Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Šehidsko mezarje Kovači, Sarajevo
OBILJEŽENE 92 GODINE OD ROĐENJA ALIJE IZETBEGOVIĆA: NASTAVITI BORBU ZA EVROPSKU BIH
Autor: trt.net
Objavljeno: 08. August 2017. 16:08:26


Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mezarju Kovači danas su obilježene 92 godine od rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Cvijeće na Kovačima položile su brojne delegacije, kao i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, sin Alije izaetbegovića.

Izetbegović je kazao da je u politici kako bi dovršio ono što je njegov otac počeo, a da to nije nimalo lako.

"Pokušavamo nastaviti njegovim putem, imao je ogromne otpore i, hvala Bogu, izborio je poziciju da se nastavimo boriti za cjelovitu BiH, za zemlju demokratije, jednakopravnih naroda, građana, ljudskih prava...", istakao je Bakir Izetbegović.

Podsjetio je da se omladina SDA dosjetila da obilježi rođendan Alije Izetbegovića. Mišljenja da je svi u BiH trebaju sa pijetetom da se sjećaju rahmetli Alije Izetbegovića, naročito bh. patrioti, Bošnjaci, muslimani.

"Mislim da se oko njega i uz njega okupila ekipa onih koji su branili našu vjeru, identitet, zemlju, teritorijalni integritet...", pojasnio je Izetbegović.

Upitan ima li danas u BiH dovoljno snaga koje slijede ono što je ostavio Alija Izetbegović, rekao je da ima.

"Mislim da snage koje su bile otpor tome slabe, a da ove koje su bile uz njega jačaju i da to definitivno ide u pravom smjeru. Mi se borimo za zemlju gdje će na svakom njenom pedlju ljudi biti jednakopravni. Ne za neku muslimansku, bošnjačku BiH, nego za evropsku BiH u kojoj će i muslimani, Bošnjaci biti jednakopravan narod", poručio je Izetbegović.

Salko Zlidžić, predsjednik je Asocijacije mladih SDA, pojasnio je da se danas u Sarajevu okupilo oko 300 omladinaca iz svih dijelova BiH .

"Želimo da uveličamo dan rođenja Alije Izetbegovića, da se sjetimo njegovog lika i djela, svega onoga što je ostavio iza sebe. Tamo gdje se poštovala Alijina riječ, ostala je multikulturalna BiH, multietnička", istakao je Zildžić.

Mladi su danas na mezar Alije Izetbegovića položili 78 ljiljana, koji simboliziraju svaku godinu njegovog života.

Nakon polaganja cvijeća, u organizaciji Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije (SDA), bit će održana tribina o temi ''Ličnost i djelo Alije Izetbegovića'' u amfiteatru Memorijalnog centra Kovači.

Na današnji dan prije 92 godine rođen je Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, vrhovni komandant bosanske armije u najtežem periodu historije BiH, periodu agresije i rata 1992.-1995.

Rođen je 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savjetnik radio je u više sarajevskih preduzeća. Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom, politički montiranom “Sarajevskom procesu”, kao prvooptuženi u grupi od trinaest muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.

Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije (SDA) i na prvoj osnivačkoj skupštini SDA 25. maja 1990. godine postao njen prvi predsjednik. Nakon pobjede SDA na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH.

Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora 1996. godine izabran je za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Nakon deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH.

Ostat će zapamćena izjava Richarda Holbruka, tvorca Dejtonskog sporazuma: “Da nije bilo Alije Izetbegovića, danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine“.

Alija Izetbegović je umero 19. oktobra 2003. i sahranjen je na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA: GENOCID U SREBRENICI SE NE SMIJE ZABORAVITI
Eset Muračević | 11. July 2020 17:55
Ostali prilozi istog autora: