Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

22. godišnjica genocida nad Bošnjacima: U dolini bijelih nišana danas će smiraj naći još 71 žrtva srebreničkog genocida
GUTERRES: GENOCID U SREBRENICI BIO JE NAJSTRAVIČNIJI ZLOČIN U EVROPI U HISTORIJI UN-A
Autor: AA
Objavljeno: 11. July 2017. 13:07:43
Potočari: U dolini bijelih nišana danas će smiraj naći još 71 žrtva srebreničkog genocida
U dolini bijelih nišana, kako mnogi nazivaju mezarje Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, danas će biti ukopani posmrtni ostaci još 71 žrtve genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine, piše Anadolu Agency (AA).

Dva brata, očevi i snovi, sedam maloljetnika, jedna žena... Danas će konačni smiraj pronaći posmrtni ostaci onih koje su njihovi najmiliji tražili više od dvije decenije.

Svaki broj na zelenom tabutu jedno je ime, osoba koja je imala porodicu, život, posao. Za sedam od njih mladost je prerano prekinuta. Nisu dočekali ni punoljetnost. Iz školskih kupa otišli su u smrt. Ubijeni su, a da nisu znali ni razlog za to.

Mnogobrojni članovi porodica ubijenih, komšije, prijatelji, ali i mnogobrojni građani iz svih dijelova BiH, regije i svijeta danas su tu. Došli su da odaju počast 71 žrtvi koja će danas biti ukopana u mezarju Memorijalnog centra, ali i ostalim 6.504 bijela nišana koji svjedoče o najvećoj tragediji koja je nakon Drugog svjetskog rata zabilježena na tlu Evrope.

Veliki broj njih će danas smiraj naći do, prehodno ukopanih, očeva, djedova, braće, amidža, dajidža. Novi mezari su spremni da se u njih spuste posmrtni ostaci uglavnom nekompletnih tijela srebreničkih muškaraca i dječaka.

Najmlađa žrtva koja će biti ukupana danas u Potočarima je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić, čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. Njegovi posmrti ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada su smiraj pronašle 6.504 žrtve genocida, a traga se za još oko hiljadu.

Guterres: Genocid u Srebrenici bio je najstravičniji zločin koji se u Evropi dogodio još od osnivanja Ujedinjenih nacija
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izjavio je da je potrebno pošteno sagledati prošlost kako se stravični zločini poput genocida u Srebrenici više nikada ne bi ponovili, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas se obilježava 22.godišnjica genocida u Srebrenici, a prvi čovjek UN-a Guterres je tim povodom objavio poruku u kojoj se navodi da i UN mora prihvatiti svoju ulogu koju je odigrao u odobravanju izvršenja tako strašnog zločina.

Guterres je podsjetio da je genocid u Srebrenici bio najstravičniji zločin koji se u Evropi dogodio još od osnivanja Ujedinjenih nacija.

“Danas se sjećamo hiljada ubijenih muškaraca i djece. Solidarišemo se sa porodicama i prijateljima stradalnika. Stravični događaji u Srebrenici iz jula 1995. godine su historijske istine i detaljno su dokumentirani. Međunarodni sudovi ICTY i ICC su kazali da je to bio genocid“, poručio je Guterres.

Generalni sekretar Guterres također ja kazao kako UN prihvata svoj dio odgovornosti za Srebrenicu i kako radi na tome da iz tih grešaka izvuče pouke i nikada ih ne ponovi.

Ističući da je za bolju i zajedničku budućnost zajednica neophodno prihvatiti historijske činjenice i istine, Guterres je kazao kako je odlučan da podrži proces uspostave trajnog mira i stabilnosti na cijelom Balkanu.

Izetbegović: Bez suočavanja sa istinom o genocidu, nema pravog pomirenjaNažalost, malo toga se mijenja. Vidimo ovih dana da je intezivirano negiranje genocida, relativiziranje onog što se desilo u Srebrenici i diljem Bosne i Hercegovine, slavljenje ratnih zločinaca, dakle provokacije, i mislim da dok to ne prestane nema pravog procesa pomirenja, nema pravog smiraja, nema pravog mira u Bosni i Hercegovini, poručio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u izjavi medijima prije zvaničnog obraćanja na komemoraciji povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, javlja Anadolu Agency

Izetbegović je rekao kako se nada da će u vremenu koje je pred nama biti pozitivnih pomaka, "i da će srpski narod naći snage, da će njihove elite naći snage da se suoče sa istinom i da prestanu negirati genocid i zločine koji su se desili diljem BiH".

"To je jedini pravi put da se nađe jedna mirna budućnost i smiraj za naše narode, da budemo sigurni da više nikada nijedna majka u BiH neće tražiti kosti svoje djece u masovnim gorbnicama", kazao je Izetbegović.

On je rekao da je danas u Srebrenici očekivao nekoga od zvaničnika Srbije da bude tu, dodavši kako nema informacije o tome da li će iko od njih doći, dodavši "izgleda da nije potvrđeno, a bilo bi dobro da dođu i bilo bi dobro da podrže ovo što govorimo".

"A, to je istina, pomirenje, pravda", rekao je.

Osvrćući se na stavove koje iznosi načelnik Srebrenice Malden Grujičić negirajući genocid u Srebrenici, pozvao ga je da to prestane.

"Mislim da, inače, srpski narod u BiH, srpski narod općenito, treba pronaći snagu da se suoči sa istinom, mnogo puta je i taj narod bio izložen zločinima, i da krene od sebe. Neka razumije i druge. To je jedini ustvari put da se svi suočimo sa onim što se desilo. Jedino na istini možemo napraviti neke bolje odnose u BiH", rekao je Izetbegović.

Wigemark: Za genocid u Srebrenici svi smo odgovorniEvropska unija (EU) je uspostavljena kako se na evropskom tlu nikad više ne bi ponovila masovna ubistva i genocid, ali u tome, prije 22 godine, nije uspjela i zbog toga smo svi odgovorni, poručio je Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini u svom govoru na komemoraciji povodom obiljećavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

"Danas odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici. Prije nešto više od dvije decenije, u samom srcu Evrope, pred našim očima desila se tragedija zbog koje danas ime Srebrenice priziva slike porodica koje su prisilno odvajane, muškaraca, dječaka, od kojih su najmlađi imali 15 godina, su sistematski ubijani, dok su žene ostajale u strahu. Naše misli danas su sa preživjelim žrtvama, porodicama i prijateljima šehida", kazao je Wigemark.

Poručio da se mračni dani od prije 22 godine nikada ne smiju zaboraviti.

"Živimo u svijetu gdje istina i činjenice su predmet manipulacije, gdje vladavina i poštivanje osnovnih ljudskih prava se zanemaruju za račun uskih nacionalističkih interesa, kratkoročnih političkih dobitaka. Zajednička je dužnost cijele međunarodne zajednice koja je ovdje danas okupljena da pamtimo šta se desilo ovdje", poručio je Wigemark.

Podsjetio je da EU je uspostavljena upravo da bi se osiguralo da se na evropskom tlu nikad više ne ponove masovna ubistva i genocid.

"Unatoč tome, prije 22 nismo uspjeli i svi smo za to odgovorni. Odgovorni smo i da se to nikada ne ponovi. Važno je da pamtimo kako se genocid nikada ne bi ponovio ovdje ni drugdje. Ali to nije dovoljno. Potrebno je da i buduće generacije učimo o onome što se dešavalo. Da bi išli naprijed moramo se osvrnuti unazad. Iako samo ime Srebrenice nas podsjeća na nevino stradale žrve, jednog dana, nadam se, ime Srebrenice će prizvati slike uspješne privrede, opštine i zajednice koja radi za sve svoje građane", kazao je Wigemark.

Prema njegovim riječima, takva budućnost zahtijeva kontinuiran dijalog, hrabrost i odlučnost, zato će biti neophodno pomirenje.

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop posmrtnih ostataka 71 žrtve, među kojima je i sedam maloljetnika.

Najmlađa žrtva koja će danas biti ukopana u Potočarima je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. Njegovi posmrti ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada su smiraj pronašle 6.504 žrtve genocida, a traga se za još oko hiljadu.

Johnson: Genocid u Srebrenici najkrvaviji čin masovnog ubijanja u Evropi


Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson je u povodu 22. godišnjice genocida u Srebrenici izjavio:

„Danas, 11. jula, je 22. godišnjica genocida u Srebrenici koji je uzeo više od 8.000 života muškaraca i dječaka, postavši najkrvaviji čin masovnog ubijanja u Evropi od Drugog svjetskog rata. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde su taj čin presudili kao genocid.

Trebamo zastati i prisjetiti se onih koji su izgubili živote u Srebrenici, i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, i razmisliti o posljedicama mržnje i fanatizma. Trebamo gledati i u budućnost, ka zadatku izgradnje bolje budućnosti za Bosnu i Hercegovinu. Iz tog razloga, Ujedinjeno Kraljevstvo podržava neophodne reforme kojima je cilj da pomognu otvaranju novih radnih mjesta i borbi protiv kriminala i korupcije. Pozivam lidere sa svih strana da rade zajedno u duhu saradnje i pomirenja. Ujedinjeno Kraljevstvo podržava one koji žele izgraditi mirnu, zajedničku i prosperitetnu budućnost.“

Cormack: Trajnu podrška i posvećenost svim žrtvama genocida u Srebrenici
Maurine Cormack, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, poručila je danas u Potočarima na obilježavanju 22. godišnjice genocida u Srebrenici da je tu kako bi izrazila trajnu podršku i posvećenost svim žrtvama genocida.

„I danas sam ovdje u ime naroda i Vlade SAD-a da bismo izrazili trajnu podršku i posvećenost svim žrtvama genocida u Srebrenici. Dok danas obilježavamo 22. godišnjicu genocida u Srebrenici mi ostajemo trajno posvećeni tome da se zadovolji pravda za žrtve i da se za njihovu djecu gradi bolja budućnost“, kazala je Cormack.

U dolini bijelih nišana, kako mnogi nazivaju mezarje Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, danas će biti ukopani posmrtni ostaci još 71 žrtve genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine.

Jonathan Moore: Najoštrije osuđujemo relativiziranje i negiranje genocidaJonathan Moore, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, je u svom govoru danas u Potočarima osudio relativiziranje i negiranje ratnih zločina i genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

"Stojeći danas u Potočarima, mjestu najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata nadamo se da će i 71 žrtva koju danas sahranjujemo pronaći svoj smiraj uz preko šest i po hiljada već identifikovanih i pokopanih", rekao je Moore.

On je rekao da njihova pojedinačna i kolektivna obaveza mora biti i čuvanje sjećanja na svakog od njih pojedinačno, jer su zaborav i ravnodušnost najveći neprijatelji za nadu i budućnost u vremenu dok tražimo pravdu.

"Govoreći o tragično stradalim žrtvama ne možemo, a da ne govorimo o preživjelima. Briga za porodice žrtava genocida i zločina protiv čovječnosti ostala je trajna obaveza svih nas. Mi smo svakodnevno prisutni, s timom naše Misije u Srebrenici i na raspolaganju smo Srebrenici, Srebreničanima i Podrinjcima. Želimo, koliko god je to moguće, pomoći Srebrenici da se digne iz pepela, umije lice i zasja ljepotom koja je krasila prije nego se desio genocid", rekao je Moore.

On je dodao da u saradnji s različitim institucijama i svim građanima rade na unapređenju kvalitetnog obrazovanja bez diskriminacije i segregacije i na zaštiti ljudskih i socijalnih prava.

"Najoštrije osuđujemo negiranje i relativiziranje ratnih zločina i genocida kao i veličanje ratnih zločinaca. Odgovorni za najteže zločine protiv čovjeka i humanosti zaslužuju naš najdublji prezir i najoštriju osudu. Njima nema mjesta i uloge u javnom životu", rekao je Moore.

Uvijek ističući da nikad nećemo prestati tražiti pravdu za žrtve, rekao je Moore, nastavit ćemo pružati podršku institucijama u procesuiranju ratnih zločina.

"Potraga za pravdom je izazov za sve nas. Svi zajedno moramo biti složni u utvrđivanju istine. To mora biti naša svakodnevna pojedinačna i kolektivna zadaća", završio je govor Moore.

Zukorlić: Genocid u Srebrenici i drugim gradovima u BiH je samo kulminacija mržnje koja se skupljala posljednjih 100 godina na ovim prostorimaPredsjednik Bošnjačke demokratske zajednice Muamer Zukorlić stigao je u Srebrenicu kako bi odao počast žrtvama genocida, piše agencija Patria.

Zukorlić je pozvao narode na ovim prostorima da ukoliko žele svjetliju budućnost da se okrenu pomirenju i istini.

– Istina je gorka, ali ne postoji drugi način da izgradimo svjetliju budućnost – poručio je Zukorlić.

On je dodao da je genocid u Srebrenici bio samo posljedica mržnje među narodima skupljane godinama.

– Genocid u Srebrenici i drugim gradovima u BiH je samo kulminacija mržnje koja se skupljala posljednjih 100 godina na ovim prostorima – istakao je Zukorlić, inače poslanik u Skupštini Srbije, javlja NAP.

Kurtulmus u Potočarima: Nećemo dozvoliti da se zaboravi Srebrenica
Zamjenik premijera Republike Turske Numan Kurtulmus izjavio je danas u Potočarima na obilježavanju 22. godišnjice genocida u Srebrenici kako će Turska nastaviti davati doprinos da se ne zaboravi genocid počinjen nad Bošnjacima 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

„Biti ovdje sa vama 11. jula, kod ljudi koji su 1995. proživjeli veliku bol, podijeliti bol s vama je naša ljudska dužnost. Mi to tako osjećamo“, rekao je Kurtulmus i dodao da je današnji dan „prilika da svi još jednom sebe preispitamo“:

"Bio sam ovdje prije nekoliko godina i još uvijek osjećam tu bol. Ta sjećanja su mi još uvijek svježa. Vrijeme je da se upitamo zašto se ništa ne čini da se to ne ponovi. Jedanaesti jula 1995. ovdje je proživljena jedna prava ljudska drama u jednoj savremenoj zemlji u sred Evrope. Nažalost, svi su zašutjeli, zatvorili su uši i nisu čuli jecaje i vapaje ljudi. Nakon priprema koje su trajale mjesecima ovdje se desio genocid. Onaj ko zločinca ne traži da polaže račun ne može biti čovjek koji podržava nevine žrtve. Mi ne želimo ovo sjećanje držati kao izvor mržnje ali moramo od zločinaca tražiti polaganje računa. Nisu u pitanju samo riječi, nego je veoma važno stati uz žrtve naspram zločinaca i reći ti si zločinac“.

Podsjećajući na riječi bivšeg generalnog sekretara UN-a Kofi Anana da je Srebrenica jedna od najtamnijih mrlja u historiji Ujedinjenih nacija (UN) Kurtulmus je kazao da je to dobra, ali manjkava izjava, jer je Srebrenica jedna od najtamnijih mrlja u historiji cijelog čovječanstva.

"Kako ćemo saprati tu mrlju? Izvođenjem svih zločinaca pred lice pravde, što će obezbijediti da svi odgovorni odgovaraju pred sudovima. To znači da ćemo podržati sve što se radi s tim ciljem, daćemo naš doprinos da se ono što se dešavalo u Srebrenici nikad ne zaboravi ali i da se stvori veoma snažan sistem koji neće dozvoljavati odgovorima izbjegavanje odgovornosti", kazao je.

On je rekao da je odluka suda u Holandiji u procesu u vezi s odgovornošću holandskih vojnika za ubijanje Srebreničana, iako djelimična, odluka koja je malo ublažila bol porodica žrtava.

„BiH ne može na temelju mržnje graditi svoju budućnost, mi ne govorimo ovdje o Srebrenici da bi držali živom mržnju. Moramo je ne zaboraviti kako se slične stvari u budućnosti nikada ne bi desile. BiH je i nakon velikog broja šehida jedna stabilna i snažna država. Mi vidimo Bosnu i Hercegovinu kao dio nas. Bilo gdje u BiH, u Sarajevu u Srebrenici, u bilo kojem drugom gradu znate da ako se vama nešto desi, mi osjećamo vašu bol u Bursi, Istanbulu, Ankari... Sve vaše boli su i naše boli“, poručio je Kurtulmus.

Čedomir Jovanović: Nema tog suda koji umjesto nas može ponijeti naš dio odgovornosti
Predsjednik Liberalno-demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović i ove godine prisustvuje obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, a u izjavi koju je dao po dolasku u Potočare iznova je kritikovao aktuelnu vlast u Srbiji i Republici Srpskoj.

Istakao je kako je problem "nespremnost vlasti da nakon 22 godine kaže ono što mora reći i vodi politiku koja se mora voditi" te da ga to pogađa, objavio je klix.ba.

"Promjena u Srbiji nema. Važno je što miting u Banjoj Luci nije dozvoljen, ali te promjene nisu dovoljne i previše sporo sve to ide. Generacije su odrasle s jedne strane uz osjećaj velike nepravde, tu mislim na Bošnjake, a s druge strane s hipotekom ratnog ludila devedesetih i neodgovorne politike koja je ovdje doživjela slom", poručio je Jovanović.

Dodao je i da "nema tog suda koji umjesto nas može ponijeti taj dio odgovornosti za genocid" te izrazio nadu da će se u Srebrenici uskoro pojaviti zvanični predstavnici Srbije i RS-a i uraditi svoj dio posla na pomirenju.Ostali prilozi:
» VELIKI JUBILEJ ISLAMSKOG KULTURNOG CENTRA GRAC
Emir Serdarević | 22. June 2018 13:39
» BOŠNJACI POSLALI PORUKE MIRA
Emir Serdarević | 09. June 2018 20:35
» PRIČE O HEROJIMA TREBA VRATITI U ŠKOLSKE KLUPE
Eset Muračević | 08. June 2018 14:58
» AMINA ILI MELEK
Said Šteta | 01. June 2018 16:28
» ŠEHIDI PREVIJE
Ibrahim Husejnović | 21. May 2018 17:25
» ČOVJEK, ŽENA, DOKTORICA ALMA
Said Šteta | 15. May 2018 15:11
» PLAV: MLADI FILANTROPI NA HUMANOM DJELU!!!
Senada Đešević, prof. | 27. March 2018 20:25
Ostali prilozi istog autora:
» ŽENSKA DŽAMIJA
11. June 2018 18:02