Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


MANIFESTACIJA ZA PAMĆENJE: U organizaciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) u Domu kulture u Plavu održan koncert Ilahija, kasida i sevdaha. Eldin Huseinbegović premijerno izveo kasidu o gazijama i šehidma Plava i Gusinja
ORGANIZATOR PORUČIO: VI KOJI STE OSTALI NA SVOM TOPRAKU NAJBOLJI STE U BOŠNJAKA, POMOĆI ĆEMO VAM NA PUTU OSTANKA I NAPREDKA
Procitaj komentar

Autor: SanaPress
Objavljeno: 28. July 2017. 13:07:11

Prepuna sala Doma kulture u Plavu: Narod želi svoju kulturu i tradiciju


U organizaciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije – BANA, u četvrtak, 27.07.2017. godine, u Domu kulture u Plavu održan je koncert ilahija, kasida i sevdaha, kojem su prisustvovale delegacija Islamske zajednice predvođena muftijom dr. Mevludom ef. Dudićem, narodni poslanik dr. Jahja Fehratović, predsjednik BKZ-a dr. Admir Muratović, predstavnici ZSD iz Švicarske Senad Sejdović i Almir Husović, predstavnici Medžlisa IZ Plav na čelu sa imamom džamije Sultanije Sead ef. Jasavićem, predstavnici političkog i kulturnog života u ovom gradu, te ispred Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije ugledni Plavljani i Gusinjani iz Amerike dr. Mersim h. Zilkić, Ismet Pjetrović, h. Ago Kolenović, h. Smajle Srdanović, Šefkija Radončić, Medo Redžematović i brojni drugi, koji su ujedno ispred BANA bili i organizatori ove kulturne manifestacije.

Koncert je otpočeo, kako je organizator najavio, iznenađenjem i premijernim javnim izvođenjem kaside o gazijama i šehidima Plava i Gusinja. Ovo je prva snimljena numera sa albuma koji se sprema a nosi naziv Bošnjačka antologija o Sandžaku, u kojem će biti opjevani svi sandžački heroji i bitni događaji. Izvođač ove kaside je Hamza Škrijelj, koji je zbog zdravstvenih problema bio spriječen prisustvovati i učestvovati na koncertu, te je umjesto njega ovu kasidu u svom spletu izveo Eldin Huseinbegović, naš poznati kantautor i izvođač ilahija, kasida, sevdaha i balada.

Ispred organizatora koncerta - Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije obratio se hadži Smajle Srdanović, uspješan biznismen i predsjednik Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku, čovjek koji i iz dijaspore misli na svoje Bošnjake u zavičaju i domovinu, i to dokazuje upravo organizacijom ovog skupa ali i mnogim drugim aktivnostima.


Smajle Srdanović: Bošnjaci se trebaju ponositi sobom jer njihov obraz nije ukaljan klanjem i ubijanjem nevinih, djece i žena, silovanjima i brojnim drugim zlodjelima koji su nad nama pripadnici drugih naroda u kontinuiteti sprovodili.


U svom izlaganju prisutnima ispred organizator skupa h. Smajle Srdanović kaže da se Bošnjaci trebaju ponositi sobom jer njihov obraz nije ukaljan klanjem i ubijanjem nevinih, djece i žena, silovanjima i brojnim drugim zlodjelima koji su nama pripadnici drugih naroda u kontinuiteti sprovodili. Dodaje, da Bošnjaci ne zaboravljaju svoju zavičaj i domovinu i da odlazak onih koji su iz nužde napustili Sandžak ne znači da neće pomagati svojoj braći koja i dalje živi na ovim prostorima. On je one koji su ostali da žive u svojoj domovini nazvao najboljima u Bošnjaka i pozvao ih da ne napuštaju svoja ognjišta, a da će organizacije koje vode na tom putu im biti na pomoći.

Ispred BANA-e prisutnima se obratio i dr. Mersim Ziljkić koji je potencirao da Bošnjaci ne smiju dozvoliti drugima da ih dijele, jer će se samo zajedno sačuvati od svega onoga što im se kroz historiju događalo. Kaže, mi smo Bošnjaci Plava i Gusinja, Sandžaklije na prostoru Crne Gore i to ne znači da ne volimo ovu državu kao što to predstavljaju vlastima Crne Gore, tu smo da pomognemo svima onima kojima je pomoć potrebna, ali, naglašava, Bošnjaci moraju čuvati svoju vjeru, identitet, kulturu i tradiciju i ne dozvoliti da ih zub asimilacije sasječe.


Dr. Mersim Ziljkić: Bošnjaci moraju čuvati svoju vjeru, identitet, kulturu i tradiciju i ne dozvoliti da ih zub asimilacije sasječe.


Dr. Ziljkić se posebno osvrnuo na nipodaštavanje tradicionalnih kulturnih manifestacija poput Dana borovnice u Plavu, zbog dovođenja kojekakvih estradnih turbo-folk pjevačica koje nemaju veze sa našom kulturom, tradicijom, Plavom, Gusinjom a niti borovnicama, te da je intencija večerašnjeg skupa i ta da pokaže šta naša kultura jeste i na koji način trebamo obilježavati naše događaje, da kulturu Bošnjaka izdignemo na nivo koji zaslužuje naš narod i ovaj kraj.

Potom su se spletom ilahija, kasida i sevdaha predstavili jednan od najpoznatijih kantautora i izvođača na našim prostorima Eldin Huseinbegović u društvu mlade zvijezde duhovne muzike Abdusameda Šljivara.

ODUŠEVILI PUBLIKU U PLAVU

Eldin Huseinbegović

Abdusamed Šljivar


Nakon prelijepih poruka i pouka prožetih kroz pjesmu, skupu se obratio dr. Jahja Fehratović, autor kaside o gazijama i šehidima ovog kraja, Jakupu Feroviću, Ali-paši.., koji je istakao je važnost jedinstva jer iako Bošnjake kostantno pokušavaju podijeliti oni to ne smiju dozvoliti. Plav i Gusinje su dio Sandžaka čiji dio je i Novi Pazar zajedno sa svim gradovima u južnom i sjevernom Sandžaku i to će uvijek tako ostati.


Dr. Jahja Fehratović: Bošnjake kostantno pokušavaju podijeliti, to ne smijemo dozvoliti!


On je kazao da je proučavajući sandžačku književnost zaključio da je sjedište sandžačkog gospodstva u Pljevljima i plavo-gusinjskom kraju, te pozvao sve, da to gospodstvo kojem nas je Ali paša podučio i u amanet nam ostavio, ne čuva samo stijenje, kako se to u kasidi veli, već i da mi damo svoj maksimum na polju očuvanja naše tradicije i kulture.

Na kraju prisutnima se obratio predsjednik Mešhata Islamske zajednice dr. Mevlud ef. Dudić, koji je u svom obraćanju istakao da je Bošnjaku čist obraz kada kaže da su nas majke Bošnjake učile pravim vrijednostima i vaspitavale nas u duhu islama. Bošnjaci se, kaže Muftija, ne smiju asimilirati i podleći pritisku koji konstantno drugi vrše na njih, već trebaju ostati uspravni i ustrajni na svom putu očuvanja identiteta, jer Bošnjak iz Sandžaka je Bošnjak iz Sandžaka bez obzira da li se nalazio u dijelu Sandžaka koji pripada Crnoj Gori ili Srbiji i bez obzira da na to da li se nalazi u dijaspori.


Muftija dr. Dudić: Moramo čuvati svoj Sandžak jedinstvenim kao jedno tijelo, a Plav i Gusinje kao oči u tom tijelu koja nam omogućavaju da čisto i jasno vidimo stvari onakvim kakve jesu.


Muftija Dudić je nekoliko puta tokom svog obraćanja podvukao da, moramo čuvati svoj Sandžak jedinstvenim kao jedno tijelo, a Plav i Gusinje kao oči u tom tijelu koja nam omogućavaju da čisto i jasno vidimo stvari onakvim kakve jesu.

Skup je završen ponovnim intoniranjem kaside, a organizator je za sve prisutne obezbijedio po jedan primjerak albuma Hamze Škrijelja na kome se nalazi, na prvom mjestu, novopredstavljena Kasida o gazijama, šehidima oviog kraja, ili kako rekoše domaćini, Himna o Plavu i Gusinju.

Medijski pokrovitelji ove kulturne manifestacije bili su Sandžak Televizija, Web portal Bošnjaci.net i Agencija Sana – predstavništvo u New Yorku, web portal Plav-Gusinje-Sandžak.com.

U NAŠEM OBJEKTIVU

Snimak za uspomenu na manifestaciju u Plavu

Publika pažljivo slušaja i uživa u programu

Sa Eldinm članovi BANA Ismet, Ago, Šefkija i Mersim

Predsjednik IZ u New Yorku i jedan od ključnih organizatora manifestacije u Plavu Srdanović, muftija Dudić, narodni poslanik dr. Fehratović, predsjednik BKZ dr. MuratovićIsmet Pjetrović i Eldin

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» PJESNIČKI FESTIVAL “PLAVSKI ZAGRLJAJ STIHOM”
Sahit Kandić | 21. July 2024 13:00
» SYDNEYSKIH 8372 CVIJETOVA
Fahir Zečević | 14. July 2024 19:01
» SREBRENICA JE SIMBOL KOLEKTIVNOG BOLA
Aiša Hadžiahmetović | 10. July 2024 21:09
» BORISLAV-GOLUB LAZAREVIĆ MAJSTOR SATOVA I PRIJATELJSTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 01. July 2024 19:41
» OVA MANIFESTACIJA JE POSTALA SIMBOL ZAJEDNIŠTVA, KULTURE I TRADICIJE NAŠEG KRAJA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. June 2024 15:46
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
Bošnjaci.Net | 21. June 2024 16:12
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
» USKORO PADA VLAST U NOVOM PAZARU
05. December 2013 17:56
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif