Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Kolumne

BOSNA I HERCEGOVINA SE PREPOZNAJE PO ALIJI IZETBEGOVIĆU
Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 12. August 2017. 23:08:20

DRŽAVNIK I MISLILAC: Alija Izetbegović, r.a., prvi predsjednik RBiH


Elmedina MUFTIĆ: O samoj seriji je sve rečeno, ostalo je samo da sačekamo, ako Bog da, kraj snimanja i pogledamo jednu od najljepših priča o čovjeku, misliocu, humanisti, borcu za pravdu i slobodu, političaru sa najvišim stupnjem etike, prvom Predsjedniku R BiH, rah. Aliji Izetbegoviću, koji je iza sebe ostavio neizbrisiv trag ne samo u dušama svog naroda, trag njegovog postojanja ostao je perom najvećih ljudskih vrijednosti zapisan na stranicama moderne historije čovječanstva.
Još jednom je sva mulj ovdašnjeg u krizu vrijednosti zapalog društva izbila na površinu. Povod za nova divljanja, ispade i pokazivanje onog najgoreg što može izaći iz čovjeka, a to je ona unutarnja bijeda, siromaštvo duha, znanja, vjere, kulture, poštovanja, jeste snimanje serije „Alija“ u produkciji TRT (nacionalne Turske Radio Televizije), sa turskim glumcima, a u režiji Ahmeda Imamovića. O samoj seriji je sve rečeno, ostalo je samo da sačekamo, ako Bog da, kraj snimanja i pogledamo jednu od najljepših priča o čovjeku, misliocu, humanisti, borcu za pravdu i slobodu, političaru sa najvišim stupnjem etike, prvom Predsjedniku R BiH, rah. Aliji Izetbegoviću, koji je iza sebe ostavio neizbrisiv trag ne samo u dušama svog naroda, trag njegovog postojanja ostao je perom najvećih ljudskih vrijednosti zapisan na stranicama moderne historije čovječanstva.

Međutim, društvo u kojem živimo obiluje moralnim otpadom, koji u svemu vide prijetnju vlastitom ništavilu i ne libe se udarati po svemu što predstavlja moralnu, kulturološku, društvenu, socijološku vrijednost. Tako da od ovih zlehudnika ni živi ni oni koji su ovaj svijet napustili nemaju mira. Rh. Predsjednik Alija Izetbegović je stalna meta ovih nedovršenih i neostvarenih likova. Početak snimanja serije je bio samo povod da ospu po liku i djelu Alije Izetbegovića, da se ponovo uhvate onih otrcanih fraza od koji počinju da opadaju i one nacrtane obrve u stilu „Snimaju serije, a narod gladan“; „šta će nam serija, gradimo fabriku“; do onih morbidnih potvora rođenih u glavama sljedbenika velikosrpske politike oličene u ovdašnjim poslušnicima i izdajnicima „o vrećama zlata“ i ostalim primitivizmima kojima su skloni upravo primitivci, koji i danas misle da je Priština glavni grad Albanije.

Kad se pročitaju ovakve izjave čovjek prvo pomisli da ih je najbolje ignorisati, ali kad se suočimo sa njihovom agresivnošću i ostrašćenošću, onda se mora odgovoriti, jer se prvo napada čovjek koji više nije među nama živima, i ne može da se odbrani! S druge strane imamo moralnu obavezu da stanemo na stranu istine i pravde, da zaustavimo laž i ne dozvolimo joj da obiđe svijet.


Mi ćemo strpljivo čekati premijeru serije „Alija“ i uživati u tome da je Bosna i Hercegovina dala sina kojeg poštuje i Istok i Zapad, po kojem svjetske ulice i škole nose ime. Te da konačno Bosna i Hercegovina bude prepoznata po Izetbegoviću


Nećemo govoriti o liku i djelu rah. Alije Izetbegovića, o njemu govore njegova djela, govorit ćemo o nama i o stanju u kojem jesmo, da bi nam svima bilo jasno, s čime i s kime se suočavamo.
Kao prvo, sramota je za jedan narod nad kojim je izvršeno jedanaest genocida da još uvijek nema izgrađenu kulturu sjećanja! Sramota je za jednu državu i za njezin najbrojniji narod, da seriju ili film o prvom Predsjedniku R BiH, koga poštuje cijeli svijet snima nacionalna TV kuća druge države. Sramota je da takav film ili serija nije urađen u domaćoj produkciji i to već davno, kako bismo mogli na ispravnoj interpretaciji istine odgajati generacije. Ovako smo već dvadeset i nešto generacija rođenih poslije agresije i u toku same agresije gurnuli u ralje neznanja ili tek djelimične obaviještenosti! Sramota je za ovu državu i ovaj narod da nemamo snimljen film o devet heroja oslobodilačkog rata (i svim herojima Armije RBiH), da im većina Bošnjaka ne zna ni danas nabrojati imena, da nemamo snimljene filmove o najvećim bitkama koje su značile naš opstanak. Jedino što imamo su dokumentarni filmovi o našem stradanju, o genocidu, koje je u svojoj režiji radio veliki borac za istinu naš uvaženi Avdo Husejinović. Sve ostalo smo prepustili sthiji, zaboravu, ali nismo zaboravili niti smo slučaju prepustili orgijanja na koncertima prekodrinskih pjevaljki i pjevača, koji su u vremenu agresije bili moralna podrška našim dželatima.

Svi ovi dušebrižnici koji se prepadoše od saznanja da se snima serija o životu Alije Izetbegovića, treba da znaju da se nažalost ne snima iz naših sredstava, nego je finansijski projekat TRT, tako da ne brinu za gladni narod koji bi se mogao nahraniti od onih para koje se daju na posjete orgijaškim koncertima Kerleuše, Lukasa, Matića, Šerifovićke i ostalih probisvijeta i četničkih sluga koje truju um ovim generacijama. Taj gladni narod se mogao nahraniti i onim parama koje su ostavljene po silnim koridama širom naše zemlje, a posebno one na Čevljanovićima čiji su medijski pokrovitelji, FTV koja se finansira direktno iz džepova građana i BH Telecom. I taj gladni narod je mogao nahraniti sam sebe da nije u delirijumu bacao novac golim plesačicama na stolovima pod šatorima Čevljanskog polja. S toga svaka sociološka priča ovdašnjih ublehaša, pada u vodu i tone duboko da nikad ne ispliva. Bolje da ste se sekirali za novac građana koji je bačen u sunovrat kulture kakav predstavljaju koride i ostali vašari, nego što trošite i onako prazan mozak, na seriju o kojoj se ništa ne pitate, a da ste pametni kao što niste crvenili biste se do neba jer mi nismo ti koji smo trebali imati toliko moralnog dostojanstva da ne iznevjerimo emnet naših predaka, ali i emanet naših nasljednika i ostavimo im kulturno-historijsko naslijeđe, ostavimo im dokumenta na koja će moći biti ponosni, da im ostavimo dokaze da je ova zemlja rađala takve sinove pred kojima je Svijet ustajao na noge, koji su dobitnici najvećih svjetskih priznanja iz oblasti prava, demokratije, humanizma. Oni koji ne cijene sebe, ne zaslužuju ni da budu cijenjeni. Turska nam je očitala lekciju kako se pravi historija i pokazala nam zašto su oni danas tu gdje jesu, jer nisu odustajali od sebe. I dok naše kukavice naoružane tastaturama kao oružjem za odbranu njihove ograničenosti, primitivizma i gluposti, pišu najmorbidnije potvore, zbijaju šale i umišljaju da su od miša izrasli u lava, jer eto smiju da bacaju smeće svoje duše na čovjeka koji više nije među živima, prvi kadrovi serije „Alija“ su već snimljeni, na radost svih razumom obdarenih koji znaju šta je mjerilo vrijednosti.Ovim zlehudnicima bi poručili da uživaju gledajući po hiljaditi put reprizirane partizanske filmove, u kojima glavnu ulogu tumači četnik Bata Živojinović, te se napasu bratstva i jedinstva, da bi mogli preživjeti do sljedeće reprize, a mi ćemo strpljivo čekati premijeru serije „Alija“ i uživati u tome da je Bosna i Hercegovina dala sina kojeg poštuje i Istok i Zapad, po kojem svjetske ulice i škole nose ime. Te da konačno Bosna i Hercegovina bude prepoznata po Izetbegoviću, jer suviše dugo je Bosnu branio Valter, a Bošnjaci istrebljivani genocidom. Vakat je došao da Bosnu i Hercegovinu brani i odbrani Izetbegović kao vrhovni komandant Armije BiH. Pametnom i išaret dosta!
Ostali prilozi:
» NOVA MUSLIMANSKA GODINA SA STARIM MUSLIMANSKIM PITANJIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. September 2017 03:54
» SJEĆAJMO SE NAŠEG GENIJA FIŠERA
Mr. Milan Jovičić | 22. September 2017 03:05
» HIDŽRA
Elmedina Muftić | 20. September 2017 21:07
» GENI ZMAJA OD BOSNE U BORCU EDINA VUČELJA
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 20. September 2017 19:30
» PRIBOJ - OGLEDALO BEZ ODRAZA
Larisa Karaosmanović | 18. September 2017 21:12
» POMJERENI RAZUM RIZVA BABAČIĆA
Šemso Agović | 17. September 2017 02:54
» PRAZNINA U LJUDSKOM DUHU
Avdo Metjahić | 16. September 2017 23:46
» OBMANAMA JAVNOSTI; NISTE NA BOŽIJEM PUTU!
Mr. Milan Jovičić | 16. September 2017 14:17
» BOŠNJAČKO „NE“ DRUŠTVENO-POLITIČKIM IRACIONALIZMIMA
Džebrail Bajramović | 15. September 2017 15:26
» VUK U JAGNJEĆOJ KOŽI NA SARAJEVSKOM CRVENOM TEPIHU
Zijad Bećirević | 14. September 2017 17:04
» ŽRTVOVANJE SINA ZA DRŽAVU
Haris Hojkurić | 13. September 2017 19:46
» KAKO SU BIJELJINSKI BOŠNJACI UBIJENI PRIRODNOM SMRĆU
Avdo Huseinović | 12. September 2017 22:21
» 186 GODINA OD PROGLAŠENJA AUTONOMIJE BOSNE
Emir Ramić | 12. September 2017 16:27
» BOSNA I HERCEGOVINA POD KONSTANTNIM POLITIČKIM NASILJEM SUSJEDA
Nedžad Ahatović | 10. September 2017 22:27
» VRATITI ALI PAŠU
Ibrahim Husejnović | 10. September 2017 16:00
» BAKLJA NACIONALIZMA OD VIROVITICE DO DANAS
Haris Hojkurić | 09. September 2017 13:44
» ISTINOM UZ BOŽIJU POMOĆ
Mr. Milan Jovičić | 05. September 2017 16:57
Ostali prilozi istog autora:
» HIDŽRA
20. September 2017 21:07
» PARADA LICEMJERA I MITOMANA
12. May 2017 02:38