Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sandžak
PLAVSKO JEZERO - PRIRODNI DRAGULJ I RAZVOJNA ŠANSA PLAVA
Autor: Ibrahim Husejnović
Objavljeno: 25. July 2017. 16:07:36


Topli junski i julski dani smatraju se kao jedni od najtoplijih otkako je uspostavljeno mjerenje temperature. Danas kada je čiste vode sve manje jer su vode sklone poniranju pri visokim temperaturama, ‘bazen’ Plavskog jezera ovih dana je pravi užitak i mjesto za odmor i kupanje kako mladih sa svih prostora, tako i ostalih različitog starosnog doba.

Splav na Plavskom jezeru omogućava solidan prostor na kojem se može odmarati. Kupačima splav omogućava da se na njemu sunčaju i da se s vremena na vrijeme rashlade u jezero, čija je voda ovih dana topla i jako ugodna za kupanje i rashlađivanje.

Mi stariji sa sjetom se prisjetimo vremena kada je između ‘60.-tih i ‘80.-tih godina prošlog vijega Plav imao više turista nego što ih je imala Budva u tom vremenu i kada je bukvalno sve ključalo od turista, kupača, šetača, planinara i rekreativaca sa raznih destinacija i prostora. Ovaj dragulj kojem se teško može naći ravnim na zemljinoj kugli, neophodno je da se pročisti i da se njegove obale ili bar jedan dio nje zastre pijeskom na kojem bi se kupači mogli sunčati, te da bi djeci bila dostupna plića obala koja odgovara njihovom uzrastu. Možda se tako nešto i dogodi u skorije vrijeme. Hvala Allaha imamo dva Ministra u Vladi CG, a opšte je poznato da bez glasova manjinskih naroda vlast ne bi mogla funkcionisati, pa bi nju bez manjina formirali neki drugi subjekti i neke druge stranke.

Uticajni ljudi moraju shvatiti da je imperativ da pod hitno nešto učine za svoj kraj, te da znaju da vlast vječito ne traje, a ono što mogu uraditi danas, već sutra to ne mogu završiti. Ako se Plavsko jezero očisti, zastre pijeskom i njegova obala postane dostupna turistima, onda niko neće trčati za skupom morskom obalom, koja je ne samo skupa, već i zagađena, tijesna, natrpana i enormno zagušljiva. Uređeno Plavsko jezero bi moglo da primi na hiljade turista, šetača, kupača i svih onih koji bi na njemu došli da odmore dušu i da se rehabilituju. Jedno tako uređeno Jezero bi istovremeno postalo garant za ostvarivanje prihoda Opštine Plav i velika razvojna šansa za ovaj kraj.

Prilika je da se za nerazvijeni sjever Crne Gore baš počne sa ulaganjima na uređenju Plavskog jezera i njegovom valorizovanju za potrebe domaćih i stranih turista. Dignimo svoj glas i skupa svi lobirajmo za realizaciju projekta koji se zove uređenje Plavskog jezera, njegovo čišćenje, zasipanje obale pijeskom i drugih neophodnih sadržaja. Zahtijevajmo da se ovom dragulju i ovoj čari prirode povrati stari sjaj i posjećenost.

Plavsko jezero je ovih dana oaza i smiraj za duše onih koji ga posjete, a splav na Plavskom jezeru je pretijesan da primi sve one koji imaju potrebe da se sunčaju i rashlade u toploj i udobnoj vodi ovog Jezera. Prava je ljepota kako naša omladina iz Dijaspore porijeklom sa ovih prostora govori engleski, francuski, njemački, turski i druge jezike, ali isto tako svi oni sa dužnom paznjom govore i jezike svojih predaka drevne plavsko-gusinjske Ljuge. Aferim!Ostali prilozi:
» "LJUBAV MOJE MAJKE BOSNE"
Dr. sc. Amir Ismić | 21. February 2020 18:11
» SALKIĆ U TRODNEVNOJ POSJETI SANDŽAKU
B.net | 20. February 2020 21:48
» AKO ZATREBA TU SMO DA BRANIMO SVOJU DOMOVINU BOSNU!
Eset Muračević | 20. February 2020 14:24
Ostali prilozi istog autora:
» ŠEHIDI PREVIJE
21. May 2018 17:25
» ZASVIRI PA ZADJENI
07. February 2018 16:22
» PLAV JUNAČKI DANAS
18. December 2017 15:43
» PUKOVNIK ILI POKOJNIK
30. November 2017 15:35
» SOPSTVENO PROBIJANJE PRTINE
04. October 2017 17:22
» VRATITI ALI PAŠU
10. September 2017 16:00