Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

BOSNA I HERCEGOVINA SE PREPOZNAJE PO ALIJI IZETBEGOVIĆU
Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 12. August 2017. 23:08:20

DRŽAVNIK I MISLILAC: Alija Izetbegović, r.a., prvi predsjednik RBiH


Elmedina MUFTIĆ: O samoj seriji je sve rečeno, ostalo je samo da sačekamo, ako Bog da, kraj snimanja i pogledamo jednu od najljepših priča o čovjeku, misliocu, humanisti, borcu za pravdu i slobodu, političaru sa najvišim stupnjem etike, prvom Predsjedniku R BiH, rah. Aliji Izetbegoviću, koji je iza sebe ostavio neizbrisiv trag ne samo u dušama svog naroda, trag njegovog postojanja ostao je perom najvećih ljudskih vrijednosti zapisan na stranicama moderne historije čovječanstva.
Još jednom je sva mulj ovdašnjeg u krizu vrijednosti zapalog društva izbila na površinu. Povod za nova divljanja, ispade i pokazivanje onog najgoreg što može izaći iz čovjeka, a to je ona unutarnja bijeda, siromaštvo duha, znanja, vjere, kulture, poštovanja, jeste snimanje serije „Alija“ u produkciji TRT (nacionalne Turske Radio Televizije), sa turskim glumcima, a u režiji Ahmeda Imamovića. O samoj seriji je sve rečeno, ostalo je samo da sačekamo, ako Bog da, kraj snimanja i pogledamo jednu od najljepših priča o čovjeku, misliocu, humanisti, borcu za pravdu i slobodu, političaru sa najvišim stupnjem etike, prvom Predsjedniku R BiH, rah. Aliji Izetbegoviću, koji je iza sebe ostavio neizbrisiv trag ne samo u dušama svog naroda, trag njegovog postojanja ostao je perom najvećih ljudskih vrijednosti zapisan na stranicama moderne historije čovječanstva.

Međutim, društvo u kojem živimo obiluje moralnim otpadom, koji u svemu vide prijetnju vlastitom ništavilu i ne libe se udarati po svemu što predstavlja moralnu, kulturološku, društvenu, socijološku vrijednost. Tako da od ovih zlehudnika ni živi ni oni koji su ovaj svijet napustili nemaju mira. Rh. Predsjednik Alija Izetbegović je stalna meta ovih nedovršenih i neostvarenih likova. Početak snimanja serije je bio samo povod da ospu po liku i djelu Alije Izetbegovića, da se ponovo uhvate onih otrcanih fraza od koji počinju da opadaju i one nacrtane obrve u stilu „Snimaju serije, a narod gladan“; „šta će nam serija, gradimo fabriku“; do onih morbidnih potvora rođenih u glavama sljedbenika velikosrpske politike oličene u ovdašnjim poslušnicima i izdajnicima „o vrećama zlata“ i ostalim primitivizmima kojima su skloni upravo primitivci, koji i danas misle da je Priština glavni grad Albanije.

Kad se pročitaju ovakve izjave čovjek prvo pomisli da ih je najbolje ignorisati, ali kad se suočimo sa njihovom agresivnošću i ostrašćenošću, onda se mora odgovoriti, jer se prvo napada čovjek koji više nije među nama živima, i ne može da se odbrani! S druge strane imamo moralnu obavezu da stanemo na stranu istine i pravde, da zaustavimo laž i ne dozvolimo joj da obiđe svijet.


Mi ćemo strpljivo čekati premijeru serije „Alija“ i uživati u tome da je Bosna i Hercegovina dala sina kojeg poštuje i Istok i Zapad, po kojem svjetske ulice i škole nose ime. Te da konačno Bosna i Hercegovina bude prepoznata po Izetbegoviću


Nećemo govoriti o liku i djelu rah. Alije Izetbegovića, o njemu govore njegova djela, govorit ćemo o nama i o stanju u kojem jesmo, da bi nam svima bilo jasno, s čime i s kime se suočavamo.
Kao prvo, sramota je za jedan narod nad kojim je izvršeno jedanaest genocida da još uvijek nema izgrađenu kulturu sjećanja! Sramota je za jednu državu i za njezin najbrojniji narod, da seriju ili film o prvom Predsjedniku R BiH, koga poštuje cijeli svijet snima nacionalna TV kuća druge države. Sramota je da takav film ili serija nije urađen u domaćoj produkciji i to već davno, kako bismo mogli na ispravnoj interpretaciji istine odgajati generacije. Ovako smo već dvadeset i nešto generacija rođenih poslije agresije i u toku same agresije gurnuli u ralje neznanja ili tek djelimične obaviještenosti! Sramota je za ovu državu i ovaj narod da nemamo snimljen film o devet heroja oslobodilačkog rata (i svim herojima Armije RBiH), da im većina Bošnjaka ne zna ni danas nabrojati imena, da nemamo snimljene filmove o najvećim bitkama koje su značile naš opstanak. Jedino što imamo su dokumentarni filmovi o našem stradanju, o genocidu, koje je u svojoj režiji radio veliki borac za istinu naš uvaženi Avdo Husejinović. Sve ostalo smo prepustili sthiji, zaboravu, ali nismo zaboravili niti smo slučaju prepustili orgijanja na koncertima prekodrinskih pjevaljki i pjevača, koji su u vremenu agresije bili moralna podrška našim dželatima.

Svi ovi dušebrižnici koji se prepadoše od saznanja da se snima serija o životu Alije Izetbegovića, treba da znaju da se nažalost ne snima iz naših sredstava, nego je finansijski projekat TRT, tako da ne brinu za gladni narod koji bi se mogao nahraniti od onih para koje se daju na posjete orgijaškim koncertima Kerleuše, Lukasa, Matića, Šerifovićke i ostalih probisvijeta i četničkih sluga koje truju um ovim generacijama. Taj gladni narod se mogao nahraniti i onim parama koje su ostavljene po silnim koridama širom naše zemlje, a posebno one na Čevljanovićima čiji su medijski pokrovitelji, FTV koja se finansira direktno iz džepova građana i BH Telecom. I taj gladni narod je mogao nahraniti sam sebe da nije u delirijumu bacao novac golim plesačicama na stolovima pod šatorima Čevljanskog polja. S toga svaka sociološka priča ovdašnjih ublehaša, pada u vodu i tone duboko da nikad ne ispliva. Bolje da ste se sekirali za novac građana koji je bačen u sunovrat kulture kakav predstavljaju koride i ostali vašari, nego što trošite i onako prazan mozak, na seriju o kojoj se ništa ne pitate, a da ste pametni kao što niste crvenili biste se do neba jer mi nismo ti koji smo trebali imati toliko moralnog dostojanstva da ne iznevjerimo emnet naših predaka, ali i emanet naših nasljednika i ostavimo im kulturno-historijsko naslijeđe, ostavimo im dokumenta na koja će moći biti ponosni, da im ostavimo dokaze da je ova zemlja rađala takve sinove pred kojima je Svijet ustajao na noge, koji su dobitnici najvećih svjetskih priznanja iz oblasti prava, demokratije, humanizma. Oni koji ne cijene sebe, ne zaslužuju ni da budu cijenjeni. Turska nam je očitala lekciju kako se pravi historija i pokazala nam zašto su oni danas tu gdje jesu, jer nisu odustajali od sebe. I dok naše kukavice naoružane tastaturama kao oružjem za odbranu njihove ograničenosti, primitivizma i gluposti, pišu najmorbidnije potvore, zbijaju šale i umišljaju da su od miša izrasli u lava, jer eto smiju da bacaju smeće svoje duše na čovjeka koji više nije među živima, prvi kadrovi serije „Alija“ su već snimljeni, na radost svih razumom obdarenih koji znaju šta je mjerilo vrijednosti.Ovim zlehudnicima bi poručili da uživaju gledajući po hiljaditi put reprizirane partizanske filmove, u kojima glavnu ulogu tumači četnik Bata Živojinović, te se napasu bratstva i jedinstva, da bi mogli preživjeti do sljedeće reprize, a mi ćemo strpljivo čekati premijeru serije „Alija“ i uživati u tome da je Bosna i Hercegovina dala sina kojeg poštuje i Istok i Zapad, po kojem svjetske ulice i škole nose ime. Te da konačno Bosna i Hercegovina bude prepoznata po Izetbegoviću, jer suviše dugo je Bosnu branio Valter, a Bošnjaci istrebljivani genocidom. Vakat je došao da Bosnu i Hercegovinu brani i odbrani Izetbegović kao vrhovni komandant Armije BiH. Pametnom i išaret dosta!
Ostali prilozi:
» ŽIVI ALTER EGO DARKA TANASKOVIĆA U BOSNI…???
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. April 2021 15:46
» SUDBONOSNI VAKAT I ZEMAN
Mr. Milan Jovičić | 13. April 2021 14:39
» RAMAZANSKA PRIČA
Aziz Hurem | 12. April 2021 15:13
» GENOCID U ZVORNIKU 1992.
Mehmed Meša Pargan | 08. April 2021 17:14
» MOJ VANVREMENSKI MUHABET S EVLIJOM ČELEBIJOM
Fatih Hadžić | 07. April 2021 20:49
» JASMINE, BOŠNJACI SU MUSLIMANI… OSIM ONIH KOJI KAŽU DA NISU…
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. April 2021 14:32
» NEPRIJATELJSKE SNAGE
Dr. Tarik Kurbegović | 05. April 2021 18:11
» RASIZAM JE PRVO LEGITIMIRAN BIBLIJSKOM DOGMOM
Šemso Agović | 05. April 2021 16:53
» BRAVO… BAKIRE…
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. April 2021 14:34
» NEGIRANJE GENOCIDA U SREBRENICI NASTAVAK POLITIKE FAŠIZMA
Božidar Proročić | 03. April 2021 13:17
» ZAR JE TERORIZAM JEDINO ONDA KAD JE NAPADAČ MUSLIMAN?!
Ajša Čišija | 03. April 2021 13:08
» NAGAZNE MINE MINISTRA PRAVDE
Ratka Jovanović-Vukotić, Vijesti.me | 02. April 2021 17:46
» KOME SAD DA SE ŽALI NANA FATA ORLOVIĆ?
Salih Brkić | 02. April 2021 15:03
» BOŠNJAČKI „ZID PLAČA“
Božena Jelušić | 31. March 2021 15:10
» BOSNA NIJE MULTINACIONALNA DRŽAVA
Dr. Harun Hadžić | 31. March 2021 13:49
» NEGIRANJE GENOCIDA U SREBRENICI
Omer Šarkić | 30. March 2021 12:46
Ostali prilozi istog autora:
» PONAVLJANJE IZDAJNIKA
18. March 2021 17:22
» VUČIĆEVE VAKCINE
02. March 2021 22:39
» ZAPIS O DANU NEZAVISNOSTI RBIH
28. February 2021 14:55
» OKREĆE SE FILM ŽIVOTA
27. December 2020 02:28
» URBANA FINA GRADSKA RAJA
23. December 2020 16:22
» TEŠKO JE BITI "BAKIR”
06. December 2020 17:24
» PORUKA POBJEDE I PORAZA
24. November 2020 14:31
» BOŠNJAČKI PUT DO SLOBODE
14. October 2020 15:39