Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Vrijeme je da svi dignemo glas protiv terorizma
SARAJEVO ODALO POČAST ŽRTVAMA NAPADA U BARCELONI
Autor: AA
Objavljeno: 19. August 2017. 13:08:22


I Sarajevo je među mnogim evropskim i svjetskim gradovima koji su odali počast žrtvama nedavnih napada u Barceloni i Cambrilsu u kojima je ubijeno 14, a povrijeđeno više od stotinu ljudi.

brahim Spahić, predsjednik Međunarodnog centra za mir tim povodom u Titovoj ulici organizovao je performans pod nazivom "Svi smo jedan rod, zaustavimo terorizam", prenosi Anadolija.

Fatima Mehmedović i Nejla Komar, učenice Muzičke srednje škole u Sarajevu, u čast žrtava terorističkih napada ne samo u Španiji, nego u cijelom svijetu, izvele su Albinonijev Adagio, komad koji se tokom opsade Sarajeva izvodio svaki dan u podne za žrtve terora nad gradom i njegovim građanima, upravo na šetalištu La Rambla, gdje je u četvrtak napadač kombijem pokosio pješake.

"La Rambla je simbol slobode i tamo smo zajedno s Pasqual Maragallom marširali za mir i podizanje opsade oko Sarajeva. Oni su čak jednom kvartu u Barceloni dali ime Sarajevo", kazao je Spahić i dodao:

"Ovo je dan kada su ne samo u Barceloni, nego i u drugim gradovima Španije, u Finskoj, u cijelom svijetu nevini civili žrtve terora i nasilja. Vrijeme je da svi mi zajedno, ne samo države, državnici, institucije, vlade, organizacije, nego i svaki čovjek podignemo glas protiv terorizma, protiv nasilja u vlastitoj sredini i da se opsade koje danas vladaju svijetom, a pod krinkom su terorizma, moraju ukloniti zajedno sa uzročnicima i dubokim posljedicama. Izražavamo duboku solidarnost i saučešće najbližima stradalih u svim terorističkim aktima od Barcelone, preko Finske i cijeloga svijeta. Istovremeno želimo da podsjetimo da taj Albinonijev Adagio svira i dalje generacija rođena 1998. i 1999., koja nije upamtila rat i opsade, koja je živjela i živjeće sasvim drugom vrijeme."

U terorističkim napadima u Barceloni i Cambrilsu u četvrtak poginulo je 14, a povrijeđeno preko 100 ljudi.Ostali prilozi:
» DODIK RADIKALIZIRA POLITIČKU SCENU
B.net | 19. July 2018 15:16
Ostali prilozi istog autora: