih muslimana i primjer kako se oni mogu na uspješan način integrisati u evropska društva.O islamofobiji u Evropi i njenim stvarnim uzrocima govorio je dr. Masoud Shajareh, predsjednik Društva za zaštitu prava muslimana u Velikoj Britaniji. On je istakao kako su sve češći verbalni i fizički napadi na muslimane u Velikoj Britaniji, ali i drugim zemljama te da je prisutna stalna tendencija rasta islamofobije u evropskim društvima. Prema njegovim riječima, cijela priča treba da se okrene u drugom smjeru, a velika odgovornost, kada je to u pitanju, jeste i na samim muslimanima.

Zaključak ovog skupa je da se muslimani u Evropi danas susreću s brojnim problemima, asmiliacijom, akulturacijom, predrasudama i drugim problemima koji prate njihovu integraciju te da je ove probleme moguće prevazići jedino njihovim istinskim razumjevanjem, tolerancijom, dijalogom i edukacijom.

Ovo je bio treći po redu naučni skup koji je odrćžan u sklopu manifestacije „Musalla“, a poslužio je i kao prilika da se promoviše zbornik s prošlogodišnjeg skupa koji je održan na temu „Ekonomija kao preduvjet opstojnosti o dostojanstva“.

  Dossier: MUSALLA 2017

Ostali prilozi:
» ISPUNJAVANJE EMANETA JE ODLIKA MU'MINA
Nezim Halilović Muderris | 20. July 2018 14:54
» DVADESET I TRI GODINE OD GENOCIDA U SREBRENICI, ŽEPI I GORAŽDU
Nezim Halilović Muderris | 07. July 2018 16:01
» DOISTA SE ZIKRULLAHOM (SPOMINJANJEM ALLAHA) SMIRUJU SRCA
Nezim Halilović Muderris | 29. June 2018 21:21
» DIVAN JE LI DOBAR IMETAK U RUKAMA DOBROG ČOVJEKA
Nezim Halilović Muderris | 09. June 2018 14:37
» IFTARSKA PATROLA U MALJEVCU
Admir Muhić | 21. May 2018 21:35
» RAMAZAN MJESEC MIRA I RADOSTI: ZNAMO LI ZAŠTO POSTIMO?
Dr. Ismail Haverić | 16. May 2018 20:39
» RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. May 2018 15:19
» RAMAZANSKI KANDILJI
Eset Muračević | 16. May 2018 00:03
» U SUSRET RAMAZANU 1439.H./2018. GODINE
Nezim Halilović Muderris | 11. May 2018 17:44
» RAMAZAN - VITAMINI ZA DUŠU
B.net | 08. May 2018 15:59
Ostali prilozi istog autora: