Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Estrada

SFF: ISTAKNUTOM REŽISERU OLIVERU STONEU DODIJELJENA NAGRADA "POČASNO SRCE SARAJEVA"
Autor: trt.net
Objavljeno: 14. August 2017. 14:08:56
Višestrukom oskarovcu, američkom filmskom režiseru Oliveru Stoneu uručena je nagrada "Počasno srce Sarajeva" koju Sarajevo Film Festival dodjeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.Višestrukom oskarovcu, američkom filmskom režiseru Oliveru Stoneu uručena je nagrada "Počasno srce Sarajeva" koju Sarajevo Film Festival dodjeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Nagradu je uručio direktor SFF-a Mirsad Purivatra pred publikom u Ljetnom kinu Metalac, u kojem će publika večeras imati priliku da pogleda film "Pravo vrijeme" u okviru programa SFF-a.

"Velika mi je čast i zadovoljstvo da sam u Sarajevu i što ću primiti nagradu 'Srce Sarajeva' jer znam da je Sarajevo grad koji ima srce", rekao je Stone na svečanoj dodjeli nagrade.

Podsjetio na svoju posjetu Sarajevu 2000-ih godina i uz ostalo, poručio kako je dužnost svih koji se sjećaju rata da nastavite govoriti o njemu sljedećim generacijama kako bi spriječili da se bilo šta takvo ponovi.

“Bio sam ovdje 2000. godine nakon rata, čuo sam dosta priča. To je tragično. Povratak u Sarajevo ovih 15-16 godina kasnije i to što se ovaj grad vratio u život, izuzetno me čini sretnim. U isto vrijeme, oni koji su dovoljno stari da se sjećaju rata i šta rat može učiniti, vi koji poznajete rat, dužnost je vaša da se sjetite šta rat može učiniti”, rekao je Stone.

Spomenuo je i političku situaciju u SAD-u kazavši da je njegova zemlja izgubila balans te je ukazao na ponašanje i izjave američkog predsjednika.

Pozvao je sve prisutne da pogledaju njegovo najnovije ostvarenje, četvrosatni razgovor sa Vladimirom Putinom, jer kako je kazao, ruski predsjednik nas podsjeća koliko je zapravo opasna situacija u svijetu.

Oliver Stone je danas iza podneva avionom doputovao u Sarajevo, gdje ga je dočekala ekipa 23. SFF-a. Večeras je prije svečane dodjele nagrade prošetao crvenim tepihom SFF-a gdje je izdvojio vrijeme za intervjue i susret sa brojnim obožavateljima i građanima koji su ga došli vidjeti uživo.

U okviru programa Posvećeno na SFF-u bit će prikazani Stoneovi filmovi: “Intervju sa Putinom”, “Snowden”, “Vod smrti/Platoon” i “Rođeni ubojice”, a sam reditelj će održati Masterclass – predavanje u Kinu Meeting Point.

Purivatra je gostu zahvalio na izdvojenom vremenu i posjeti 23. izdanju SFF-a, a prije samog uručenja nagrade prikazan je kolaž inserata iz Stoneovih filmskih ostvarenja. Istakao je da je počasni gost ovogodišnjeg SFF-a jedan od najvećih filmskih autora današnjice, čemu svjedoče brojne prestižne nagrade.

Oliver Stone je režirao više od 20 dugometražnih filmova, a njegov opus uključuje neke od najutjecajnijih, kultnih naslova koji su obilježili protekle decenije, među kojima su “Salvador” (1985), “Vod smrti” (1986), “Wall Street” (1987), “Rođen 4. Jula” (1989), “JFK” i “The Doors” (1991), “Rođeni ubojice” (1994), “Nixon” (1995), “Pogrešno skretanje” (1997), kao i novija izdanja poput dvenaestosatne TV serije “Neispričana historija SAD-a” iz 2012. i četverodijelni razgovor s ruskim predsjednikom “Intervju s Putinom” iz 2017. godine.

Stone je rođen 1946. godine u New Yorku, a 1965. napisao je autobiografski roman “San jednog djeteta”. Služio je američku vojsku i kao pripadnik pješadije 1967. i 1968. borio se u Vijetnamu za što je odlikovan Bronzanom zvijezdom i Purpurnim srcem s hrastovim lišćem. Po povratku je nastavio studij i diplomirao 1971. na Filmskoj školi Univerziteta u New Yorku.

Sarajevo Film Festival je svečano otvoren 11. augusta, a završava 18. augusta dodjelom nagrada.Ostali prilozi:
» NISAM OPTEREĆEN NAGRADAMA
Eset Muračević | 06. July 2020 18:23
» ZANIN BERBIĆ O “KAPIJI BOSNE“
B.net | 07. May 2020 17:52
» "VUČKO MA FREN"
B.net | 07. March 2020 13:26
» HALID BEŠLIĆ: KAD GOD SE SJETIM KEME I DAVORA PUSTIM SUZU
RadioSarajevo.ba | 20. February 2020 21:38
» NAGRAĐENI NAJUSPJEŠNIJI STVARAOCI
Eset Muračević | 07. February 2020 14:04
» PJESMA O ZAIMU
Eset Muračević | 17. January 2020 12:57
Ostali prilozi istog autora: